Război Rusia - Ucraina, ziua 125 LIVE TEXT. Rușii bombardează totul în calea lor, în Donbas. Soția lui Zelenski, la CNN: "Nu putem vedea sfârșitul suferințelor noastre"
Război Rusia - Ucraina, ziua 125. Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută drept un stat care sponsorizează terorismul, după ce ieri o rachetă a lovit un centru comercial în care se aflau 1000 de oameni. Cel puţin 18 oameni au murit şi 60 au fost răniţi, iar 40 sunt în continuare daţi dispăruţi după atacul de la mall-ul din Kremenchuk. Obuzele ruseşti au lovit ieri şi zone rezidenţiale din Lisichansk, Harkov sau Nikolaev. Liderii G7 condamnă crimele de război ale Rusiei şi promit noi sancţiuni şi sprijin pentru Kiev. UE se aşteaptă ca Rusia să răspundă printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale.
De Redactia Observator la 28.06.2022, 21:56- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
Vitali Klitschko, primarul Kievului, avertisment dur la summitul NATO: "Voi urmați"
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, s-a adresat liderilor alianței nord-atlantice care s-au reunit astăzi la Madrid pentur summitul NATO. Acesta a cerut celor prezenți să ofere țării sale "orice are nevoie" pentru a pune capăt acestui război, notează AFP.
"Treziți-vă. Asta (n.r. războiul) se întâmplă acum. Voi urmați, războiul vă poate bate la ușă cât ai clipi", le-a spus primarul Kievului celor prezenți.
- Ruşii au folosit bombe cu fragmentare asupra Slavianskului: "Este groaznic. Nu am puterea de a rezista". Situaţia...
- Mall din Kremenciuck, cu peste 1000 de oameni în interior, lovit de o rachetă rusească, anunță Zelenski. Un prim...
- Hackerii ruși au atacat mai multe instituții din Lituania. "Atacul va continua până când se va ridica blocada"...
În timpul discursului său, Klitschko a respins orice scenariu în care țara sa ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a ajunge la pace.
Update 20:30 Războiul din ucraina se transformă dintr-un "sprint" într-un "maraton", declara Olena Zelenska
Cinci luni de război i-au forțat pe ucraineni să-și ajusteze așteptările. După ce s-au pregătesc pentru un conflict despre care au crezut că ar fi un sprint, mulți iau acum în calcul probabilitatea ca acest conflict să devină un "maraton", a declarat Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei.
"Este foarte dificil să rezistăm timp de cinci luni", a declarat Zelenska. "Trebuie să ne acumulăm puterea, trebuie să ne economisim energia", a mai adăugat aceasta.
"Nu putem vedea sfârșitul suferințelor noastre", a concluzionat soția lui Volodimir Zelenski.
Update 19:40 SUA își vor anunța planurile militare pe termen lung la summitul NATO de la Madrid
Statele Unite vor face miercuri, la summitul NATO de la Madrid, ''anunţuri precise'' despre ''noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung'' în Europa, în special în estul continentului, a declarat Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic şi militar al preşedintelui american Joe Biden, în timp ce secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a menţionat printre obiectivele summitului şi reducerea emisiilor poluante ale armatelor NATO. Detalii aici.
Update 17:25 Macron refuză să numească Rusia stat terorist cum a cerut Zelenski
Marţi, la încheierea summitului G7 din Germania, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat împotriva desemnării Rusiei ca "stat finanţator al terorismului", aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, notează Agerpres.
"Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica sancţiuni" împotriva Rusiei, a răspuns Macron la o întrebare privind solicitarea lui Zelenski. Şeful de stat francez a declarat că "Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige" războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei "se vor menţine atâta timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni".
Macron a mai declarat la Elmau, unde a avut loc reuniunea la vârf a grupului ţărilor celor mai industrializate, că de la summitul NATO care urmează la Madrid trebuie transmis un mesaj "de unitate şi forţă" privind securitatea Europei.
Update 17:20 Rusia ameninţă că schimbă contractele de gaze dacă Occidentul plafonează preţul
Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc. Detalii aici.
