Antena Meniu Search
x

Oficiali de la Casa Albă nu cred că Ucraina își va recupera teritoriile pierdute

Oficialii de la Casa Albă încep să-și piardă încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și recupereze toate teritoriile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni, de la declanșarea războiului, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 14:11

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Consilierii președintelui american Joe Biden au început să dezbată pe plan intern cum și dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să schimbe definiția unei „victorii” ucrainene -- adaptând-o la posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil.

Oficialii americani au subliniat pentru CNN că această evaluare mai pesimistă nu înseamnă că SUA va cere Ucrainei să facă concesii teritoriale cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Există, de asemenea, speranța că forțele ucrainene vor putea să recupereze părți semnificative din teritoriu într-o posibilă contraofensivă la sfârșitul acestui an.

„Șansa ca Ucraina să recupereze parțial sau total aceste teritorii, este condiționată și de cât de mult sprijin le oferim”, a declarat un consilier american. El a menționat că Ucraina a cerut în mod oficial SUA cel puțin 48 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, dar Pentagonul a aprobat doar opt. 

Statele NATO, întâlnire istorică la Madrid

Pe acelaşi subiect

Există însă voci, la Casa Albă, care cred că forțele ucrainene ar putea sfida din nou așteptările, așa cum au făcut-o în primele zile ale războiului, când au respins un avans rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev. Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a păstrat legătura cu omologii săi ucraineni și a petrecut ore întregi la telefon, săptămâna trecută, discutând despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriile ocupate de ruși.

Aceste îngrijorări vin într-un moment în care Joe Biden se întâlnește cu aliații din Europa, la summitul NATO, pentru a demonstra unitate împotriva agresiunii ruse. Totodată, stalele aliate au transmis că vor rămâne alături de Ucraina atât cât va fi nevoie. 

"Trebuie să rămânem uniți. Putin a contat de la început că NATO și G7 se vor scinda, dar nu am făcut-o și nu vom face", a declarat Biden, duminică, la summitul G7 din Bavaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Oficiali de la Casa Albă nu cred că Ucraina își va recupera teritoriile pierdute