Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce conţine de fapt brânza de oaie. Observator a mers cu "brânza de Sibiu" la un test, iar rezultatul este şocant: "Nu are nici măcar urme"

Una ni se vinde, alta mâncăm. Pieţele şi magazinele sunt pline de aşa-zişi sibieni care comercializează, de fapt, doar falsuri alimentare. În urma unor teste de laborator, am descoperit că "tradiţionalul" caşcaval de oaie de la Jina, care se vindea într-un magazin de sibieni din Capitală, e făcut exclusiv din lapte de vacă. Şi nu e singura fraudă de care am aflat. Greta Neagu şi Andrei Feraru au mers pe urmele falsificatorilor şi vă arată cum funcţionează reţeta ideală de făcut bani, într-un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare". 

De la 21.08.2023, 21:34
WhatsApp
Vezi și:

"Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" trăiesc în armonie ciobanul, câinii şi oile care, de la firul ierbii, ne ajută să obţinem tot ce are mai bun natura. Pe aceste dealuri, fiecare vietate îşi vede de rostul ei, în voie. Vacile pasc liniştite, oile aleargă în turmă, iar omul doar veghează şi adună roadele. Mihai Sopa este oier de-o viaţă. Produce telemea de Sibiu, brand de ţară din 2018 şi produs tradiţional autentic, recunoscut de Uniunea Europeană, din 2019. 

Mihai Popa, producător de telemea: Telemeaua de Sibiu cu brand, putem să fim siguri că este o telemea din lapte de oaie, cu niciun fel de conservant sau absolut nimic. 

România este, însă, plină de aşa-zişi "sibieni", care vând brânză neetichetată şi n-au nicio legătură cu adevăraţii ciobani de la Jina. O demonstrează testele de laborator.

Cum păcălesc productătorii clienţii

Pe acelaşi subiect

Ca să-nţelegem cum funcţionează frauda, am refăcut traseul brânzei de la stână, până la etichetare. Am mers chiar în două fabrici din judeţul Sibiu. Şi am asistat la un proces migălos, care presupune ore în şir de muncă, zi de zi. Florin Dragomir este un alt producător care, de când se ştie, asta face. Telemea de oaie.

Florin Dragomir, producător de telemea de Sibiu: Deoarece e natural făcut, brânza este sănătoasă şi îşi păstrează proprietăţile. Tot ce are bun în ea rămâne. Această hologramă se pune pe fiecare etichetă. Poate să fie şi altă etichetă, dar holograma de Sibiu trebuie să fie neaparat.

În final se vinde fie etichetată, sub denumirea de telemea de Sibiu, fie neetichetată, sub denumirea de telemea de oaie. Lipsa etichetei e, de fapt, "portiţa" ideală pentru cei care vor să facă profit pe spatele altora. 

Greta Neagu, reporter Observator: Suntem pe dealurile din Ilimbav, sursă pentru telemeaua de Sibiu. Aici, în comuna Marpod, sunt trei producători care fac acest tip de brânză. În total, în judeţul Sibiu, sunt 11 care au voie să vândă sub această etichetă: telemea de Sibiu. Cei care se ocupă, însă, de creşterea animalelor şi de prelucrarea laptelui nu au timp să vândă şi la tarabă. Aşa că de multe ori produsele care ajung în pieţe sunt vândute sub un marketing înşelător. 

Capitala e raiul falsificatorilor

Dorin Cojocaru, specialist calitate şi prelucrare lactate: Toţi sunt în Jina, toţi sunt din Sibiu. Foarte mult marketing înşelător. 

Mulţi fabrică însă doar minciuni pentru clienţii care plătesc bani frumoşi cu gândul că vor pune pe masă mâncare autentică. 

Alexandru Cîrîc, director general al ICA: Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă.  

Dorin Cojocaru, specialist calitate şi prelucrare lactate: Poate unii sunt alergici la specia proteina de vacă şi ei cumpără capră sau oaie şi găsesc vacă şi pot avea o reacţie alergică. Nu doar caşcavalul testat s-a dovedit a fi un fals.

Motiv pentru care am bătut şi noi la uşa autorităţilor. 

Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA: În urma unor controale, am constatat că sunt substituiri de specie. Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale, ceea ce este foarte grav. Să nu se joace, pentru că suntem obligaţi să transmitem aceste lucruri organelor de cercetare penală. 

În goana după bani, comercianţii merg, însă, mai departe decât am crede

Florin Dragomir, producător de telemea de Sibiu: Eu am fost în piaţă şi am văzut că e aceeaşi brânză, o tăiat aceeaşi brânză şi a făcut patru bucăţi. Şi o zis: "De care doreşte doamna? Bivoliţă. Asta e bivoliţă, asta e capră, asta e oaie, asta e vacă. Aceeaşi brânză". 

Ca să-ţi dai seama dacă ţi se vinde brânză de oaie sau doar un fals, primul criteriu e preţul. 

Florin Dragomir, producător de telemea de Sibiu: Măi oameni buni, cu 20 de lei nici vaca nu ţi-o dă adevărată. 

Mihai Sopa, producător de telemea: Nu are cum să fie aşa ceva posibil în momentul în care laptele de oaie pleacă de la fermă la 6 lei kilogramul. Aia clar nu are nicio treabă cu laptele. Din patru kilograme de lapte iese un kilogram de brânză. Marfa din care se produce telemeaua este 24 de lei. Plus prelucratul, Transportul...ajunge la un 32-33 de lei.

E uşor doar să arunci o etichetă pe un produs şi să spui că vinzi, de fapt, produse tradiţionale. 

Mihai Sopa, producător de telemea: Ei se folosesc de arealul judeţului Sibiu, de chestia "produse de la Sibiu", producători sibieni. În viitor, cine va face lapte de oaie va avea aur. Ne minţim unii pe alţii. Dacă nu vom scăpa de această minciună, de această lăcomie de a face banii, lucrurile nu vor merge foarte bine. Vor veni lucrurile etichetate de prin Europa, de pe oriunde, şi brânză tot mai puţină. 

Iar noi vom rămâne doar cu gustul amar. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

lapte sibiu
Întrebarea zilei
A mers corectitudinea politică prea departe în noul film Disney - Albă ca Zăpada?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025