Update 17:10 Țările din G7 au stabilit noi sancțiuni economice pentru Rusia
Liderii celor mai bogate națiuni din lume au convenit să lucreze la stabilirea un plafon de preț pentru petrolul rusesc și la interzicerea importurilor de aur. În declarațiile de la finalul întâlnirii, aceștia au cerut statelor lumii să nu își crească rezervele alimentare, ceea ce ar putea accentua o viitoare criză în acest domeniu, care se prefigurează de la începutul războiului din Ucraina.
Cancelarul Germaniei, OLAF Scholz, a vorbit la încheierea summitului G7 din Bavaria, spune că grupul este unit și că va acorda în continuare ajutor Ucrainei. El a mai subliniat că Vladimir Putin nu trebuie să câștige acest război și că occidentalii trebuie să mențină ridicate costurile acestui conflict pentru Rusia.
Olaf Scholz a vorbit și despre viitorul Ucrainei, susținând că la finalul războiului prin care trece acum va fi nevoie de un efort de reconstrucție, asemănător planului Marshall.
Update 16:50 Primarul din Herson a fost arestat de militarii ruși, anunță unul din consilierii acestuia
Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a fost arestat marți de forțele ruse, potrivit unui consilier al primarului, Galina Liashevskaia, notează The Guardian.
Ea a mai declarat că hard disk-urile computerelor din primărie au fost confiscate, seifurile au fost deschise și că soldații au căutat documente. În acest timp, Kolikhaiev a fost ținut într-un birou separat și încătușat în prezența gărzilor înarmate.
Consiliera primarului a mai scris pe Facebook că: "Cu câteva zile în urmă, Kolikhaiev a primit o scrisoare de la noul primar (n.r. numit de ruși), care l-a invitat să discute despre viitoarea "organizare a interacțiunii". Pentru că a refuzat să se întâlnească, l-a amenințat cu arestarea. Kolikhaiev nu a mers.Suntem ci toții în pericol. Mă tem pentru viața lui Igor Kolikhaiev."
Update 16:45 Ucraina a devenit o zonă de testare a rachetelor rusești, anunță autoritățile de la Kiev
În ultimele zile, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva țintelor din Ucraina, folosind o gamă largă de rachete. Multe dintre aceste atacuri au dus și la victime civile, în special în cazul mall-ului din Kremenciug, care a avut loc luni.
Șeful forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhniy, a declarat că: "Acum patru zile, inamicul a lansat 53 de rachete de croazieră de pe diferite platforme, acum trei zile - 26 de rachete, acum două zile - aproape 40 și alte 12 în ultimele 24 de ore."
Armata ucraineană a comentat în weekend despre varietatea de rachete rusești utilizate, dintre care unele par să fi fost scoase din depozit și care nu precizia pe care o anunță oficialii ruși.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene, Iuri Ihnat, a declarat duminică: "Armele folosite de Rusia sunt extrem de diverse. Ucraina a devenit teren de testare pentru Rusia."
UPDATE 14:50 - Macron spune că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie menţinute ”atât tmp cât va fi necesar”
”Rusia nu poate şi nu trebuie să învingă” în Războiul din Ucraina, iar sancţiunile care i-au fost impuse vor fi menţinute ”atât tmp cât va fi necesar”, dă asigurări marţi preşeidntele francez Emmanuel Macron, după summitul G7, în Germania, relatează AFP. potrivit news.ro.
”Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige, iar astfel susţinerea noatră a Ucrainei şi sancţiunile noastre impuse Rusiei vor fi menţinute atât timp cât este necesar, cu intensitatea necesară, în săptămânile ţi lunile următoare”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului G7, Emmanuel Macron.
UPDATE 14:20 - Oficiali de la Casa Albă nu cred că Ucraina își va recupera teritoriile pierdute
Oficialii de la Casa Albă încep să-și piardă încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și recupereze toate teritoriile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni, de la declanșarea războiului, scrie CNN.
Consilierii președintelui american Joe Biden au început să dezbată pe plan intern cum și dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să schimbe definiția unei „victorii” ucrainene -- adaptând-o la posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil.
