Antena LIVE

Curs valutar

Momentul în care o rachetă loveşte spitalul de copii din Kiev. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc: "Este o crimă de război"

Război în Ucraina. Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au afirmat că spitalul de copii Ohmatdet de la Kiev a fost lovit luni de o rachetă de croazieră rusă, care a ucis, potrivit acestei surse, cel puţin doi îngrijitori medicali şi a rănit şapte persoane, printre care doi copii. Moscova susţine că a fost lovit de apărarea antiaeriană ucraineană. În paralel, crește numărul victimelor atacurilor de luni din toată Ucraina. Ministerul de Interne susține că este vorba despre 31 de morţi și de 125 de persoane rănite.

De la 08.07.2024, 17:45

"Dovezi pertinente au fost deja găsite la locul tragediei, în special fragmente din partea din spate a unei rachete X-101 cu un număr de serie şi o parte din cârma aceleiaşi rachete", a afirmat SBU într-un comunicat.

Armata rusă a negat responsabilitatea sa, afirmând că spitalul a fost lovit de resturi ale unor rachete antiaeriene ucrainene, fără a prezenta dovezi pentru aceste afirmaţii.

Ucrainenii spun că au recuperat resturi inscripționate ale rachetei rusești care a lovit spitalul de copii

Ucrainenii anunță că au recuperat resturi inscripționate ale rachetei rusești care a lovit spitalul de copii din Kiev. Se pare că au fost descoperite fragmente de rachetă, bucăţi din carcasa ei şi un număr de serie, potrivit Sky News.

Pe acelaşi subiect

"Echipa de anchetă a SBU, împreună cu Poliția Națională și alte servicii relevante, continuă să lucreze la locul tragediei", se arată într-un comunicat al serviciului.

SBU a clasificat atacul drept o crimă de război a Rusiei și a deschis proceduri penale. Cel puțin 16 persoane, inclusiv șapte copii, au fost rănite la principalul spital de copii din Kiev, potrivit primarului Vitali Klitschko.

În paralel, crește numărul victimelor atacurilor de luni din toată Ucraina. Ministerul de Interne susține că este vorba despre 31 de decese și de 125 de persoane rănite. Kievul a fost printre oraşele cel mai grav afectate, alături de Krivoi Rog, în sudul Ucrainei.

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei. Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi şi s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet.

Regatul Unit şi Franţa au condamnat imediat aceste atacuri ruse drept "acte de barbarie". La rândul său, coordonatoarea ONU pentru probleme umanitare, Denise Brown, "a condamnat ferm" luni atacurile ruse asupra mai multor oraşe ucrainene printre care capitala şi care "au făcut zeci de morţi şi răniţi", potrivit unui comunicat.

"Este o nebunie să fie ucişi şi răniţi copii în acest război", a denunţat Denise Brown, cu privire la spitalul pentru copii de la Kiev lovit de o rachetă de croazieră rusă, potrivit autorităţilor ucrainene.

Ce susţin ruşii

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat luni următorul comunicat: "În această dimineață, ca răspuns la încercările regimului de la Kiev de a provoca pagube instalațiilor energetice și economice rusești, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o lovitură în valuri cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune asupra instalațiilor industriei militară din Ucraina și asupra bazelor aeriane ale Forțele Armate ucrainene. Obiectivele atacului au fost atinse. Țintele desemnate au fost lovite.

Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev despre o presupusă lovitură intenționată cu rachete a Rusiei asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate. Numeroase fotografii și înregistrări video confirmă clar faptul că a fost distrusă de căderea unei rachete lansate de apărarea aeriană ucraineană dintr-un sistem aflat în oraș.

Remarcăm că isterii similare ale regimului de la Kiev apar de fiecare dată în ajunul întâlnirilor (summit) a patronilor lor din NATO. Scopul unor astfel de provocări este de a asigura o finanțare suplimentară pentru regimul de la Kiev și continuarea războiului până la ultimul ucrainean". 

Zelenski solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în urma atacului aerian de luni. Zeci de drone și rachete au fost lansate, fiind lovit și un spital de copii din Kiev.

Volodimir Zelenski a declarat luni că va iniția procedurile pentru convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după ultimele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean a anunțat că rușii au lansat luni peste 40 de rachete care au vizat mai multe orașe și au deteriorat infrastructura și clădirile civile.

Informația a fost confirmată și de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. El a cerut tuturor țărilor și organizațiilor internaționale să "condamne cu fermitate" acțiunile Rusiei.

Ucraina: Patru morţi într-un atac rus asupra unui alt spital

Un atac rus a făcut cel puţin patru morţi într-un alt centru medical din Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene, la câteva ore după un atac precedent asupra unui spital de copii într-un alt cartier, informează AFP.

"Căderi de resturi (de rachete) au fost semnalate în districtul Dniprovskii. Un centru medical a fost parţial avariat. Au fost semnalaţi patru morţi şi trei răniţi", au anunţat echipele de salvare ucrainene pe Telegram, în timp ce şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a afirmat pe Telegram că este vorba de "un nou atac rus" asupra unei instituţii medicale.

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte peste 50 au fost rănite în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete, luni, în prima parte a zilei, asupra Ucrainei, a anunţat înainte de aceasta ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko. Kievul a fost printre oraşele cel mai grav afectate, alături de Krivoi Rog, în sudul Ucrainei.

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters. Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi, iar bilanţul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autorităţile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii.

Regatul Unit şi Franţa au condamnat atacul Rusiei care a lovit spitalul de copii de la Kiev. "Atacul rus asupra spitalului pentru copii Ohmatdet de la Kiev este un atac îngrozitor împotriva civililor ucraineni", a denunţat pe platforma socială X noul şef al diplomaţiei britanice, David Lammy. "Sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina este de neclintit, noi vom cere socoteală celor responsabili de războiul ilegal al lui Putin", a adăugat el.

La rândul său, Ministerul francez al Afacerilor Externe a calificat drept "acte de barbarie" atacurile ruse asupra oraşelor ucrainene. "Aceste acte barbare ce vizează direct şi voit un spital de copii trebuie adăugate pe lista crimelor de război pentru care Rusia va trebui să dea socoteală", a subliniat ministerul francez într-un comunicat. Aceste lovituri vin "să ne amintească în mod tragic motivele pentru care sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie continuat şi amplificat", a adăugat diplomaţia franceză.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina atac spital copii
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024