Lecțiile planului Marshall și cum ar putea arăta reconstrucția Ucrainei
Barry Eichengreen, profesor de economie al Universității din California, a făcut o analiză a lecțiilor pe care lumea le-a învățat din planul Marshall și cum ar trebui să arate reconstrucția Ucrainei. El este de părere că aceste eforturi ar trebuie să permită economiei ucrainene să facă un salt important și să aibă acces la cele mai noi tehnologii.
În analiza pe care a făcut-o pentru The Guardian, economistul pornește de la estimările legate de banii necesari pentru reconstrucția Ucrainei după război, adesea fiind comparate cu planul Marshall.
Cu toate acestea, Barry Eichengreen este de părere că accentul ar trebui să fie pus pe lecțiile pe care factorii de decizie le pot învăța din efortul american de reconstrucție a Europei de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Cum ar trebui să arate un plan Marshall pentru Ucraina?
În general, discuțiile despre reconstrucția Ucrainei plasează aceste eforturi după sfârșitul războiului, dar după cum arată experiența planului Marshall, acestea ar putea avea loc chiar în timp ce conflictul are loc. Într-o situație similară s-a aflat și Grecia, care a primit bani din SUA, deși s-a aflat în război civil până în vara anului 1949.
- Florin Cîţu, după vizita la Kiev: "Rusia trebuie să plătească pentru întregul plan de reconstrucţie al Ucrainei"
- Ucraina are nevoie de un Plan Marshall actualizat după invazia rusă, anunță Comisia Europeană
- FMI şi Banca Mondială sunt "îngrozite şi profund îngrijorate" de cum va fi afectată economia mondială de...
Reconstrucția, este de părere economistul, ar putea începe chiar acum, dar ar fi inutilă dacă infrastructura reparată ar fi distrusă, din nou, de trupele rusești.
Trebuie subliniat faptul că fondurile planului Marshall au fost într-o proporție de doar 10% împrumuturi. Astăzi, există apeluri către puterile occidentale pentru a garanta noi obligațiuni guvernamentale ucrainene. Acest lucru ar reduce dobanzile guvernului la Kiev și ar oferi banii necesari pentru reconstrucție.
În același timp, costurile de reconstrucție, dar și cele din timpul războiului ar îndatora Ucraina și mai mult. Din această cauză, garanțiile oferite de statele occidentale pentru împrumuturile ucrainenilor ar fi doar una dintre modalitățile prin care întregul proces ar putea fi ieftinit.
Cine va coordona reconstrucția?
Pe lângă fondurile necesare reconstrucției, un rol important va fi jucat și de cei care vor coordona acest proces. Astfel, la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, SUA a creat o nouă agenție pentru aplicarea planului Marshall: Administrația Cooperării Economice (ECA).
"Ajutoarele pentru Ucraina ar trebui administrate, în mod similar, de o agenție autonomă responsabilă față de guvernele care oferă banii. Deși se poate consulta și, în mod ideal, se poate coordona cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, ar trebui să-și păstreze independența, având în vedere apartenența rusă la ambele organizații", explică Barry Eichengreen.
Condițiile reconstrucției?
Așa cum a arătat modul în care a fost aplicat planul Marshall în Grecia, o țară în cazul căreia existau îngrijorări legate de corupție, ECA a purtat negocieri dure și a trimis sute de agenți pentru a verifica implementarea proiectelor.
Rolul acestor negocieri și al agenților din teritoriu a fost acela de a asigura că acele condiții în care au fost oferiți banii au fost respectate: reformele administrative. Eichengreen argumentează că Ucraina ar trebui să se afle într-o situație similară, chiar dacă supravegherea occidentală ar putea fi un subiect sensibil pentru guvernanții de la Kiev.
Cu toate acestea, transparența modului în care sunt folosite fondurile poate fi obținută, de exemplu, prin extinderea portalului de achiziții publice ProZorro. Planul Marshall a permis Europei de Vest să facă un salt tehnologic semnificativ după război. Astfel, în loc de o simplă reconstrucție, americanii și-au transferat tehnologia de ultimă oră în industria europeană.
În contextul unei viitoare reconstrucții, Ucraina poate avea oportunitatea de a face, la rândul său, un salt economic și tehnologic semnificativ care să-i permită să-și ecologizeze sistemul energetic, transporturile și comunicațiile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