Antena Meniu Search
x

Criză gravă de sânge în spitale

Vieţile a sute de bolnavi atârnă de o transfuzie. Medicii se confruntă cu cea mai mare criză de sânge din ultimii ani şi sunt obligaţi să amâne operaţii urgente.

Vezi și

 Vieţile a sute de bolnavi atârnă de o transfuzie. Medicii se confruntă cu cea mai mare criză de sânge din ultimii ani şi sunt obligaţi să amâne operaţii urgente. Numărul donatorilor, şi aşa mic, s-a înjumătăţit în ultima perioadă.

Iar cei care au nevoie sunt mulţi. Bolile sau accidentele nu ţin seama de concedii. La Iaşi, în multe spitale, operaţiile au fost amânate. Fratele lui Mircea este în spital. Ar trebui să fie operat pe creier, dar, deşi situaţia e urgentă, medicii nu pot încă să intervină.

În mod normal, la Iaşi donează cam optzeci de oameni în fiecare zi. În ultimele săptămâni însă, abia au fost jumătate. Adica 25 de litri de sânge. Cu care ar trebui să acopere toate operaţiile din judeţ. E aproape imposibil. Iar situaţia e la fel în toată ţara. Cea mai mare criză e la grupa de sânge A.

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel public la toţi românii care pot dona, să meargă la centrele de recoltare. Autorităţile au alocat peste un milion de lei pentru centrele de colectare a sângelui şi vor deschide unele noi.

Românii au mai demonstrat odată că se poate. După campania Observator "Donează Roşu pentru România" numărul donatorilor de sânge de la noi aproape că s-a dublat. Perioada de concedii, dar şi scandalul de la Slobozia, unde şefa Centrului de Transfuzii dădea sânge pe bani, i-au făcut pe mulţi să dea înapoi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Campanii » Criză gravă de sânge în spitale