Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Albania, un paradis pierdut printre prejudecăți

Călătoriile memorabile sunt cele în ţări care îşi depăşesc cu mult reputaţia. Albania e una dintre ele. Etichetată drept o destinaţie nesigură, surprinde prin frumuseţe, ospitalitate şi tradiţii. Preţurile, în schimb, nu sunt surprinzătoare: sunt chiar atât de mici precum se spune. Continuăm călătoria prin Balcani şi trecem încă o graniţă închisă în martie de pandemie.

de Alexandra Marin

la 20.06.2020 , 22:34

  • O săptămână all inclusiv e 299 de Euro.
  • Pe plajă, berea e sub 2 Euro.

Cum lași în urmă tărâmul însorit al zeilor, Grecia, în față ți se va deschide o lume pe cât de frumoasă, pe atât de misterioasă. O parte a Europei învăluită în tot felul de legende.

Că Albania e o țară nesigură au spus-o filmele, statisticile, sărăcia și uneori istoria, dar frumusețea munților scăldați în mare și a orașelor de piatră compensează reputația nedreaptă. Încep să înțeleagă asta turiști din toată lumea, care ajung aici în număr tot mai mare de la an la an. Au fost peste 6 milioane de vizitatori străini anul trecut, de două ori mai mulți decât întreaga populație a țării. Însă în anul pandemiei, tabloul e schimbat chiar și în vedeta stațiunilor.

Despre Saranda, oamenii spun că e cea mai frumoasă staţiune a Albaniei, iar priveliştea de la malul mării spune acelaşi lucru. Cu toate acestea, chiar şi la această dată, toate restaurantele şi hotelurile din această staţiune sunt complet goale.

Vezi și

O jumătate de milion de turiști umpleau anul trecut străzile acum pustii ale orașului Saranda. La fel ca toată lumea, proprietarii de hoteluri, pensiuni și restaurante, care trăiau din încasări, ar vrea același lucru.

Nu putem șterge 2020 din calendar, însă putem spera că în partea a doua anului ne vom recupera vacanțele. Albania îi așteaptă pe români, ca să le arate că într-o singură privință își confirm reputația: este, într-adevăr, o țară ieftină. 299 de euro costă o săptămână all inclusive la un hotel de cinci stele din Saranda. Nici 2 euro pe bere pe plajă și 4 euro un șezlong cu marea la picioare.

(Reporter): Ce ne puteţi spune despre turiştii români?

(Vali, proprietar hotel): Sunt clienţi buni. Beau foarte mult! Sunt amuzanţi.

Părăsim Saranda să descoperim alte surprize ale coastei albaneze, plină de plaje ascunse între munţi.

Dacă vreţi să veniţi la mare în Albania, nu uitaţi să vă luaţi şi hainele groase la voi, şi asta pentru că drumul dintre staţiuni este unul montan, drept urmare diferenţa de temperatură dintre plaje şi munte este de cel puţin 10 grade Celsius.

Nici patru ore nu durează să traversăm Albania de la Saranda în Durres, oraș-port pe malul Mării Adriatice. Pe drum am întâlnit o singură maşină. Şi aceea a unei televiziuni locale. Asta poate pentru că până pe 23 iunie, Albania se află în continuare în stare de dezastru natural.

Și de dezastru economic. Și-n Durres, rezervările au scăzut cu 85% față de anul trecut. Afacerile au supraviețuit, doar pentru că Guvernul a plătit, timp de o lună, toate cheltuielile proprietarilor de hoteluri. Cu nici 2000 de cazuri de coronavirus, Albana se pregătește de marea relansare. Cu precauție: adică măști, dezinfectanți și măsuri de distanțare socială.

Katerina, manager de evenimente la un hotel: Sperăm ca de la 1 iulie să se redeschidă graniţele şi oaspeţii noştri, care vin de obicei din toată lumea, să poată veni aici şi în acest sezon.

E timpul să mergem mai departe şi traversăm a patra graniţă. Spre Muntenegru - ţară în care avem surpriza să nu putem rămâne.

Singurul mod în care putem intra în ţară fără să stăm în carantină este să tranzităm Muntenegru şi să ne continuăm călătoria.

Faptul că Muntenegru, o ţară care a învins coronavirusul, nu vrea să rişte şi impune carantina pentru turiştii care vin din zone cu mai multe cazuri... este de înţeles. Surprinzător e că şi România cere izolarea celor care vin de-acolo.

Noi suntem aici şi mergem în Budva, dar nu ne vom opri, ne vom continua drumul până în Dubrovnik, fără să facem niciun fel de pauză.

Duminică, la Observator, vedeţi cum s-a transformat în vremea pandemiei Dubrovnik, oraşul unde s-a filmat Urzeala Tronurilor.

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Campanii » Albania, un paradis pierdut printre prejudecăți