Legea amnistiei evazioniștilor. Ciolacu îi dă exemplu pe Messi și Shakira. "Dacă de la parchet îmi spun că nu este bine, eu modific legea"
Marcel Ciolacu susţine că este dispus să modifice legea amnistiei evazioniștilor pe care a iniţiat-o alături de Nicolae Ciucă. Pragul de la care se pedepseşte evaziunea fiscală a fost majorat de zece ori, de la 100.000 de euro la un milion de euro. Practic, oricine poate scăpa de puscările dacă înapoiază prejudiciul, plus o dobândă de 15%. Ca să se apere, premierul i-a dat exemplu pe Messi și Shakira. "Dacă de la parchet îmi spun că nu este bine, eu modific legea".
De Redactia Observator la 21.12.2023, 11:28Premierul s-a declarat dispus să modifice proiectul de lege Ciucă-Ciolacu dacă "de la parchet îmi vine că nu este bine". În discuţia de joi cu presa, şeful guvernului a apărat legea dându-i exemplu pe Messi și Shakira.
"De 30 de ani am recuperat 7% din prejudicii. Treaba mea e să am buget sustenabil. Dacă experții consideră, o să modificăm (n.r.legea amnistiei evazioniștilor). Dacă de la parchet îmi spun că nu este bine, eu modific legea. Marcel Avram e un celebru caz. Messi. Le iau dobânzi, penalități plus 15%, vreți să-i băgăm în pușcărie? Dar problema e că nu am băgat pe nimeni în afară de Gică Popescu" a spus Marcel Ciolacu. "Nici nu mai avem loc", a reacţionat Cătălin Predoiu.
Scandalul a luat amploare miercuri când USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR proiectul de lege privind dezincriminarea unor fapte de evaziune fiscală.
Ce prevede proiectul care protejează marii evazionişti şi îi scapă de răspundere
- Omul de afaceri Călin Donca, eliberat și plasat în arest la domiciliu. Milionarul și-a revăzut soția, după 3...
- Propunerea ca românii care denunţă evazioniştii să primească o parte din fraudă, tot mai aproape de realitate
- EXCLUSIV. Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei. Marcel Boloş s-a...
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională pe legea Ciucă-Ciolacu care protejează marii evazionişti şi îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro. Potrivit USR, "prin această lege, PSD şi PNL scad pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro, iar în cazul în care sunt prinşi, aceştia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%".
Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul de lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative iniţiat de către liderul PNL Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, iar proiectul aduce modificări la legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Noile prevederi stiplează că va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.
Vor fi infracţiuni de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu "închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice", potrivit proiectului.
Aceeaşi pedeapsă va fi şi pentru "folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale".
În astfel de infracţiuni, "dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", mai indică propunereal legisaltivă.
În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală. În aceleaşi cazuri de infracţiuni, "dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".
"Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime", mai arată proiectul de lege.
Propunere de lege a lui Ciucă şi Ciolacu mai spune că în cazul săvârşirii acestor infracţiuni "prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală".