Camerele de bord pot complica viaţa şoferilor. Cei care le folosesc pot fi traşi la răspundere (Video)
Camerele de bord pot complica viaţa şoferilor. Chiar dacă mulţi le folosesc pentru a se apăra de ceilalţi din trafic, imaginile nu sunt obligatoriu folosite ca probe.
Camerele de bord pot complica viaţa şoferilor. Chiar dacă mulţi le folosesc pentru a se apăra de ceilalţi din trafic, imaginile nu sunt obligatoriu folosite ca probe. În Parlament se pregăteşte deja schimbarea legii. Şi apar şi altfel de controverse. Avocaţii atrag atenţia românilor să fie precauţi când postează imaginile pe internet. În unele cazuri, pot fi chemaţi în instanţă.
Camerele de bord sunt tot mai prezente în maşinile din traficul de la noi. Iar internetul este plin de imagini cu şoferi indisciplinaţi.
Un şofer este filmat când ingoră toate regulile de circulaţie. Întoarce pe linia de tramvai, se bagă în faţa tuturor maşinilor din coloană şi trece liniştit pe roşu. Potrivit codului rutier, astfel de imagini nu pot fi folosite deocamdata ca probă, pentru că nu sunt înregistrate cu aparatele omologate ale poliţiei.
- Bulgaria scumpeşte taxa de drum. Cât va costa vinieta electronică de la 1 mai 2025
- "Mai bine o arunci la gunoi". Piesa de schimb pentru un BMW second hand care a ajuns să coste mai mult decât maşina
- Sistemul E-Sigur prinde tot mai mulți șoferi care încearcă să scape de amenzi mințind
- Maşinile furate, găsite în mai puţin de o zi. Poliția Română cumpără un nou sistem de camere video inteligente
- 800.000 de euro, cea mai scumpă maşină expusă la Drop Down, salonul de maşini modificate
Poliţia Română se poate autosesiza doar în cazul în care o cameră de bord suprinde imagini cu abateri grave, cum ar fi infracţiunile, iar în instanţă ele pot fi folosite doar cu acordul prealabil al unui judecător.
Acest lucru ar putea fi schimbat. În Parlament există un proiect pentru ca imaginile suprinse cu astfel de camere să poată fi folosite ca probe. Aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie. Deocamdată, proiectul a fost respins în Senat şi aşteaptă un verdict final din partea deputaţilor.
Pe marginea acestui subiect există însă şi alte controverse. Cei care fac publice imagini filmate cu o cameră de bord pot fi chemaţi în judecată.
Ceea ce puţini români ştiu. Cert este că vânzările de camere video auto au depăşit anul trecut pragul de 3 milioane de euro.
Specialiştii recomandă să fiţi prudenţi când încărcaţi imaginile pe internet. Dacă nu respectaţi dreptul la viaţă privată, puteţi plăti daune în instanţă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