Sat tradiţional românesc în inima unei comune din Suceava: "Comuna Cornu Luncii are al 10-lea astfel de sat"
Din dorinţa de a păstra tradiţiile şi de a susţine producătorii locali a luat fiinţă în comuna Cornu Luncii, din judeţul Suceava, un sat tradiţional românesc. Iniţiativa aparţine unui tânăr producător local, care şi-a dorit ca localnicii, dar şi turiştii să aibă un loc deosebit în care să guste din bucatele tradiţionale şi să se bucure de viaţa la ţară într-un mod autentic.
De Angela Bertea la 03.07.2022, 08:53La 10 kilometri de municipiul Fălticeni, o comună s-a ales cu un nou sat. Unul tradiţional, care arată ca pe vremea străbunicilor.
Sat tradiţional românesc în inima unei comune
Gheorghe Fron - primar comuna Cornu Luncii: Comuna Cornu Luncii, astăzi, are al 10-lea sat, satul românesc de altădată. Este o mare bucurie pentru noi. Este o iniţiativă deosebit de frumoasă.
Marius Ion - inițiator proiect: Pot merge la stâna turistică să servească o mâncare tradițională, pot merge mai departe la o plimbare cu poneii, şi se pot întoarce cu sacoşele pline de produse tradiționale şi ceea ce e mai bun de la producătorii noştri.
- Tainele unui obicei străvechi din România. Ce a devenit claca în zilele noastre: "Mai nou ne-am modernizat"
- Tradiţii vechi, readuse în prim-plan la Festivalul Folcloric Multietnic: "Este foarte frumos, suntem surprinşi că...
- Tradiţiile şi obiceiurile din Ţinutul Pădurenilor nu mor niciodată: "Sunt oameni atât de primitori, atât de...
Pentru copii a fost amenjat un spaţiu de joacă, dar şi un ţarc cu animăluţe pe care le pot admira sau cu care se pot juca.
Reporter-Copil: Cum sunt aceste animăluţe?
Uneori sunt şi bânde şi nărăvaşe.
Turist: Să vedem covățica în care ne legăna mama când eram mici şi toate cele vechi care, din păcate le-am cam îndepărtat de astea și acum le cautăm din nou.
Weekendul acesta, alături de meșteri populari, acolo sunt prezenți și producători locali care vin cu produse speciale.
Producator miere: Am venit aici la piaţa satului, am adus produsele de la noi de aici de la Brădăţel. Miere de tei amestecată cu mană, miere de salcâm tot cu mană.
Bucătar: La vatra satului astăzi am făcut un purceluş la proţap. Am făcut muşchiuleţ, am făcut cotlet.
Turist: Am gustat nişte gem şi este foarte bun. Se vede că e făcut de casă şi e diferit de ceea ce poţi cumpăra în alte părţi.
Cei care ajung în zonă pot vizita şi băcănia, de unde pot cumpăra produse tradiţionale, făcute din ingrediente naturale.