Nu ai fi crezut! Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci jumătate de ceapă în fiecare zi
În ciuda mirosului nu tocmai plăcut, ceapa este considerată o legumă extrem de sănătoasă, datorită proprietăţilor incredibile pe care le are
De Redactia Observator la 15.02.2015, 13:54
În ciuda mirosului nu tocmai plăcut, ceapa este considerată o legumă extrem de sănătoasă, datorită proprietăţilor incredibile pe care le are
Este importat să ştiţi că ceapă conţine elemente esenţiale pentru organismul nostru, precum uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenţi, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, carotin, fitoncide, minerale, calciu, natriu, călâu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu.
Potrivit unui studiu realizat în Franţa, consumul de ceapă (cel puţin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului de sân.
Alte beneficii:
Beneficii cardiovasculare
Există dovezi care susţin că substanţele care se găsesc în ceapă au acţiune anti-coagulanta şi previn cheagurile de sânge nedorite. De asemenea, scad nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge şi îmbunătăţesc funcţia de membrana din celulele roşii de sânge. Cu alte cuvinte, consumul de ceapă previne atacul de cord.
Beneficii pentru oase şi ţesutul conjunctiv
Studiile demonstrează că ceapă ajuta la creşterea densităţii osoase, având efecte benefice la femeile aflate la vârsta menopauzei. În plus, exista dovezi că femeile în vârstă îşi reduc riscul de fracturi de şold dacă mănâncă ceapă zilnic.
Beneficii anti-inflamatorii
O moleculă unică aflată în porţiunea bulbară a cepei inhiba acţiunea celulelor macrofage - celule albe care joacă un rol important în imunitate şi care declanşează mecanisme de apărare ce au răspunsuri inflamatorii la scară largă în organism. Antioxidanţii din ceapa îţi oferă surse anti-inflamatorii bune şi împiedica oxidarea acizilor graşi în corpul tău.