Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Medicii pediatri din Craiova care-şi ajută comunitatea, mai presus de sistem

O echipă de medici face minuni în Oltenia, singura regiune din ţară în care nu există un spital pentru copii. Uniţi de dorinţa de a-şi ajuta micii pacienţi, au demonstrat că orice este posibil. În zece ani, au reuşit să cumpere din donaţii aparatură fără de care mii de copii ar fi fost nevoiţi să caute salvarea la sute de kilometri de casă. Şi acum îndrăznesc să vrea mai mult: primul spital de pediatrie din Oltenia. Îi cunoaşteţi pe medicii care ajută comunitatea mai presus de sistem, în campania Ţara de Fapte. 

de Cristina Oprea

la 19.09.2020 , 00:42

  • Secția a fost dotată cu aparatură de sute de mii de Euro.
  • Doctorii olteni depun eforturi pentru a reuşi construirea unui spital de pediatrie.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Să cauți soluții și când par să nu existe. E o lege nescrisă care în sala de operații salvează vieți – iar în regiunea Oltenia, a salvat o comunitate întreagă. A fost nevoie de câțiva medici care au depășit sistemul și, prin propriile forțe, au renovat un spital vechi de jumătate de secol. 

Eleodor Cârstoiu, medic chirurgie pediatrică: Acum zece ani, realitatea era alta. Pereţi "coşcoviţi", mozaicul turnat în 1970. Am apelat la ajutorul comunităţii, am reuşit să strângem bani şi am cumpărat dotări.

Așa s-a transformat clinica de chirurgie pediatrică dintr-o ruină – într-un centru modern, cu aparatură performantă, de sute de mii de euro. Un salt uriaș pentru medicina din zonă.

O echipă de medici pediatri a reuşit să facă rost de aparatură fără de care mii de copii ar fi fost nevoiţi să caute salvarea la sute de kilometri de casă
Vezi și

Eleodor Cârstoiu, medic chirurgie pediatrică: Am făcut lucrul acesta fiindcă voiam să progresăm profesional. La ora actuală, medicina nu se mai poate face cu mâinile, cu ochii şi cu urechile. Ai nevoie de o grămadă de dispozitive care costă. Alocările pentru sănătate  în România, ştiţi foarte bine, sunt cele mai mici din UE. Şi atunci statul nu reuşeşte să facă faţă şi este nevoie să intervenim şi noi. 

Alin Stoica, medic chirurgie pediatrică: Medicina evoluează galopant. Şi evoluează galopant pe baza tehnologiilor. Iar ca să ai tehnologii trebuie să ai bani să le cumperi. 

Tot lipsa banilor îi desparte acum de cel mai mare vis al lor. 

Alin Stoica, medic chirurgie pediatrică: Un spital de copii. Spital de copii care este un lucru evident pentru oraşul şi regiunea în care trăim. Craiova este un centru universitar mare, tradiţional, care n-are spital de copii! Regiunea Oltenia nu are spital de copii! 

Are însă oameni care mișcă lucrurile, care mobilizează comunități și care construiesc o țară de fapte.  

(Reporter): De ce are nevoie România pentru a fi o ţară ca afară?

(dr. Alin Stoica): Are nevoie de nişte oameni care acum stau deoparte şi nu se implică foarte mult. 

Eleodor Cârstoiu, medic chirurgie pediatrică: Avem nevoie de oameni care să viseze. Oamenii care visează vor convinge factorii politici, indiferent cine sunt ei, să contruiască acele lucruri. 

Alin Stoica, medic chirurgie pediatrică: Dacă am înceta să mai şi visăm la lucruri, atunci chiar nu mai putem să facem nimic pe viitor.

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Campanii » Medicii pediatri din Craiova care-şi ajută comunitatea, mai presus de sistem