Oficialii americani au subliniat pentru CNN că această evaluare mai pesimistă nu înseamnă că SUA va cere Ucrainei să facă concesii teritoriale cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Există, de asemenea, speranța că forțele ucrainene vor putea să recupereze părți semnificative din teritoriu într-o posibilă contraofensivă la sfârșitul acestui an.
UPDATE 14:00 - Kremlinul anunţă că-şi va termina ofensiva în Ucraina atunci când capitulează Kievul
Kremlinul anunţă marţi că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autorităţile ucrainene capitulează, relatează AFP.
”Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia”, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
”Atunci totul se va termina într-o singură zi”, subliniază purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
UPDATE 14:00 - Franţa anunţă că urmează să trimită Ucrainei ”cantităţi semnificative” de vehcule blindate de transport de trupe
Franţa urmează să trimită ”cantităţi semnificative” de vehcule blindate de transport de trupe - dar şi încă şase tunuri de tip Caesar, în plus faţă de cele 12 desfăşurate împotriva Rusiei - în Ucraina, a anunţat într-un interviu ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu, relatează AFP.
”Pentru a se deplasa rapid în zone aflate sub focul inamicului, armatele au nevoie de vehcule blindate”, subliniază el în acest interviu, acordat Parisien-Aujourd'hui en France, publicat luni seara pe site-ul cotidianului.
Franţa urmează ”să livreze aşadar cantităţi semnificative de vehicule de acest tip, VAB (Véhicules de l'avant blindés), care sunt înarmate”, precizează el.
Sébastien Lecornu confirmă, de asemenea, trimiterea în Ucraina a altor şase tunuri de tip Caesar, ”perla” artileriei franceze, în plus faţă de cele 12 desfăşurate deja împotriva armatei ruse.
Ministrul francez nu face însă nicio precizare cu privire la data acestei livrări suplimentare, anunţată de către preşedintele francez Emmanuel Macron la 16 iunie, în timpul unei vizite la Kiev împreună cu Klaus Iohannis, Olaf Scholz şi Mario Draghi.
În ceea ce priveşte livrarea unor rachete antinavă, cerută de Kiev în vederea ”deschiderii unei breşe în acesastă blocadă maritimă impusă de către Rusia şi care privează numeroase ţări de livrări de cereale şi materii prime”, aceast ”nu face parte dintre dosarele examinate”, declară Sébastien Lecornu, fără să facă alte precizări.
Parisul a livrat Kievului, de la lansarea invaziei ruse, tunuri de tip Caesar, rachete antitanc de tip Milan şi rachete antiaeriene de tip Mistral.
Fostul ministru francez al Apărării Florence Parly estima, la jumătatea lui aprilie, că Franţa a livrat Ucrainei echipament militar în valoare de peste 100 de milioane de euro.
UPDATE 14:00 - Casa Albă anunţă un acord de principiu G7 asupra unei plafonări a preţului petrolului din Rusia
Liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, urmează să lanseze acţiuni în vederea implemenătrii unui mecansim de plafonare a preţului petrolului rusesc, cu scopul a lovi astfel o importantă sursă de venit a Moscovei, anunţă un oficial de la Casa Albă, relatează AFP, scrie news.ro.
G7 ”le va cere miniştrlor să lucreze de urgenţă la elaborarea unei plafonări a preţului petrolului, consultând ţări terţe şi sectorul privat, cu scopul de a implementa o astfel de plafonare”, a dat asigurări acest oficial, cu câteva ore înainte de încheierea summitului.
Comunicatul final al reuniunii, care se desfăşoară în sudul Germaniei, urmează să includă un acord - de principiu - privind crearea acestu mecanism - fără precedent şi complex - care să împiedice Rusia să-şi vândă petrolul peste un anumit preţ.
