Alege ţara de fapte: Afacerea care a îndulcit Dobrogea
Campania Alege ţara de fapte arată că un singur om poate face minuni pentru comunitate. Aşa s-a întâmplat în Dobrogea, unde o antreprenoare a transformat o reţetă tradiţională într-o afacere de milioane de euro, cu sute de angajaţi. A pornit de la zero, a pierdut totul, dar n-a renunţat niciodată. Acum, conduce cel mai mare lanţ de cofetării din regiune şi a însufleţit un colţ de ţară care s-ar fi pierdut sub povara sărăciei.
- Paula Vals şi-a pornit afacerea cu 2 angajaţi, acum are 250.
- În Dobrogea, antreprenoarea are 13 cofetării.
- Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19.
Paula Vals, antreprenoare: O ţară fără tradiţii nu are identitate. Suntem o ţară frumoasă, o ţară cu potenţial, o ţară de oameni frumoşi.
Aşa priveşte Paula Vals oamenii şi România. E crezul pe care a construit o afacere din nimic altceva decât dragostea pentru tradiţie. Când a deschis prima patiserie, avea 22 de ani, doi angajaţi şi un vis. Să facă din reţelele bunicilor un business de succes. Şi să însufleţească satul Greci, aflat la poalele Munţilor Măcin.
Paula Vals, antreprenoare: De ce Greci? Pentru că aici este localitatea unde m-am născut, aici sunt rădăcinile mele. Şi cred că e foarte important să simţi că ai rădăcini. De ce oamenii de aici? A oferi locuri de muncă şi mai ales în mediul rural chiar este o binecuvântare în locurile acestea şi nu sunt singura din această ţară. Sunt foarte mulţi oameni care au investit în mediul rural şi au dezvoltat.
Ea a dezvoltat la sat un mic imperiu dulce. De la 2 angajați, acum sunt 250. De la câteva produse, acum sunt peste 100. De la un magazin, acum sunt 13 cofetării în toată Dobrogea, şi lanţuri de distribuţie în 7 judeţe. Exportă în Italia şi Spania, dar prăjiturile făcute la poalele munţilor Măcin ajung de fapt în toată Europa - pentru că Paula este furnizorul unuia dintre cei mai mari operatori aerieni. Se mândreşte cu 11 produse atestate tradiţional şi o plăcintă dobrogeană recunoscută la nivel european.
În fabrica ei, singura din comuna Greci, lucrează oameni din trei localități. Mai bine de jumătate dintre angajaţi îi sunt alături de peste 20 de ani. Ea îi susține și dincolo de porțile fabricii.
Paula Vals, antreprenoare: Am avut situaţii dificile, în care oameni din firmă s-au îmbolnăvit, au ajuns destul de târziu la spital şi atunci am făcut următorul lucru - am adus medici de chirurgie, de ginecologie. Vorbim despre mediul rural, unde posibilităţile de a ajunge la un spital nu sunt atât de simple. E sentimentul ăla de responsabilitate, ca şi când aş fi mama lor. Şi atunci îmi iau rolul matern, de a-i susţine în partea personală, nu numai profesională.
O întreagă zonă defavorizată din județul Tulcea a renăscut pentru că ea a îndrăznit să creadă în oameni şi-ntr-un vis, să lupte cu birocraţia, să acceseze fonduri europene când abia intam în UE şi să ceară sprijin de la stat pentru mediul de afaceri.
(Paula Vals): Atunci când vorbesc, acele vorbe să se transforme în fapte, lucru care ar trebui să se întâmple la nivel naţional. Pentru că degeaba promitem în campanii, dacă rezultatele sunt zero!
(Reporter): Ce aţi schimba dacă aţi avea o putere mai mare?
(Paula Vals): Introducerea acestor cursuri de antreprenoriat în şcoli. Care este foarte important. Nu toţi avem acest spirit de antreprenoriat, dar se poate dezvolta.
România are un million 800 de mii de antreprenori, iar banii pe care ei îi pompează în bugetul de stat, sub formă de taxe și impozite, reprezintă motorul economiei. La sat însă, să construiești afaceri e o provocare.. pe care Paula Vals a reușit s-o depășească numai prin perseverență. Lupta a fost dublă pentru ea: pentru că a investit în unul dintre județele cu cei mai puțini antreprenori și pentru că a atins succesul într-un mediu dominat de bărbați, care conduc afaceri în procent aproape dublu față de femei. Un exemplu de curaj, în țara de fapte
(Reporter): De ce avem nevoie pentru ca România să fie o ţară aşa cum ne-o dorim?
(Paula Vals): De ce avem nevoie? Avem nevoie în primul rând să fim nişte oameni sinceri, să fim nişte oameni corecţi, să fim determinaţi, să avem cultură, să avem cei 7 ani de acasa, sa ne intereseze şi să ne pese de tot ce avem, ce am moştenit şi ce transmitem mai departe generaţiilor viitoare. Avem nevoie de dragostea pentru oameni, avem nevoie de compasiune şi atunci cu siguranţă vom ajunge o ţară aşa cum ne dorim noi.
Alege țara de fapte - o campanie Observator
Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