Antena LIVE

Curs valutar

Premierul Ciucă și președintele Consiliului European au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și importanța finalizării MCV

Prim-ministrului Nicolae Ciucă a reiterat luni, la discuţiile cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, importanţa acordată de Guvern finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi aderării României la spaţiul Schengen.

De la 21.12.2021, 09:42
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la dineul de lucru oferit de președintele Consiliului European, Charles Michel Guvernul României

”În contextul vizitei pe care o efectuează la instituţiile europene, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, pe 20 decembrie, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la priorităţile agendei europene, inclusiv în contextul discuţiilor recente de la nivelul liderilor pe o serie de dosare de actualitate, precum gestionarea pandemiei de Covid-19, evoluţia preţurilor la energie şi impactul acestora asupra obiectivelor vizând tranziţia verde, perspectivele politicii europene de securitate şi apărare, respectiv evoluţiile din Vecinătatea Estică.

Prim-ministrul României a prezentat principalele priorităţi ale Guvernului şi a oferit asigurări privind angajamentul României de a sprijini în continuare, ca stat profund ataşat proiectului european şi valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii şi convergenţei la nivelul Uniunii. În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat disponibilitatea deplină a Guvernului României de a coopera deschis cu instituţiile europene pentru promovarea acestor obiective şi pentru avansarea de soluţii şi instrumente menite să contribuie la întărirea rezilienţei Uniunii în perioada post-criză. Exprimând ataşamentul pentru valorile statului de drept, premierul Ciucă a reiterat determinarea autorităţilor române de a continua lupta anticorupţie, menţionând relevanţa în acest sens a recent adoptatei Strategii Naţionale în domeniu”, anunţă Executivul.

Aderarea României la spațiul Schengen, pe agenda discuțiilor

Pe acelaşi subiect

Prim-ministrul Ciucă a reiterat importanţa acordată de Guvern obiectivului finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi aderării României la spaţiul Schengen.

În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a evidenţiat importanţa procesului de redresare economică, ca bază pentru avansarea politicilor şi obiectivelor europene, apreciind rolul pe care Planul european de Redresare şi Rezilienţă îl deţine în susţinerea eforturilor de relansare economică şi stimulare a investiţiilor la nivelul statelor membre. Premierul României a făcut, totodată, referire la priorităţile majore ale României pentru perioada următoare, care vizează atât realizarea infrastructurii de bază în multiple domenii, cât şi adaptarea la procesele de transformare de la nivel european în domeniul digital şi al schimbărilor climatice. 

De asemenea, prim-ministrul Ciucă s-a referit la oportunităţile de dezvoltare şi orientare spre viitor pe care procesul de tranziţie ecologică le oferă statelor membre, subliniind, totodată, şi necesitatea de a gestiona provocările inerente de o manieră echilibrată şi echitabilă, astfel încât să nu fie adâncite diferenţele de dezvoltare în interiorul Uniunii, iar realităţile diferite din statele membre să fie luate în considerare.  

 Sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova

În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanţa pe care resursele de gaze naturale şi energia nucleară o au în susţinerea activităţii economice de la nivel naţional, pentru România fiind esenţială menţinerea rolului acestora în procesul de tranziţie. Premierul României a menţionat, în context, importanţa adoptării cât mai curând a actului delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural şi energia nucleară.

Cei doi oficiali au salutat, totodată, rezultatele recentului Summit al Parteneriatului Estic, cu accent pe necesitatea implementării obiectivelor agreate cu acest prilej. În context, prim-ministrul României a reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi pentru procesul de reformă democratică, precum şi pentru asigurarea securităţii energetice, fiind necesară o acţiune coordonată a instituţiilor europene şi statelor membre, inclusiv România. În ceea ce priveşte situaţia de securitate privind Ucraina şi de la Marea Neagră, prim-ministrul Ciucă a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE, prin transmiterea unui mesaj ferm la adresa acţiunilor agresive şi destabilizatoare ale Rusiei, în conformitate cu concluziile Consiliului European de săptămâna trecută.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a menţionat importanţa strategică a relaţiei transatlantice pentru promovarea obiectivelor împărtăşite şi gestionarea provocărilor comune, arătând că o cooperare şi o coordonare strânsă UE-SUA au vocaţia de a contribui la consolidarea rolului global al UE.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nicolae ciuca premier romania charles michel schengen mcv consiliu european
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024