UPDATE 13:50 -Rusia interzice intrarea pe teritoriul rus a 25 de americani, între care soţia şi fiica lui Biden şi Francis Fukuyama
Rusia anunţă marţi că interzice intrarea pe teritoriul rus a unui număr de 25 de americani - inclusiv lui Jill şi Ashely Biden, Prima Doamnă şi fiica preşedintelui american Joe Biden - şi subliniază că este vorba despre o măsură de etorsiune faţă de sancţiuni impuse de către Statele Unite, relatează AFP, potrivit News.ro.
Pe această listă se mai află numele liderului minorităţii republicane în Senat Mitch McConnel şi al altor senatori, ca Charles Grassley, Kirsten Gillibrand şi Susan Collins, dar şi ale unor profesori universitari, ca Francis Fukuyama.
UPDATE 13:40 - Zeci de ucrainei sunt încă dispăruţi sub dărâmăturile mall-ului bombardat
În Ucraina se desfăşoară în continuare operaţiuni de salvare pentru victimelor care au fost prinse sub dărâmături în urma atacului de la mall-ul din Kremenchuk. Cel mai recent bilanţ arată că 18 persoane au fost ucise, 60 rănite, iar alte 40 sunt în continure date dispărute.
UPDATE 12:30 - Armata rusă susţine că mall-ul din Kremenciuk, incendiat în urma unui bombardament, era ”dezafectat”
Armata rusă anunţă că a lovit, la Kremnciuk, în Ucraina, un depozit de armament, care a antrenat explozii care, susţine Moscova, au incendiat un centru comercial ”dezafectat”, în pofida faptului că autorităţile locale au anunţat că acest bombardament rus s-a soldat cu cel puţin 18 morţi în acest centru comercial, relatează AFP, scrie news.ro.
”Detonări de muniţie destinată armamentului occidental au provocat incendierea (...) unui centru comercial care nu funcţiona”, afirmă armata rusă.
Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele sale au tras rachete împotriva unui depozit de arme în oraşul ucrainean Kremenciuk, după care explozia ulterioară a muniţiei a declanşat un incendiu într-un centru comercial vecin, relatează Reuters.
UPDATE 12:30 - Unul dintre ultimii opozanţi marcanţi rămaşi în Rusia, arestat la Moscova
Ilia Iaşin, unul dintre puţinii opozanţi ruşi care nu părăsise Rusia şi condamna deschis invazia Rusiei în Ucraina, a fost arestat luni seara la Moscova, a anunţat marţi avocatul său Vadimi Prohorov, citat de AFP, scrie Agerpres.
'"Din informaţiile de care dispun, el este acuzat de nesupunere ordinelor poliţiei", un delict pasibil cu 15 zile de închisoare, a indicat Prohorov pe Facebook, menţionând că nu i s-a permis să-şi vadă clientul.
Un tribunal din Moscova ar putea decide marţi soarta lui Iaşin: încarcerare, eliberare condiţionată, repunere în libertate sau arest la domiciliu.
Opozantul a fost arestat luni seara în timp ce se plimba într-un parc din Moscova, a indicat pe Telegram prietena sa, jurnalista Irina Babloian, care se afla împreună cu el în momentul reţinerii.
"Ei spun că a insultat un poliţist şi a proferat injurii în timpul arestării. Ceea ce nu este adevărat", asigură Babloian.
Iaşin este o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse de mai mult timp, în special în cadrul mişcării anti-Kremlin din 2011-2012.
El este un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul nr.1 al Kremlinului, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu nouă ani de închisoare într-o serie de dosare denunţate ca fabricate politic, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în 2015.
Ilia Iaşin, deputat municipal din partea opoziţiei într-un district din Moscova, a denunţat ofensiva militară rusă a Rusiei împotriva Ucrainei.
Represiunea oricărei mişcări anti-Kremlin şi a media independente în Rusia s-a amplificat de la declanşarea acestui atac de către Kremlin.
Autorităţile ruse s-au dotat în special cu un arsenal juridic pentru a permite aplicarea unor pedepse care merg până la 15 ani de închisoare împotriva celor care denunţă războiul împotriva Ucrainei, denumit oficial 'operaţiune militară specială'.
Dar şi înainte, personalităţi critice la adresa Kremlinului şi media independente făceau obiectul unor hărţuiri administrative sau judiciare.
