Antena Meniu Search
x

ALEGE SA NU SUFERI! Povestea emotionanta a unei romance care a suferit o dubla mastectomie

Frica de cancer a facut-o sa renunte de bunavoie la un san perfect sanatos. Chinuita de citostatice si mereu cu gandul la o recidiva, o timisoreanca i-a cerut medicului sa ii scoata si glandele mamare neafectate de cancer

A ales sa nu sufere! A luat decizia radicala care i-a salvat viata. Un gest deloc firesc intr-o Romanie in care preventia e doar teorie, iar testele genetice care stabilesc sansele de imbolnavire nu se fac nici macar contra cost.

Pe Adriana rutina a suparat-o la culme, ca pe milioane de romani, ani la rand. Trezitul la aceeasi ora, cainele chemat sa dea salutul de dimineata. Pana in aprilie, cand rutina s-a transformat in revelatie. Atunci, o apasare de labuta avea sa schimbe radical un destin.

"Intr-o dimineata, catelul m-a zgarmat cu labuta si am simtit ca ma doare. M-am palpat stand pe pat si am simtit tumora cum ma doare", povesteste Adriana.

A fost prima atingere nefireasca la inceputul unui drum pe care pasesc, fara sa se cunoasca, 700 de romance in fiecare luna. Destinul lor e la inceput la fel, apoi, desi legate de aceeasi suferinta, se despart. Unele se pierd, altele se nasc din nou, dar intr-un corp pe care nu il recunosc si nu il accepta.

"Credeam ca platesc pentru ceva ce am gresit, dar cand am vazut cate femei sunt. Nu ma mai uitam in oglinda, nu ma mai bucura nimic, credeam ca am sa mor", spune timisoreanca.

O femeie din zece a aflat de la medic despre reconstructia mamara, dar cele care ajung pe masa de operatie sunt de ordinul zecilor. Restul devine o masa uniforma si muta de trupuri mutilate pentru care feminitatea devine cel mai cumplit cosmar, unul din care nu se mai trezesc niciodata.

Ceva dinauntrul ei i-a spus Adrianei ca se poate mai mult. Cateva luni a fost si pacient, si medic. S-a informat, a intrebat in stanga si-n dreapta si a ales: si-a reconstruit sanul odata cu extirparea tumorii. O interventie de rutina pentru altii, la noi, o intamplare.

Ceea ce o face insa cu adevarat un caz rar la noi este hotararea de a renunta si la sanul sanatos. Totul ca sa se asigure ca elimina orice risc de imbolnavire. O decizie pe cat de radicala, pe atat de curajoasa si de normala, pe care putine femei indraznesc sa o accepte. Este tocmai mesajul cu care Angelina Jolie a lansat poate cea mai ampla discutie despre mastectomie din istorie.

"Scriu despre asta acum, pentru ca sper ca alte femei sa aiba de castigat de pe urma experientei mele", a scris Angelina Jolie. Actrita cu trasaturi perfecte de la natura a spart gheata si a recunoscut ca si-a facut o dubla mastectomie.

In cazul Angelinei, testele genetice au identificat prezenta genei BRCA 1, cea mai raspandita mutatie generatoare de cancer, care creste riscul de imbolnavire cu 65 la suta. Pentru un astfel de examen genetic, un pacient poate plati de la 400 pana la 5.000 de euro. Pretul scade o data cu prezenta mai multor forme de cancer in familie si creste atunci cand femeia face aceste teste fara sa aiba rude bolnave. In acest caz, geneticienii au de analizat mai multa materie, deci au nevoie de mai multe materiale pe un timp indelungat. Odata confirmata prezenta genelor BRCA 1 sau 2, o femeie poate alege mastectomia preventiva urmata de reconstructia cu implanturi siliconice.

Nimeni nu si-a imaginat o clipa ca in spatele unui decolteu perfect se ascunde drama femeii nevoite sa renunte la o parte din trup de teama cancerului.

"Aleg sa nu-mi pastrez povestea secreta, pentru ca exista foarte multe femei care nu stiu ca s-ar putea sa traiasca in umbra cancerului."

In casa ei, Adriana, o femeie obisnuita, fara faima, averea si influenta Angelinei Jolie a gandit la fel. Doua femei care nu s-au cunoscut niciodata, dar care isi inteleg suferinta pana la ultima lacrima. Adriana a simtit sabia deasupra capului si a avut curajul sa provoace, alaturi de iubitul ei, un sistem care nu ii baga in seama.

 Unul langa celalalt sunt familia Baba si asa vor sa ramana. Multumiti ca au scapat de boala si mai ales ca totul a revenit, pe cat posibil, la normal. Ca o banda intrerupta si lipita din nou. Acum, la nici jumatate de an de la diagnostic, Adriana poate sa se priveasca in oglinda. Marturie a suferintei este peruca pe care si-o asaza in fiecare zi pe cap.

"Sa traiesc, atat imi doresc! Sa traiesc! Poate sa i se intample oricui. Nu am fumat, am avut o viata echilibrata si toata lumea s-a intrebat de ce", mai spune Adriana. 

Sorina a trait sapte ani fara unul dintre sani. Dar a ales sa nu sufere si si-a implinit un vis: sa fie din nou femeie. Gratis, cu ajutorul unui doctor si al echipei lui de oameni fantastici. Miercuri, la Observatorul de la ora 19.00, vedeti povestea ei si a medicilor eroi. Si, in premiera, operatia care i-a redat sanul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Campanii » ALEGE SA NU SUFERI! Povestea emotionanta a unei romance care a suferit o dubla mastectomie