Video Cât vor costa apartamentele de până în 120.000 de euro din 2024. Planul lui Alexandru, care locuieşte în chirie
Piaţa imobiliară este aproape de un blocaj asemănător celui din 2008 spun specialiştii. Preţurile mari şi condiţiile de creditare tot mai greu de îndeplinit, au făcut ca multi să se gândească de două ori înainte de a cumpăra o proprietate.
Alexandru stă în chirie deocamdată. Intenţionează să-şi cumpere o locuinţă în următorii ani, însă doar dacă preţurile vor mai scădea.
Este aproape imposibil să devii proprietar în 2023
Alexandru: "Datorită inflaţiei, mi se pare că preţurile au crescut destul de mult şi pentru un tânăr cum este şi cazul meu, este destul de dificil, de asta am zis, doi ani aşteptăm să-şi mai revină piaţa."
Pentru a deveni proprietar în 2023, un român se confruntă cu preţuri mari, dobânzi uriaşe şi condiţii de creditare mult mai dure. Din 2024 ne va fi şi mai greu.
- "S-a blocat banca de cozi de copii." Plângerile părinţilor, după ce sute de şcoli le impun să-şi deschidă...
- Căldură ca-n miezul verii la final de septembrie. De ce vom avea şi 35 de grade Celsius în weekend: explicaţia...
- Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile...
Dobânzi din ce în ce mai mari
Spetz Ingrid Tîrziu, reporter Observator: "De la 1 ianuarie locuinţele de până la 120 de mp şi până în 120 000 de euro se vor majora cu 4%. Aşadar, această masura, împreună cu impozitul de 5% pe care dezvoltatorul trebuie să îl plătească statului, se va reflecta în buzunarul consumatorului final. Astfel, dezvoltatorii speră că odată cu scăderea dobânzilor, piaţa se va echilibra."
Ionuţ Nedelcu, dezvoltator imobiliar: "De acum înainte, o să avem parte de câteva schimbări, dar Nu mă aştept la o stagnare a creşterii preţurilor la modul general al pieţei. Faptul că terenurile disponibile spre construirea proiectelor de calitate în interiorul oraşului sunt din ce în ce mai puţine, automat iarăşi va genera o creştere de preţuri."
Dragoş Vâlceanu, preşedinte Asociaţia Brokerilor Imobiliari: "Există o nevoie firească de a locui. N-avem ce să facem, va trebui să acceptăm noile preţuri şi să facem un efort şi să facem o achiziţie."
În Occident, situaţia stă complet diferit
Analiştii economici îi contrazic pe cei din domeniu şi dau exemplul Germaniei. Acolo, preţurile locuinţelor au scăzut cu aproape 10% faţă de vârful atins în urmă cu un an.
Radu Georgescu, analist economic: "Băncile au acordat în 2023 în primele şapte luni credite ipotecare mai mici cu 4,5 miliarde de lei. Pentru a se debloca această situaţie, ori preţul imobilelor o să scadă cu 50%, ori dobânzile o să scadă cu 2%. Noi suntem în faza de blocaj, prin care a trecut şi Germania anul trecut, iar în următoarele şase luni - 12 luni vom vedea o scădere a preţurilor, ca în Germania."
Românul, între statutul de chiriaş şi proprietar
Şi tot ca în afară, ajungem să acceptăm mai mult statutul de chiriaş, deşi peste 95% dintre români sunt proprietari în acte. Platformele imobiliare de profil au înregistrat cu peste 20% mai multe cereri, mai ales în marile oraşe. Preţurile sunt şi ele în creştere.
Corina Popescu, manager platformă de închiriere: "Garsonierele încep de la 250-300 de euro, apartamentele de două camere, o medie de 500 de euro, iar cele de trei camere sar lejer de 900 de euro, în special cele care au spaţii mai mari."
În România, numărul locuinţelor date în folosinţă în primul semestru al acestui an este mai mic cu aproape 500 de unităţi faţă de anul trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