UPDATE 12:10 - Macron: Poporul rus trebuie să vadă „adevărul” atacului din Kremenciuk
Președintele francez Emmanuel Macron se numără printre liderii mondiali care au condamnat lovitura cu rachetă a Rusiei asupra centrului comercial din centrul Ucrainei, calificând-o drept o „abominație”.
Într-o postare pe Twitter în care a publicat un videoclip cu consecințele atacului de la Kremenchuk, Macron a spus că poporul rus trebuie să „vadă adevărul”.
Pentru majoritatea rușilor, televiziunea rămâne principala sursă de știri, care este ferm controlată de Kremlin și pompează propagandă de război.
UPDATE 12:00 - Rusia impune sancțiuni soției și fiicei președintelui Joe Biden
Rusia anunţat impunerea unor sancțiuni care le vizează pe soția și fiica președintelui american Joe Biden, relatează Reuters, potrivit The Guardian.
Jill Biden și Ashley Biden se numără printre cei 25 de cetățeni americani care sunt menţionaţi pe o listă extinsă de sancțiuni, potrivit agenției de presă RIA Novosti.
UPDATE 11:50 - Institutul pentru Studiul Războiului transmite că atacul din mall este parte a unei campanii masive de bombardare
În evaluarea realizată marţi dimineaţă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) este de părere că atacul provocat de armata rusă în mall-ul din Kremenciuk face parte dintr-o serie de bombardamente ce vizează principalele oraşe ale Ucrainei.
Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forțele ruse au început o campanie de atacuri masive și în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva orașelor ucrainene. Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie și rachete pentru a avansa în operațiunile din Ucraina.
Pe măsură ce forțele ruse continuă să își epuizeze rezervele de armament de înaltă precizie, astfel de atacuri care provoacă daune colaterale substanțiale populației civile probabil că se vor intensifica, adaugă ISW.
UPDATE 10:50 - Volodimir Zelenski cere SUA să recunoască Rusia drept stat ce sponsorizează terorismul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel SUA să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, după atacul rusesc de luni asupra unui centru comercial din oraşul ucrainean Kremenciug (centrul Ucrainei), soldat cu cel puţin 16 morţi, informează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.
"În această dimineaţă, am cerut SUA să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat", a explicat preşedintele ucrainean într-un mesaj video adresat populaţiei.
"O astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus asta participanţilor la summitul G7, care a avut loc în Germania", a adăugat Zelenski.
Înainte de alerta aeriană, în centrul comercial din Kremenciug 'se aflau în jur de 1.000 de persoane'. "Din fericire, din câte ştim în acest moment, mulţi au reuşit să iasă la timp. Au fost scoşi la timp. Dar mai erau oameni înăuntru: personal, vizitatori...", a spus el.
"Numai nişte terorişti total demenţi, care nu-şi au locul pe pământ, pot lansa rachete asupra unei astfel de ţinte. Şi acesta nu este un atac care a deviat de la ţintă, este un atac rusesc calculat, exact asupra acestui centru comercial", a afirmat preşedintele ucrainean.
"Încă nu este posibil de stabilit numărul total al victimelor. Un incendiu s-a declanşat pe o suprafaţă de peste 10.000 metri pătraţi. Operaţiunea de salvare continuă, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că pierderile pot fi semnificative", a adăugat Volodimir Zelenski, indicând că, la momentul înregistrării mesajului său, târziu luni seara, bilanţul victimelor ajunsese la 12 morţi şi 24 de răniţi. Însă acesta a crescut pe măsura degajării dărâmăturilor de către echipele de intervenţie.
"Rusia a utilizat aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, dar numărul de bombe aeriene şi de lansatoare multiple (MLRS), care au lovit localităţile noastre, pur şi simplu nu pot fi numărate. Au fost sute de mii în cele patru luni de război. Aceasta nu este nimic altceva decât teroare", a subliniat preşedintele Ucrainei.
"Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Este un fapt. Aceasta ar trebui să fie stabilit juridic', a insistat el, adăugând că 'toată lumea ar trebui să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contacte cu băncile ruseşti, plata de taxe şi a taxelor vamale către statul rus înseamnă a da bani teroriştilor".
