Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alege țara de fapte: Orașul unde vinul este rege

Să nu dai calitatea pe cantitate! Este credinţa pe care s-a construit una dintre cele mai frumoase poveşti cu vii şi vinuri nobile din ţara noastră. Istoria podgoriilor din Segarcea a fost scrisă în urmă cu peste un veac de Familia Regală și rescrisă de o familie de antreprenori din Dolj, care a repornit economia în zonă. Îți dezvăluim cum o afacere poate salva o industrie și poate ridica o comunitate, într-un nou episod al campaniei Alege țara de fapte.

de Cristina Oprea

la 28.09.2020 , 12:15

  • 700 de angajați lucrează pe cele 277 de hectare de podgorie.
  • Anual, la Segarcea, sunt culese 1700 de tone de struguri.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Când niciun bob de strugure n-a mai rămas neîndulcit de soare, podgoriile prind brusc viaţă. În Segarcea, Dolj, fiecare început de toamnă e într-o armonie perfectă. Sute de oameni culeg ciorchine cu ciorchine şi umplu benă după benă.

Nu e doar un tablou idilic. Este dovada că se poate rescrie o poveste de succes pe o bucată de pământ și de istorie. Pe scurt, de cele 277 de hectare de podgorie, depind acum 700 de angajați, care culeg în fiecare toamnă 1.600 de tone de struguri din 17 soiuri. E o poveste despre mărirea, decăderea și recuperarea unei industrii care îi aduce României aproape 400 de milioane de euro.

Capitolul Segarcea a început odată cu Regele Carol I, când crama de aici era cea mai modernă de pe continent. De aici plecau către cele mai mari podgorii din Europa 60 de soiuri de struguri, protejate şi cercetate de viticultorii regelui.

17 soiuri de struguri sunt cultivate la podgoria de la Segarcea
Vezi și

Cu fondurile câștigate prin exploatarea domeniilor, Carol I a înființat școli, teatre și biblioteci. Dar comuniștii au distrus, odată cu soiurile rare de aici, și prestigiul podgoriilor românești. Abia după 90, când o familie de antreprenori din Dolj a preluat podgoria, vinurile din Segarcea și-au recăpătat locul în ierarhia mondială. Cei doi soţi - el fost inginer mecanic, ea fost medic - au investit în tehnologie, au dat cantitatea pe calitate şi au reinventat podgoria.

Domeniile au renăscut între anii 2002-2008, atunci când întreaga podgorie a fost replantată după planurile iniţiale. Tot atunci, s-a reluat la Segarcea producţia de vinuri de poveste.

Un vin care ajunge și peste hotare, din țările nordice, până în China. La Segarcea ne-am aflat într-o zi specială, pentru că prin mâinile culegătorilor trecea un soi de struguri unic în lume: tămâioasa roză. Printre ei, am întâlnit-o și pe Elena, inginer, care de patru ani își pune tot sufletul în acest loc.

Elena Luca, inginer: Sunt pasionată pentru că îmi place ceea ce fac, nu contează câte ore muncim, câţi oameni avem, cum ne înţelegem cu oamenii, dacă întâmpinăm probleme. La sfârşit de zi, dacă atingem scopul pe care ni l-am propus, uităm de toate problemele. 

Iar scopul lor nu e doar să facă un vin care să se ridice la prestigiul celor aproape 400 de premii câștigate până acum. Ci să aducă un câștig comunității. Oraşul Segarcea şi toate satele din jur depind de domeniul de aici. Familia care a salvat podgoria e unul dintre cei mai mari angajatori privaţi. Şi sprijin real pentru întreaga zonă: în pandemie, a dotat cu aparatură medicală spitalul din Craiova. Iar în plină secetă, a plantat păduri. Totul, dintr-o credinţă simplă.

Victor Velea, reprezentant podgorie: Dacă dorim o schimbare la un moment dat în ţara noastră, trebuie să avem un anumit număr critic de persoane, plus unu, ca să putem să trecem la nivelul următor. Asta ţine de mentalitate, de pasiune, dar suntem o ţară cu un potenţial imens! 

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Campanii » Alege țara de fapte: Orașul unde vinul este rege