Antena LIVE

Iranul susține că soldatul care a doborît avionul de pasageri l-a confundat cu o rachetă

Iranul a dat vina pe un soldat pentru doborîrea din greșeală avionului Boeing cu 176 de oameni la bord, lângă Teheran. Potrivit oficialilor militari iranieni, soldatul a confundat avionul cu o rachetă de croazieră.

De la 11.01.2020, 17:24

Iranul a dat vina pe un soldat pentru doborîrea din greșeală avionului Boeing cu 176 de oameni la bord, lângă Teheran. Potrivit oficialilor militari iranieni, soldatul a confundat avionul cu o rachetă de croazieră și a lansat o rachetă fără să-și informeze superiorii. Declarația schimbă total poziția iraniană, care până acum a negat acuzațiile aduse de experți și de guverne occidentale.

După câteva zile în care a susținut cu înverșunare ipoteza unei defecțiuni tehnice care a dus la tragedia aviatică, Iranul și-a modificat poziția. Cel desemnat să recunoască faptul că avionul în care au murit 176 de oameni a fost doborît din greșeală a fost comandantul forțelor aeriene din Garda Revoluționară a Iranului, forțele de elită ale Republicii Islamice.

”Aici s-a făcut greșeala”

Generalul Amir Ali Hajzadeh a dat vina pe un soldat, operator la sistemul de apărare antiaeriană a Teheranului. Pentru că, cu câteva ore înainte, Iranul bombardase cu rachete două baze militare din Irak, soldatul ar fi confundat avionul cu o rachetă de croazieră. El ar fi lansat racheta fără să ceară permisiunea superiorilor.

”Ținând cont de informația pe care operatorul de la sistemul de apărare antiaeriană o avea, că suntem într-o situație de război și că au fost lansate rachete de croazieră, această persoană a identificat avionul drept o rachetă de croazieră. În aceste condiții el era obligat să intre în contact cu comandanții și să ceară aprobare. Iar aici s-a făcut greșeala. Dar, la acel moment, se pare că liniile lui de comunicație erau căzute”, a afirmat generalul Iranian.

Cum a fost doborât avionul

Șeful forțelor aeriene din Garda Revoluționară Iraniană a arătat, într-o conferință de presă, și o hartă, la care a explicat cum a fost doborît Boeing-ul ucrainean.

”Putea să doboare sau nu avionul. Din păcate, el a luat această decizie proastă și a lansat racheta. Avionul a fost lovit în această zonă și s-a întors către aeroport și s-a prăbușit în acest loc. Avionul a fost lovit la altitudine joasă de o rachetă cu rază scurtă de acțiune. Cum racheta are o ogivă mică și era o rachetă de proximitate, care explodează lângă țintă și împrăștie șrapnele, avionul a putut continua zborul pentru un timp și nu s-a făcut bucăți în aer, ci a fost distrus când a lovit pământul”, a mai spus Hajzadej.

Generalul a susținut că a bănuit ce s-a întâmplat încă din primele ore, însă confirmarea a venit abia după câteva zile, pentru că ar fi fost nevoie de o anchetă.

”Când am fost informat de incident, miercuri dimineață, mi-am informat imediat superiorii. Mi s-a spus că a fost doborâtă o țintă, dar coincidența cu prăbușirea avionului mi s-a părut suspectă. Eram în vestul țării și am plecat imediat către Teheran. Pe drum, i-am sunat pe oficiali și le-am spus despre incident și le-am precizat că, foarte probabil, am lovit un avion civil”, a declarat el.

”E vina noastră”

Amir Ali Hajzadeh a încercat să explice și de ce Iranul a negat în aceste zile ipoteza doborîrii avionului.

”Motivul pentru care oficialii organizației iraniene de aviație au refuzat varianta doborîrii cu o rachetă a avionului a fost acela că ei au reacționat pe baza informațiilor pe care le aveau. De aceea spun că ei nu sunt vinovați și că toată vina e asupra noastră. Nu a fost vina lor. Avionul zbura în direcția normală și toată lumea își făcea bine treaba. Dacă a fost o greșeală, a fost făcută de unul dintre ai noștri și, odată ce munca sa e sub supervizarea noastră, noi suntem vinovați și noi trebuie să răspundem”, a susținut generalul.

Acuzații către SUA

În aceeași conferință de presă, el a dat vina și pe Statele Unite.

”Ne pare rău de acest incident și suntem la fel de îndurerați ca și familiile acestor martiri și suntem alături de ele. E ca și cum ne-am fi pierdut rudele noastre și regretăm ce s-a întâmplat. Acesta e prețul problemelor, tulburărilor și acțiunilor Americii în regiune. În acea noapte eram pregătiți pentru un conflict total”, a mai spus generalul Amir Ali Hajzadeh.

Cursa PS 752 Teheran – Kiev, un Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, a fost doborîtă miercuri dimineață, la câteva ore după ce Iranul a bombardat cu rachete două baze militare din Irak, în care erau și militari americani. Bombardamentul a venit ca o răspuns la uciderea de către americani a generalului Qasem Soleimani, șeful trupelor de elită iraniene Al Quds, pe 3 ianuarie.

În avionul ucrainean erau 176 de oameni, care au murit. Victimele erau 82 de iranieni, 57 canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani și 3 britanici. Primii care au anunțat varianta doborîrii din greșeală au fost cei de la Newsweek, care citau experți în aviație. New York Times a reușit să confirme apoi o înregistrare video care arăta momentul în care o rachetă lovește avionul. Joi seară, și premierul Canadei a anunțat că sunt multe dovezi că avionul de pasageri a fost doborît de o rachetă.

Ți-a plăcut acest articol?

iran avion
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024