Antena Meniu Search
x

Înmatricularea auto. Acte necesare, programare, cerere, numere preferenţiale şi alte informaţii utile

Românii au înmatriculat peste 12.000 de maşini noi în ianuarie 2023, cu peste 30% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului precedent, ocazie cu care am decis să revedem mai multe detalii importante despre acest proces de înmatriculare a autoturismelor.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 09:08

Românii au înmatriculat peste 12.000 de maşini noi în ianuarie 2023
Românii au înmatriculat peste 12.000 de maşini noi în ianuarie 2023 - Profimedia
  • Românii au înmatriculat peste 12.000 de maşini noi în ianuarie 2023.

Din start trebuie însă precizat că aproape jumătate dintre maşinile noi înmatriculate au fost Dacii, diferenţa fiind uriaşă faţă de celelalte branduri. Printre celelalte branduri preferate de români se regăsesc Renault, Hyundai, Toyota şi Volkswagen.

Totuşi, trebuie spus, conform specialiştilor, şi că românii au înmatriculat peste 1.000 de maşini electrice noi în ianuarie 2023, aproape jumătate dintre acestea fiind Dacia Spring.

Acte necesare pentru înmatricularea auto

Înmatricularea unei maşini este un proces extrem de complicat, care necesită timp şi care necesită adunarea unui număr mare de documente. În mod normal, înmatricularea unei maşini nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile.

Pe acelaşi subiect

În primul rând, românii au de urmat câţiva paşi: solicitare cerere pentru înmatriculare și fișa de înmatriculare auto (două documente tipizate), obţinere certificat de atestare fiscală, încheiere asigurare RCA, plată taxă pentru certificat de înmatriculare, depunere dosar de înmatriculare.

Dosarul de înmatriculare trebuie să conţină următoarele documente: fişa de înmatriculare avizată de ANAF, dovadă plată pentru certificatul de înmatriculare, carte de identitate (original şi copie), contract RCA (copie), document care să confirme dreptul de proprietate asupra autoturismului (original şi copie), cartea de identitate a maşinii (original şi copie), dovada plăţii taxei pentru plăcuţele de înmatriculare, documente care să ateste personalitatea juridică.

Cum facem programarea pentru înmatricularea unei maşini

Din fericire, în ziua de astăzi românii au posibilitatea să-şi facă programare online pentru înmatricularea unei maşini. Acest lucru se poate face direct pe site-ul oficial al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Totuşi, trebuie să luaţi în calcul un lucru. Trebuie să vă asiguraţi că aveţi dosarul complet înainte de a face o programare online. De asemenea, trebuie să luaţi în calcul că programările se fac pentru următoarele două luni calendaristice.

Pentru cine se descurcă mai greu în online există posibilitatea de a înmatricula o maşină direct la unul dintre ghişeele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru asta, însă, trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare, în primul rând.

Ce sunt numerele preferenţiale şi cum afli care sunt disponibile

Cei mai mulţi dintre români îşi doresc numere de înmatriculare preferenţiale, când înmatriculează un autoturism nou. Ei bine, astăzi aveţi posibilitatea să verificaţi direct pe site-ul oficial al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor dacă numărul dorit de dumneavoastră este disponibil.

Trebuie, însă, să ştiţi că obţinerea unui număr de înmatriculare preferenţial vă costă de două ori mai mult decât obţinerea numărului prin atribuire automată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Înmatricularea auto. Acte necesare, programare, cerere, numere preferenţiale şi alte informaţii utile