Antena LIVE

Curs valutar

Video

Imagini dramatice cu 100 de elefanţi, salvaţi din calea puhoaielor. Apele le-au măturat sanctuarul din nordul Thailandei

Inundațiile devastatoare din nordul Thailandei au lovit joi un sanctuar popular pentru elefanți, forțând evacuarea a aproximativ 100 de animale și izolând zeci de turiști. A "plouat" şi cu apeluri la numerele de urgeanţă, în speranţa că vor veni ajutoare.

De la 04.10.2024, 16:48
WhatsApp
Imagini dramatice din Parcul Natural al Elefanților, Thailanda Profimedia

Imagini dramatice și videoclipuri filmate în Parcul Natural al Elefanților, din apropierea orașului Chiang Mai, au arătat zeci de elefanți înotând prin apă adâncă până la burtă pentru a găsi refugiu pe terenuri mai înalte. "Apa creştea rapid", a declarat pentru CNN Saengduean "Lek" Chailert, fondatorul Parcului Natural al Elefanților. Acesta a descris inundațiile recente drept fiind cele mai grave care au lovit parcul vreodată.

Videoclipurile arătau personalul parcului care lucrează cu elefanții, cunoscuți sub numele de mahouts, strigând "Hai, hai, continuați" în timp ce îndemnau uriașele mamifere să iasă din cuștile lor și să treacă prin apele mari. Deși multe dintre animale au găsit adăpost pe un munte din apropiere peste noapte, în zori, Saengduean a spus că pericolul era departe de a se fi încheiat. "Există unele animale pe care nu le-am putut evacua ieri. Treisprezece elefanți adulți sunt încă prinși în locurile lor. Sunt panicați", a precizat Saengduean.

Inundaţii cumplite în nordul Thailandei

Pe acelaşi subiect

Nordul Thailandei a suferit inundații severe și alunecări de teren în ultimele săptămâni din cauza ploilor torențiale aduse de taifunul Yagi, cea mai puternică furtună din Asia din acest an, care a lăsat zeci de morți în timp ce a traversat regiunea la mijlocul lunii septembrie.

Autoritățile din Chiang Mai, o destinație turistică populară din Thailanda, au emis alerte de potențiale inundații pe măsură ce nivelurile apei din râul Ping, care traversează orașul, ajung la niveluri periculoase. Cu inundații extinse în jurul parcului și cu apa încă în creștere, fondatoarea sanctuarului a spus că se confruntă cu perspectiva nedorită de a fi nevoiți să evacueze animalele a doua oară. "Situația este mult mai gravă decât ieri", a spus ea, adăugând că a solicitat ajutor urgent din partea autorităților thailandeze.

O prioritate este să obțină bărci, astfel încât mahouts să poată rămâne cu elefanții rămași în parc pentru a-i calma, a spus ea. "Avem nevoie urgentă de voluntari și cuști pentru animale, deoarece trebuie să mutăm animalele pe munți din cauza drumurilor complet blocate în ambele direcții", se arată într-o postare pe Facebook.

Aproximativ 30 de voluntari străini sunt de asemenea blocați în sanctuar, inclusiv cinci americani, unii dintre ei lucrând în parc de câteva săptămâni, a spus Saengduean. Parcul Natural al Elefanților este un centru de salvare și reabilitare a elefanților din mediul rural din Chiang Mai, care a salvat peste 200 de elefanți din industriile de turism și exploatare forestieră de la înființarea sa în anii 1990. De asemenea, organizează tururi și programe de voluntariat care permit vizitatorilor să observe animalele sau să ajute la activități de conservare.

Mulți dintre elefanți sunt orbi sau au răni fizice, ceea ce le-a împiedicat capacitatea de a scăpa și a complicat eforturile de evacuare. "Printre animalele evacuate, sunt mulți elefanți bolnavi, unii abia pot merge. A trebuit să-i ajutăm să ajungă la poalele muntelui. Avem nevoie disperată de ajutor", a mai spus Saengduean.

Pe lângă elefanți, parcul găzduiește aproximativ 5.000 de animale salvate, inclusiv câini, pisici, cai, porci și iepuri – unele dintre ele fiind evacuate în ultimele zile după ce autoritățile au emis o avertizare de inundații. Șeful Departamentului Parcurilor Naționale din Thailanda a spus că zeci de ofițeri au fost trimiși, dar nu au reușit să ajungă la parc din cauza drumurilor inundate, potrivit Televiziunii Naționale de Difuzare de Stat. Atthapol Charoenchansa a spus că au nevoie urgentă de bărci cu fund plat și voluntari pentru a ajuta la evacuarea animalelor rămase.

Mai multe sate din districtul Mae Rim din Chiang Mai au fost inundate de apa provenită din scurgerile de pe versanții dealurilor, a raportat joi presa locală.

Elefanții, animalul național al Thailandei, este tot mai scump la vedere în ultimele decenii din cauza amenințărilor din turism, exploatare forestieră, braconaj și extinderea umană asupra habitatelor lor. Experții estimează că populația de elefanți sălbatici din Thailanda s-a redus la 3.000-4.000, o scădere față de peste 100.000 la începutul secolului XX.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elefanti thailanda inundatii
Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara din Europa la fel de tare ca Italia, Spania și Grecia pe care puțini o...
Fanatik.ro
Publicat 04.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Localitatea din România în care o casă întreagă se închiriază cu doar 150...
Gandul
Publicat 04.10.2024
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja...
Adevărul
Publicat 04.10.2024
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum...
A1
Publicat 04.10.2024
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2024. Gemenii trebuie să fie deschiși la ce e...
CaTine
Publicat 04.10.2024
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut...
spynews.ro
Publicat 04.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Fiica lui Eminem este însărcinată. Artistul a anunțat că o să fie bunic...
ZU
Publicat 04.10.2024
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Hello taste
Publicat 03.10.2024
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Deparinti
Publicat 04.10.2024
Marile rateuri ale României în absorbția fondurilor străine. Cum...
ziare.com
Publicat 04.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Medicool
Publicat 04.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024