UPDATE 10:30 - Rusia încă amenință orașele ucrainene - expert militar
"Locuitorii din Kremenchuk au fost obișnuit cu atacuri care vizau marea rafinărie de petrol a orașului - dar nu un centru comercial", a declarat expertul militar Justin Crump pentru BBC.
Amenințarea pentru multe orașe ucrainene rămân sistemele de arme cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le are, cum ar fi rachetele de croazieră lansate aerian și unele rachete balistice, spune el. Deși acestea au vizat în general ținte militare, aceasta este una dintre excepții.
Urmările atacului de ieri i-au făcut pe oameni să se gândească cât timp va dura acest lucru și ce încearcă Putin să obțină cu asta, spune Crump.
Și asta este aproape sigur ceea ce rușii încearcă să facă cu acest tip de ofensivă, adaugă el - menține Ucraina și Occidentul dezechilibrat, în special săptămâna aceasta, când au loc întâlnirea G7 și summit-ul NATO.
Descriind atacul drept un „act îngrozitor”, el spune că nu există nicio justificare militară pentru el.
UPDATE 10:00 - Putin promite că Rusia va livra în continuare îngrăşăminte Braziliei
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis Braziliei că Rusia va continua să livreze îngrăşăminte, pe fondul preocupărilor legate de foamete în multe părţi ale lumii, exacerbate de războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează marţi DPA, potrivit Agerpres.
Rusia îşi va îndeplini obligaţiile, a declarat luni Kremlinul, după o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro.
Apelul a intervenit pe fondul temerilor crescânde cu privire la penurii alimentare cauzate de probleme legate de exportul de cereale şi îngrăşăminte din Ucraina şi Rusia.
În timpul discuţiei, Putin şi-a reiterat cererea ca sancţiunile occidentale să fie ridicate pentru a permite Rusiei să exporte îngrăşăminte şi alimente.
Apelul celor doi lideri a fost programat să coincidă cu summitul G7 din Bavaria (sudul Germaniei), după ce Rusia a fost exclusă din Grupul celor Opt în urma anexării Crimeii.
Liderii grupului G7 de naţiuni bogate s-au întâlnit luni în Germania, pentru a doua zi a unui summit de trei zile, cu conflictul din Ucraina, acum în a cincea lună, pe primul loc pe ordinea de zi.
Conflictul împiedică cerealele să părăsească porturile ţării şi scumpeşte alimentele pe tot globul, în timp ce experţi şi grupuri de asistenţă avertizează asupra foametei în anumite părţi ale Africii şi în altă zone.
Liderii G7 au folosit deja summitul ca forum pentru anunţul privind interzicerea importurilor de aur rusesc, în noi eforturi de a opri luptele şi a tăia sursele Moscovei de finanţare a războiului.
Germania conduce în prezent G7 şi găzduieşte summitul.
Rusia a susţinut în repetate rânduri că sancţiunile occidentale au un efect redus şi că are alte pieţe pentru mărfurile sale.
În timpul apelului de luni, Putin a reafirmat că vrea "să consolideze în mod constant parteneriatul strategic dintre cele două ţări" din punct de vedere al energiei şi agriculturii, potrivit guvernului rus.
Brazilia urmează să preia preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU la 1 iulie
UPDATE 08:40 - Numărul morţilor în atacul de la mall a ajuns la 18
Numărul morților din atacul cu rachete rusești asupra unui mall aglomerat din orașul Kremenciuk a crescut la 18, potrivit oficialilor ucraineni, relatează The Guardian.
Operațiunile de căutare și salvare continuă în această dimineață, în timp ce lucrătorii demontează structurile clădirilor deteriorate pentru a-i căuta pe cei care ar putea fi încă prinși de resturile căzute.
Serviciile de stat de urgență din Ucraina au furnizat o actualizare în jurul orei 7 dimineața, ora locală, confirmând că 18 persoane au murit în atac, inclusiv o persoană care a cedat rănilor suferite, în spital.
