4 reguli de siguranță pentru începători, atunci când conduc prin oraș
Atunci când nu ai foarte multă experiență în a te strecura cu mașina prin ambuteiaje sau a naviga cu succes prin intersecții aglomerate ori străduțe înguste, condusul prin oraș ți se poate părea extrem de obositor și frustrant.
Atunci când nu ai foarte multă experiență în a te strecura cu mașina prin ambuteiaje sau a naviga cu succes prin intersecții aglomerate ori străduțe înguste, condusul prin oraș ți se poate părea extrem de obositor și frustrant. Pe lângă îngrijorările legate de trafic, mulți șoferi începători trăiesc cu teama că vor face ceva greșit și vor lovi accidental mașina, ceea ce le provoacă un stres și mai mare la volan.
În realitate, odată ce prind experiență, șoferii devin mult mai siguri pe ei, se relaxează și șofatul devine mai plăcut. Până atunci însă este bine să îți iei câteva măsuri de siguranță ca să te simți mai în largul tău la volan, atunci când conduci prin oraș și să reduci și riscul unor incidente neplăcute:
Evită traficul la orele de vârf
Dacă nu ești foarte sigur pe abilitățile tale de șofer, s-ar putea să nu fie tocmai o idee bună să te aventurezi cu mașina în trafic la orele de vârf. Nu numai că această experiență te va face să stai ca pe ghimpi, dar este probabil și să capeți o aversiune față de șofat. Pe de altă parte, nu te ajută foarte mult nici să ieși cu mașina doar pe timpul nopții, când drumul e liber. Asta pentru că te vei obișnui cu șofatul lejer și nu vei avea ocazia să capeți experiență suficientă pentru a face față situațiilor mai dificile. În schimb, încearcă să ieși în trafic pe timpul zilei, după ce a trecut valul de șoferi care merg spre serviciu de dimineață. Astfel, vei avea parte de experiența șofatului prin oraș, lipsită însă de stresul traficului de la orele aglomerate ale dimineții.
Bazează-te pe sistemele de navigație
Una este să cunoști un oraș ca pieton și alta este să știi străduțele și rutele ca șofer. Pentru a evita situațiile în care ajungi pe străzi cu sens interzis sau greșești ruta și ești nevoit să faci un ocol mult mai mare, te poți baza la început pe sistemele de navigație precum GPS-ul sau aplicațiile de la Waze sau Google. Acestea nu numai că îți calculează cea mai scurtă rută, dar îți estimează și timpul necesar să ajungi la destinație și pot fi extrem de utile pentru un șofer începător. Asigură-te că ai în mașină un suport auto pentru telefon, astfel încât atenția să nu îți fie distrasă de la drum și să poți urmări cât mai ușor ruta sugerată de aplicație.
Fii predictibil în trafic
Una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor în orașe este reprezentată de mișcările și manevrele bruște efectuate de șoferi, pe care ceilalți participanți la trafic nu le pot intui sau anticipa din timp. Condusul preventiv și previzibil le dă șoferilor suficient timp de reacție în orice situație și poate scădea considerabil riscul producerii unui accident din vina ta. Șofatul preventiv nu înseamnă să fii cel mai încet de pe șosea, ci doar să fii în permanență atent la drum și să eviți manevrele bruște, care îi pot surprinde pe ceilalți șoferi.
Nu te enerva la volan
Atunci când ieși pe șosea cu mașina alături de alte sute sau mii de șoferi, este imposibil să nu dai și peste persoane mai neglijente la volan, care nu conduc previzibil, care taie fața altor mașini sau forțează culoarea semaforului. Este însă foarte important să nu lași aceste lucruri să te enerveze teribil sau să te streseze excesiv la volan. Reține că tu te numeri printre șoferii responsabili în trafic și că orice clipă de neatenție, fie ea și cauzată de nervi, te poate expune unui risc inutil. Dacă ai o zi proastă și nu simți că poți face față stresului din trafic, nu ezita să lași mașina acasă.
Aceste reguli sunt importante nu doar pentru începători, ci de către orice șofer responsabil, care nu își dorește ca șofatul prin oraș să devină o sursă de stres sau un factor care să le strice întreaga zi, încă de dimineață.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