Antena Meniu Search
x

Bolnavii de cancer isi cer dreptul la viata, intr-o Romanie in care lipsa aparaturii pare a nu interesa pe nimeni

Lipsa aparaturii din spitalele romanesti scade dramatic sansele de supravietuire ale bolnavilor de cancer. In timp ce sectiile de radioterapie din jur se inchid una cate una, aparatul de la Sibiu nu mai face fata cererilor.

Vezi și

Cei mai norocosi pacienti ajung sa se trateze si la cateva luni dupa indicatie, cand razele abia mai au efect.

Carmen, Eugenia, Viorica… trei femei, trei povesti si o singura suferinta care le-a adus impreuna: cancerul. Au ajuns la Sibiu din toate colturile tarii pentru ca usile le-au fost inchise. Carmen a incercat mai intai la privat, dar pretul i-a ucis orice speranta. “Mi-au spus ca va costa o suta de milioane. Cum vi se pare pentru o pensie de 9 milioane?”, povesteste ea.

A gasit intelegere la Sibiu, acolo unde sectia de radioterapie de stat se sufoca de la o zi la alta. In stanga ei, o pacienta din Valcea, iar in dreapta, cu paturile mai mult lipite, Eugenia, localnica si Viorica, din Alba.

15 februarie, ora 10.00, coridorul sectiei de oncologie din Sibiu. Toata lumea freamata, zeci de oameni care se plimba de colo colo in cautare de tratament. Jos, in buncar, e liniste. Dar nu din lipsa de pacienti. Medicii isi programeaza fiecare minut ca sa trateze pe toata lumea. Nici ei nu mai inteleg cum de mai rezista aparatul.

Nimic nu pare prea mult in lupta cu boala. Chiar si asa, eforturile medicilor palesc in fata neputintei. Iar lunile ramase se numara pe degete. Aparatul de la Sibiu mai are autorizatie pana in noiembrie.

Suferinta, durerea si asteptarea impart medicii si pacientii in doua tabere. Pe de o parte, daruirea nu tine loc de tehnica, iar pe de alta, bolnavii isi cer dreptul la viata.

Iar tensiunea creste. In ultimele luni, Sibiul a concentrat tot ce a putut. Aparatul porneste dimineata inainte de rasarit si se mai opreste tarziu in noapte. Totul se intampla intr-o tara in care incidenta cancerelor a atins 205 cazuri la 100.000 de locuitori. Potrivit ultimei statistici a Fundatiei Internationale de Cercetare a Cancerului, Romania ocupa locul 47 din lume si 27 in Europa, intr-un clasament condus de Danemarca, cu 326 de cazuri.

In tarile cu registru de cancer functional, rata anuala de crestere este de 3 pana la 5 la suta. Din 100 de pacienti, 70 au nevoie, la un moment dat, de radioterapie. Romania trateaza 17, exact cat NU poate iradia Italia. In tot acest timp, in Romania, centrele cedeaza pe rand si nimic nu pare sa schimbe situatia.

Unde ajung romanii care nu se resemneaza si vor cu orice pret sa se vindece, dar mai ales pot plati, aflati vineri, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Campanii » Bolnavii de cancer isi cer dreptul la viata, intr-o Romanie in care lipsa aparaturii pare a nu interesa pe nimeni