Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul aviatic din Buzău. Aeronava fusese scoasă din uz de 10 ani

Accident aviatic şocant! Un avion cu două persoane la bord s-a răsturnat, la aterizare, în judeţul Buzău. Aeronava, un model rusesc, aparţinuse armatei până acum 10 ani şi era folosită în prezent la antrenamentele paraşutiştilor civili. Accidentul, care s-a produs după lansarea acestora, este investigat acum de experţi în aviaţie. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 17.05.2024 , 19:45

Accidentul a avut loc pe aerodromul Spătaru, din apropiere de Buzău. Aeronava implicată, un Antonov-2, aparţine acum aeroclubului României, după ce a fost folosit de ministerul apărării. Acum era folosită pentru zborurile de antrenament ale paraşutiştilor amatori.

Cum s-a produs accidentul aviatic din Buzău

Bianca Iacob - reporter Observator: După ce a lansat mai mulţi paraşutişti, pilotul a încercat să ajungă la sol. Cel mai probabil, din cauza unei erori umane aterizarea a eşuat. El şi copilotul au reuşit să se salveze în ultimul moment. O anchetă va stabili cu exactitate cum s-a produs accidentul.

Vezi și

Dan Chiriac, purtătorul de cuvânt al Aeroclubului României: A fost implicată o aeronavă care ne aparţine. Investigaţia e în curs, mai multe lucruri nu sunt de adăugat.

Pe acelaşi subiect

Accidentul este investigat de experţi în aviaţie, care iau în calcul mai multe variante. 

Aeronava scoasă din uz de zece ani

Sorin Stoicescu - expert în aviaţie: A fost influenţată ori de un vânt de forfecare, ori de un obstacol pe pista de decolare-aterizare care e o pistă inierbată. O pistă pe pământ cu iarbă pe ea, bineînţeles, nivelată, drenată cu toate problemele. Aeroclubul României are un sistem prin care execută mentenanţa la zi a aeronavelor. Nicio aeronava nu este aprobată să zboare decât după ce are făcute toate controalele necesare.  

Antonov AN-2 este un avion cu două rânduri de aripi, de producție sovietică şi a început să fie produs în urmă cu 80 de ani. 

Sorin Stoicescu - expert în aviaţie: Aceste avioane fac misiuni utilitare la joasă înălţime. Au nevoie de aceste avioane la înălţimi mai joase şi mai puţin costisitoare că nu poţi să te duci cu Spartanul pentru trei paraşutişti. 

Tot în judeţul Buzău, a avut loc un accident aviatic şi în 2019. Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit, iar pilotul şi copilotul au murit. În 2010, un aparat de zbor AN-2 s-a prăbușit la Tuzla în timpul manevrelor de decolare, apoi a luat foc. În accident și-au pierdut viața 12 militari. După tragedie, armata a scos din folosinţă acest tip de aeronavă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul aviatic din Buzău. Aeronava fusese scoasă din uz de 10 ani