Alte 59 de persoane au cerut ajutor medical, iar 25 au fost internate la terapie intensivă la un spital din Kremenchuk.
În operaţiunile de salvare au fost implicate în total 440 de persoane (inclusiv 14 psihologi)..
UPDATE 08:20 - Rusia va investi în acest deceniu 14,5 miliarde de dolari în industria aviaţiei, pentru a creşte ponderea avioanelor fabricate intern
Guvernul Rusiei a anunţat luni planuri de a investi 770 de miliarde de ruble (14,5 miliarde de dolari) în industria aviaţiei din ţară, până la sfârşitul acestui deceniu, pentru a creşte ponderea aeronavelor fabricate pe plan intern, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Industria aviaţiei ruse se află în criză de când Occidentul a impus sancţiuni după invadarea Ucrainei de către Moscova, interzicând companiilor aeriene ruse să zboare către destinaţii din Europa, Statele Unite şi alte ţări.
Companiile aeriene ruse au oprit în mare măsură zborurile internaţionale, după ce companiile de leasing au declarat că vor confisca avioane în conformitate cu sancţiunile. Moscova a adoptat o lege care permite confiscarea a sute de avioane ca răspuns la aceste sancţiuni.
Producătorii străini de avioane au încetat, de asemenea, să livreze avioane noi Rusiei, în timp ce piese de schimb pentru avioanele construite în străinătate sunt insuficiente.
”Cota aeronavelor produse pe plan intern în flota companiilor aeriene ruse ar trebui să crească la 81% până în 2030”, a declarat viceprim-ministrul Iuri Borisov, într-o întâlnire televizată a oficialilor guvernamentali.
Rusia a făcut eforturi pentru a dezvolta producţia locală de avioane, dar numai aeronava regională Suhoi Superjet este produsă în masă în interiorul Rusiei, în timp ce un număr semnificativ de componente ale sale, inclusiv piese vitale ale motorului, sunt importate.
UPDATE 07:40 - Ruşii dau vina pe ucraineni pentru distrugerile din Kiev: "Ne-au interceptat o rachetă şi au doborât-o peste un bloc de locuinţe"
Trupele Moscovei au bombardat un mall din Kremenciuk, în care se aflau aproximativ o mie de oameni. După ce a fost lovită de o rachetă, clădirea a luat foc. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre 10 morţi şi aproximativ 40 de răniţi. La rândul lor, ucrainenii au dat 10 lovituri de mare precizie pe Insula Şerpilor şi au distrus un sistem de rachete. În acest timp, Vladimir Putin se comportă de parcă nu s-ar intampla nimic. În prezent, face primele vizite externe de la izbucnirea războiului şi chiar ar intenţiona să participe la Summitul G20 din Indonezia, organizat la mijlocul lunii noiembrie.
UPDATE 07:10 - Ucraina solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacurilor recente ale Rusiei
Ucraina a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în urma atacurilor recente ale Rusiei împotriva unor ţinte civile, a afirmat preşedintele organizaţiei, relatează BBC, potrivit news.ro.
Atacul cu rachete de la un centru comercial din oraşul Kremenciuk, în centrul ţării, ar urma să fie "tema principală" a reuniunii, potrivit unui purtător de cuvât al misiunii Albaniei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate.
De asemenea, "bombardamentele peste tot Kievul" de duminică, în timpul cărora a fost lovit un complex rezidenţial, vor fi discutate la reuniune, care este programată să aibă loc marţi seară.
UPDATE 07:00 - Medvedev spune că o intruziune a NATO în Crimeea va conduce la al treilea război mondial
Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial" a declarat luni fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, informează marţi Reuters, potrivit Agerpres.
"Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Şi asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de intruziune în Crimeea este o declaraţie de război împotriva ţării noastre", a declarat Medvedev pentru site-ul de ştiri Argumentî i Faktî.
"Şi dacă acest lucru este făcut de către un stat membru NATO, asta înseamnă conflict cu întreaga alianţă nord-atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă".
El a mai declarat că dacă Finlanda şi Suedia se alătură NATO, Rusia îşi va consolida graniţele şi va fi pregătită pentru măsuri de represalii care ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander "în pragul lor".
