Antena Meniu Search
x

Video Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani

Durata de valabilitate a permiselor de conducere se modifică - Senatul a votat deja proiectul de lege. Majoritatea şoferilor vor schimba mai rar permisul, dar există o categorie care va avea parte de restricţii şi controale medicale amănunţite. 

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 20:41

Vezi și

Durata de valabilitate a permiselor de conducere va scădea odată cu înaintarea în vârstă.

Cosmina Balint, reporter Observator: Șoferii care au varsta de până in 70 de ani își vor putea reînnoi permisul de conducere odată la 15 ani. În schimb, cei care au între 70 si 80 de ani vor fi obligați sa facă acest lucru la un interval de 5 ani iar valabilitatea permisului de conducere pentru cei cei cu o vârstă mai înaintată de 80 de ani va expira la fiecare 2 ani.

În România sunt peste 8 milioane de şoferi, iar aproape 90% au sub 70 de ani. 

Cristian Ichim, iniţiator proiect: Propunerea legislativă este segmentat în două părţi. O dată, reducerea birocraţiei şi a timpului pierdut la ghişeurile statului. Doi, creşterea siguranţei rutiere şi după cum ştim cu toţi, cunoaştem şi părerile experţilor. Este nevoie de o verificare periodică mai deasă pentru persoanele de peste 70 de ani. 

Pe acelaşi subiect

Viteza de reacţie scade odată cu înaintarea în vârstă

Medicii încurajează schimbarea legislativă: în cazul şoferilor seniori, viteza de reacţie scade cu până la 40%.

Adrian Vatafu, medic de familie: Statistic majoritatea persoanelor care depăşesc o anumită vârstă, îşi încetinesc procesul de gândire, procesul de reacţie. Foarte mulţi au impresia că sunt sănătoşi şi când îi cauţi le găseşti o grămadă de chestii. Până la urmă e un control de rutină nu înseamnă că cineva le interzice.

Un alt proiect legislativ i-ar putea obliga pe poliţiştii să reducă viteza indicată de radare, în favoarea şoferilor. Astfel, marja de eroare va fi de 10 km/h până la viteza de 100 de km/h şi 10% din viteza măsurată în cazul în care şoferul a condus cu peste 100 de km/h.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri Auto » Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani