Antena Meniu Search
x

Cum îți poți reduce cheltuielile lunare cu mașina

O mașină poate fi un lux costisitor, mai ales dacă nu ai terminat încă de achitat creditul sau leasingul pentru ea, iar o bună parte din salariul tău lunar se duce pe plata datoriilor. Pe lângă acest cost, sumele pe care le cheltuim cu benzina, cu reparațiile, cu asigurările și parcarea pot ajunge de la câteva sute de lei pe lună, până la câteva mii.

de Redactia Observator

la 16.01.2020, 17:05

Cum îți poți reduce cheltuielile lunare cu mașina
Sfaturi pentru a reduce cheltuielile lunare cu mașina - Jimmy Chan from Pexels

O mașină poate fi un lux costisitor, mai ales dacă nu ai terminat încă de achitat creditul sau leasingul pentru ea, iar o bună parte din salariul tău lunar se duce pe plata datoriilor. Pe lângă acest cost, sumele pe care le cheltuim cu benzina, cu reparațiile, cu asigurările și parcarea pot ajunge de la câteva sute de lei pe lună, până la câteva mii.

Din fericire, există câteva metode prin care îți poți reduce sau reorganiza cheltuielile, astfel încât să le faci față fără a-ți sacrifica bugetul:

Refinanțează-ți creditul pentru o rată mai mică

Dacă ai estimat greșit capacitatea de a face față unei rate mai mari pentru a lua un împrumut pe termen mai scurt, s-ar putea să fie timpul să iei în calcul varianta unei refinanțări. Atunci când rata lunară pentru mașină înseamnă să reduci alte cheltuieli absolut necesare și să faci sacrificii, extinderea perioadei de creditare îți poate scădea rata și poate face mai suportabilă cheltuiala lunară. Dacă vrei să refinanțezi un leasing auto printr-un credit, trebuie să te asiguri că banca de la care vrei să obții refinanțarea permite acest lucru și că oferta pe care ți-o oferă este una avantajoasă pentru tine. Cel mai bine este să ceri oferte de la cât mai multe bănci, astfel încât să ai de unde alege. De asemenea, ia în calcul și comisioanele pe care le percep unele instituții de finanțare, precum și dobânda percepută. 

Anticipează cheltuielile cu mult timp înainte

Cheltuielile sezoniere sau anuale cu mașina pot fi anticipate, astfel încât să ai mai mult timp la dispoziție pentru a te pregăti financiar. De exemplu, asigurarea RCA trebuie reînnoită periodic, în funcție de durata pe care alegi să o faci. Unii șoferi preferă să plătească o sumă anuală, alții își încheie polița pe termen mai scurt, de una sau mai multe luni. De asemenea, poți anticipa și inspecțiile periodice, precum și schimburile pe care trebuie să le faci din când în când pentru buna funcționare a autoturismului. Schimbarea uleiului sau a bateriei sunt operațiuni ceva mai costisitoare, dar rare, pe care, cu cât le anticipezi mai bine, cu atât îți va fi mai ușor să le suporți. 

În plus, experții spun că schimbarea uleiului și a filtrelor de ulei la fiecare 5.000 de kilometri parcurși pot prelungi durata de viață a mașinii și preveni cheltuieli viitoare, menținând motorul în stare bună de funcționare, precum și piesele. Astfel, poți economisi până la 3.000 de euro cu reparații care pot fi prevenite. 

Evită să conduci în zilele aglomerate

Mașinile au cel mai ridicat consum în oraș, la orele de vârf, atunci când înaintezi greu prin ambuteiaje și rareori bagi mașina în viteza a doua. De fiecare dată când știi că te așteaptă o zi mai aglomerată decât de obicei în trafic, evită să ieși cu mașina la orele de vârf sau alege să circuli cu transportul în comun. Nu numai că vei economisi bani pe combustibil, dar vei scuti și mult timp pierdut blocat pe șosele. De regulă, cele mai aglomerate zile în trafic sunt cele cu ninsoare sau ploi torențiale, precum și zilele dinaintea sărbătorilor, atunci când toată lumea merge la cumpărături sau pleacă din localitate. 

Evită să parchezi în zone interzise

Deși orașele sunt atât de aglomerate, încât cu greu mai poți găsi un loc în care să fie legal și sigur să îți lași mașina, parcarea în locuri interzise sau în parcări cu tarife exorbitante înseamnă cheltuieli pe care adeseori nu ți le poți permite. În primul rând, amenda pentru parcarea într-un spațiu interzis poate ajunge până la 2.000 de lei și se poate lăsa și cu ridicarea autoturismului, a cărui recuperare îți va aduce cheltuieli suplimentare. 

Dacă obișnuiești să parchezi în zone special create pentru staționarea autoturismelor, verifică întotdeauna tariful pe oră. Unele spații de parcare oferă reduceri după depășirea unui număr de ore, altele cresc tarifele exponențial cu cât lași mașina mai mult în zonă. De asemenea, dacă obișnuiești să parchezi frecvent într-un loc, întreabă dacă nu există un sistem de abonamente săptămânale sau lunare, astfel încât să scutești niște bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri Auto » Cum îți poți reduce cheltuielile lunare cu mașina