Dmitri Medvedev este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
UPDATE 07:00 - Bombardamente în Lisichansk. Opt morţi şi 21 de răniţi
Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisichansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei, transmite AFP.
"Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisichansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
Această localitate este următoarea ţintă a forţelor ruse după ce oraşul Severodoneţk a fost ocupat la capătul a mai multor săptămâni de lupte care au devastat cele două oraşe şi au provocat moartea a zeci de civili.
Este ultimul oraş important rămas necucerit de forţele ruse în regiunea Lugansk, una dintre cele două provincii ale bazinului industrial Donbas.
Armata ucraineană şi-a anunţat vineri retragerea din Severodoneţk pentru a apăra mai bine Lisichansk, unde au loc ciocniri de stradă, potrivit separatiştilor pro-ruşi care luptă alături de forţele ruse.
Guvernatorul Gaidai a informat săptămâna trecută că luptele au cauzat "distrugeri catastrofale" în Lisichansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori înainte de război.
UPDATE 07:00 - Liderii G7 au criticat atacul ruşilor din Kremenciuk
Liderii G7 au calificat luni drept un "atac abominabil" şi o "crimă de război" bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 persoane, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.
"Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război", au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care "condamnă solemn atacul odios" şi asigură că Vladimir Putin va trebui să "dea socoteală".
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o "oroare absolută" după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să "privească adevărul în faţă" într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări."Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie", a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.
Lumea este "îngrozită" de acest atac,"cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi", declarase cu puţin timp înainte şi secretarul de stat american Antony Blinken.
UPDATE 07:00 - Bilanţ recent al victimelor atacului din Kremenciuk
Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.
"La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare", a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi.
Echipajele de intervenţie se concentrează în principal pe "salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului", potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adăugat că "toate echipele de intervenţie lucrează în mod intens" iar activitatea "va continua 24 de ore din 24".
"Vreau să insist din nou: nu ignoraţi raidurile aeriene!" a avertizat şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.
Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi peste 40 au fost rănite luni într-un atac rusesc cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, un "act de terorism neruşinat", potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite AFP.
"Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi", a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar "mulţi oameni au reuşit să iasă".
"Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ", a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un "atac calculat".
Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi "pierderile umane ar putea fi importante" după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.
UPDATE 07:00 - Zelenski: Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, după atacul cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, soldat - conform bilanţului de până acum - cu 12 morţi şi 24 de răniţi, că "statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume". "(...) toată lumea trebuie să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contactele cu băncile ruseşti, a plăti taxe şi vamă statului rus înseamnă a da bani teroriştilor", a transmis el, potrivit news.ro.
"Atacul rusesc de azi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai sfidătoare atacuri teroriste în istoria europeană. Un oraş paşnic, un mall obişnuit, cu femei, copii, civili de rând înăuntru... Înainte să sune alarma aeriană erau circa o mie de oameni. Din fericire, din câte ştim până acum, mulţi dintre ei au reuşit să iasă la timp. Au fost scoşi la timp. Dar înăuntru mai erau oameni: angajaţi, câţiva vizitatori... Doar terorişti complet nebuni, care nu ar trebui să aibă un loc pe pământ, pot ataca cu rachete un astfel de obiectiv. Şi asta nu este o lovitură care nu a nimerit ţinta, ci este o lovitură rusească calculată - exact la acest mall", a afirmat Zelenski, în discursul transmis luni noapte.
El a arătat că încă nu poate fi stabilit numărul victimelor, întrucât a izbucnit un incendiu pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi.
"Operaţiunea de salvare continuă, dar trebuie să fim conştienţi că pierderile ar putea fi semnificative. Până acum, ştim de 12 morţi şi 24 de răniţi. Urmează să stabilim câte persoane se află sub dărâmături", a adăugat preşedintele ucrainean.
El a explicat că răniţii vor primi asistenţa necesară şi că medici din Kiev au plecat spre Kremenciuk, unde se află şi ministrul de Interne, care va coordona acţiunile.