Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alege ţara de fapte: Alex, IT-istul nevăzător care luptă pentru schimbare

Există oameni care schimbă lumea, chiar dacă ei n-o pot vedea. Dar au înţeles, trăind în ea, cât este de îngustă şi de strâmbă. Sunt nevăzătorii care îi conving pe arhitecţi să construiască oraşe mai prietenoase, iar pe noi ceilalţi să deschidem mai larg ochii. Îi ajută un tânăr programator, care organizează cursuri pentru adolescenţi fără vedere şi le oferă o carieră, o voce şi o viziune. Îți prezentăm o poveste despre ambiţie, imaginaţie şi bariere care încep să cadă, într-un nou episod din campania Alege ţara de fapte.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 11.09.2020 , 14:30

  • Alex Cucu e unul dintre cei 5 programatori nevăzători din România.
  • Tânărul a învăţat singur programare.

Într-un apartament din Bucureşti, un tânăr programează lumea viitorului, aşa cum o visează.

Alex Cucu, programator: Am început cumva să mă schimb pe mine dintotdeauna şi să-i schimb pe ceilalţi de când au vrut ei să se schimbe. Eliminând cât mai mult separarea între oameni. Am creat cluburi de programare pentru adolescenţi nevăzători.

România are aproape 100 de mii de nevăzători şi numai 5 programatori fără vedere. Iar Alex este unul dintre ei. S-a născut în întuneric, într-o ţară aspră care i-a întins piedici la tot pasul. Şi a simţit prăpastia imensă dintre el şi restul lumii.

Vezi și

Alex Cucu, programator: Există un cerc vicios - persoanele cu dizabilităţi nu ies pentru că mediul construit nu e accesibil şi ceilalţi oameni nu-i ajută, iar ceilalţi oameni nu-i ajută pentru că nu-i vad pe stradă şi nu ştiu că există şi cum ar putea să-i ajute.

Un cerc pe care el a reuşit să-l rupă. A învăţat singur programare, a devenit IT-ist şi-a devenit vizibil. Apoi, a adunat în jurul lui câţiva prieteni nevăzători şi, cu ajutorul lor, le-a deschis ochii celor care văd. Punându-i să trăiască în întuneric pentru o zi. Le-a pus în mână câte un baston şi împreună au simţit cât e de greu să fii nevăzător în România. A făcut asta în primul rând cu cei care construiesc lumea: programatori şi arhitecţi.

Alex Cucu, programator: Mai avem şi eveniment de gătit pe nevăzute, de ateliere, care au foarte mare succes. Oamenii înţeleg cum e săteşti, dar nu inţeleg cum e să gateşti pe nevăzute. Seri de audiogaming, unde ne întâlnim, să ne jucăm indiferent dacă vedem sau nu.

Mii de oameni au participat la atelierele organizate de Alex, care lucrează alături de ONG-ul AMAis. Iar pariul de a-i convinge pe cei vazatori sa se pună in pielea nevazatorilor pare sa fi fost câștigător.

Alex Cucu, programator: Reacțiile oamenilor sunt diverse. Unii le iau ca fiind ceva normal, e o provocare pe care trebuie să o depăşim, iar alţii, iniţial. se panichează, iar după aceea fac paşi.

Aşa au înţeles cei care construiesc lumea să ţină cont şi de ei. Aşa au înţeles şi tinerii nevăzători că dacă Alex a putut, şi ei pot îndrăzni să exploreze, sa viseze, sa întâlnească oameni și locuri, fără să mai simtă că sunt o povara pentru societate. Cum s-a intamplat cu Ştefan.

Ştefan, programator: Am văzut că nu păţeşte nimeni nimic. În concluzie, nici eu, deci am început să merg singur la facultate cu bastonul şi încetncet am început la întâlnire cu prietenii, să merg singur.

Acum, pregătesc împreună o aplicatie prin care oricine poate sari in ajutorul unei persoane fara vedere, ratacita prin junglele urbane.

Alex Cucu, programator: Pentru nevăzători, tehnologia a schimbat „doar” totul. Sunt dovada vie că se poate! Împreună încercăm să schimbăm mai multe mentalități. România are nevoie să se schimbe, punct! Și să se schimbe, în special, în a-i înțelege pe ceilalți și a fi corecți unii cu alții.

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Denisa Morariu-Tamaş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Campanii » Alege ţara de fapte: Alex, IT-istul nevăzător care luptă pentru schimbare