Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Unde se plătesc amenzile de circulaţie în 2022. Ce soluţii sunt puse la dispoziţia românilor

Viața de șofer e plină de tot felul de evenimente neprevăzute. Conducătorii auto care nu respectă regulile de circulație în trafic primesc amendă din partea polițiștilor de la Rutieră. Chiar dacă este unul dintre cele mai neplăcute momente pentru un șofer, mai devreme sau mai târziu va trebui să achiți amenda așa cum prevede legislația în vigoare. De aceea, e important să cunoști prevederile legale, unde se plătesc amenzile și cât timp ai la dispoziție pentru a plăti doar jumătate.

de Redactia Observator

la 02.05.2022 , 17:28

Unde se plătesc amenzile de circulaţie în 2022. Ce soluţii sunt puse la dispoziţia românilor Unde se plătesc amenzile de circulaţie în 2022. Ce soluţii sunt puse la dispoziţia românilor

Pentru a evita statul la coadă la ghișee, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în 2022 amenzile pot fi achitate și online.

Informații utile despre amenzile rutiere

Condusul unei mașini îți poate oferi o sumedenie de beneficii, însă există anumite aspecte mai puţin plăcute. Motivul principal pentru care s-au inventat amenzi rutiere au fost pentru a-i descuraja pe cei tentați să încalce regulile de circulație. În ceea ce priveşte plata acestora, legislația în vigoare este ceva mai permisivă și termenul în care poți achita doar jumătate din cuantumul amenzii s-a prelungit de la 48 de ore la 15 zile.

Articolul continuă după reclamă

Unde poți plăti amenda de circulație

Pe acelaşi subiect

Legislația rutieră în vigoare este foarte clară și strictă în ceea ce privește amenzile de circulație și plata acestora. Spre deosebire de anii trecuți, când erai nevoit să stai la cozi interminabile la Trezoreria Statului ca să plătești o amendă, acum lucrurile sunt mult mai simple. În prezent, există trei modalități prin care poți să plătești amenzile de circulație, și anume:

  • Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
  • Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
  • Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
  • Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume:  - Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; - Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Unde se plătesc amenzile se circulaţie din alt judeţ

Amenzile luate în afara judeţului de domiciliu pot fi achitate, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii, sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale (ex: amenzi de parcare) se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii, sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului, ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte.

Plata amenzilor contravenţionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege se dovedeşte prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăţi, aceasta specificând data şi ora efectuării plăţii; în aceste situaţii se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăţi către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

Unde se plătesc amenzile de circulație în străinătate

Unul din beneficiile pe care ni-l oferă mașina este mobilitatea, drept pentru care o parte însemnată dintre șoferi aleg să-și petreacă concediile în alte țări și să folosească mașina personală pentru a se deplasa. Dar ce se întâmplă în cazul în care ești plecat în vacanță și iei o amendă pe teritoriul unei alte țări? Ei bine, aici avem două situații distincte, una pentru cazul în care te afli pe teritoriul Uniunii Europene și cealaltă pentru țările din afara spațiului comunitar. Dacă primești o amendă într-o țară UE, trebuie să știi că vei primi amenda acasă, trimisă prin mandat poștal. De cele mai multe ori, împreună cu amenda vei primi și instrucțiuni legate de modalitatea de plată. Ba chiar s-ar putea să fii îndeajuns de norocos încât să poți face plata unei astfel de amenzi rutiere online, lucru care te va scăpa de bătaia de cap asociată cu drumurile inutile.

Când plătești jumătate din amenda auto

În conformitate cu prevederile legii nr. 203/2018 privind măsurile luate pentru plata amenzilor de circulaţie, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzut în actul normativ, în termen de cel mult 15 zile de la data întocmirii procesului verbal. Cele 15 zile sunt zile calendaristice şi nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua în care acesta se împlineşte. Când ultima zi cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Ce se întâmplă dacă amenzile auto nu sunt plătite

Dacă după cele 15 zile amenda nu s-a plătit, se poate trece la procedura de executare silită. Dacă suma provine din acumularea mai multor amenzi neplătite în timp şi această sumă este foarte mare, prin acumularea şi altor taxe şi impozite neplătite, atunci se trece la punerea de sechestre pe automobile sau imobile. Dacă sumele nu sunt foarte mari, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri Auto » Unde se plătesc amenzile de circulaţie în 2022. Ce soluţii sunt puse la dispoziţia românilor