Recuperarea taxei auto, ultima strigare. Termenul limită pentru cereri este 31 august
Pe ultima sută de metri, mii de şoferi se înghesuie în faţa ghişeelor ANAF. Vor restituirea taxei auto şi mai au doar două zile la dispoziţie pentru a depune cererile. Nici statul nu se grăbeşte să le dea banii înapoi.
Pe ultima sută de metri, mii de şoferi se înghesuie în faţa ghişeelor ANAF. Vor restituirea taxei auto şi mai au doar două zile la dispoziţie pentru a depune cererile. Nici statul nu se grăbeşte să le dea banii înapoi.
La ora 8:30, sediile Fiscului din ţară se deschid. În faţa ghişeelor este deja forfotă. Deşi au avut un an la dispoziţie, soferii se grăbesc să depună, în ultimul ceas, cereri pe bandă rulantă.
Pentru recuperarea taxei auto, şoferii trebuie să vină la sediul ANAF de care aparţin şi să depună o cerere de restituire, pe care o completează cu datele personale, dar şi cu datele autoturismului. După care, o depun, pur şi simplu, la Registratură. Atenţie, însă! Dacă aveţi datorii la ANAF, trebuie întâi să le achitaţi, pentru ca mai apoi să aşteptaţi restituirea acestor bani!
Am auzit azi dimineaţă la televizor şi zic să vin să-i iau, dacă tot neglijasem. Erau nişte bani care, iniţial, nu ar fi trebuit luaţi, ce să mai, spune un şofer.
Este şi poziţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a declarat parţial ilegal timbrul de mediu.
ADRIAN MITREA, analist piaţa auto: Pentru o maşină cu motor mediu, cu motor de 1,6 litri pe benzină, acest timbru de mediu a fost undeva între o mie de lei şi 1.700 de lei! La maşinile diesel a fost ceva mai mult, undeva între 1.800 şi 2.500 de lei.
Sunt peste 600.000 de decizii privind aprobarea restituirii taxelor, în valoare totală de peste 1,7 miliarde de lei, potrivit datelor oficiale. De la începutul acestui an s-au restituit taxe în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Iar şoferii mai au un beneficiu.
ADRIAN MITREA, analist piaţa auto: Statul va acorda o dobândă. Dobânda este calculată în procent de 0,02% pe zi. Pentru fiecare zi de la data plăţii taxei iniţiale şi până la data restituirii.
Să presupunem că un şofer a plătit pe 1 ianuarie 2015 o taxă de primă înmatriculare de 1.500 de lei. Dacă cererea de restituire i se aprobă şi primeşte banii pe 15 septembrie 2018, va avea de încasat o dobândă de 405 lei pentru această perioadă, potrivit unei simulări.
Şoferii nu vor scăpa, însă, netaxaţi. Guvernul pregăteşte o nouă formulă pentru timbrul de mediu.
Important este să găsim formula care să nu mai poată să fie atacată, care să stea în picioare şi să facă diferenţa formula între o maşină care nu poluează şi o maşină care poluează, declara ministrul mediului Graţiela Gavrilescu la începutul lunii august.
Până acum aproape 4.000 de cereri de recuperare a taxei auto au fost respinse de ANAF.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