Alimentele care ne răcoresc pe caniculă. Cum scadem temperatura corpului cu jumătate de grad prin mâncare
Răcoarea vine şi din interior, nu doar de la aerul condiţionat. O spun nutriţioniştii, care, în faţa valului de caniculă, ne îndeamnă să facem şi câteva schimbări în meniul zilnic. Mai multe fructe şi legume, mai puţină carne şi carbohidraţi. Este reţeta perfectă care ne ajută în lupta cu gradele din termometre. Nu doar ce mâncăm contează, ci şi cât. Un aport caloric cu până la 30% mai mic, ne poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad celsius.
De Clara Mihociu la 09.07.2024, 17:55În faţa valului de caniculă, şi meniul zilnic intră la apă. Cu cât mâncăm mai puţin şi mai echilibrat, cu atât suportăm mai bine căldura. Cea mai importantă este hidratarea.
"Trebuie consumată o cantitate de lichide mult mai mare decât suntem obişnuiţi, penrtru că intervine şi fenomenul de transpiraţie şi se pierd lichide. Aceste lichide nu trebuie neapărat băute, aportul lor poate fi şi din consumul de fructe şi de legume care au apă mai multă", ne explică medicul de familie, Dogaru Carmen Adriana.
Ce recomandă nutriţioniştii pe timpul caniculei
De evitat sunt grăsimile și alimentele bogate în calorii și carbohidrați. Astfel de preparate sunt cele care ne accentuează şi mai mult senzaţia de căldură. Şi restaurantele se adapatează. Au renunţat la preparatele grele şi au trecut la cele exotice, perfecte pentru zilele caniculare. Nici pepenele roşu, citricele, fructele de pădure sau cele exotice nu lipsesc din meniul restaurantelor pe timp de vară. Mai ales că menţin hidratarea şi sunt un înlocuitor perfect pentru desert.
- Vremea 9 iulie - 5 august 2024. Blocaj de aer fierbinte peste România. Pericol de secetă severă și incendii de...
- 9 judeţe şi Capitala intră mâine sub cod portocaliu de caniculă. Temperaturile resimţite vor depăşi 40 de...
- Ce alimente să consumăm și ce nu, pe timp de caniculă. Sfaturile specialiștilor
Tot localurile ne oferă alternative si cand vine vorba de desert. Avem nevoie de puţină voinţă însă pentru a renunţa la prăjiturile clasice cu cremă şi destul de mult zahăr şi să alegem în loc un smoothie sau un fresh cum ar fi unul făcut cu mango, ananas şi portocală.
Deşi poate părea contradictoriu, alimentele picante, ceaiurile şi supele calde pot avea şi ele un efect de răcorire asupra organismului.