Antena Meniu Search
x

Dragoș Popescu, un chirurg ortoped de top în Spania și SUA, spune ”Vreau să salvez în România”

În fiecare an, România pierde 3000 de medici. Şi din 2008 încoace migraţia ne-a costat 3 miliarde şi jumătate de lei. Bani folosiţi pentru formarea şi specializarea lor

În fiecare an, România pierde 3000 de medici. Şi din 2008 încoace migraţia ne-a costat 3 miliarde şi jumătate de lei. Bani folosiţi pentru formarea şi specializarea lor

Ultimele statistici arată că 50% dintre studenţii la medicină se înscriu la facultate cu gândul clar să plece. Sunt însă unii care se și întorc. Sunt cei care au ales să salveze vieți acasă. Antena 1 și Observator demarează campania ”Vreau să salvez în România”, o campanie cu povești despre medici buni, români recunoscuți în străinătate, care s-au întors acasă cu gânduri mari și planuri pe măsură.

Dragoş Popescu este unul dintre ei. A lucrat în Statele Unite şi în Spania alături de cei mai buni specialişti în chirurgia ortopedică. Face transplant de menisc şi reconstruieşte oase cu talentul părinţilor arhitecţi. În Barcelona, are tot ce-şi poate dori un om, dar numai la Bucureşti se simte acasă. În ediția de azi, 4 noiembrie, a Observatorului 19, reporterul Ana Moraru stă de vorbă cu Dragoș despre alegerea de a reveni să profeseze acasă.

”Cred că există un moment în viață în care simți că trebuie să faci o schimbare. Mi se pare că momentul e acuma și schimbarea ar trebui făcută aici”, spune Dragoș, care de 15 ani face ce ştie mai bine... în Barcelona: e chirurg ortoped într-un spital de top. A ajuns aici cu o bursă, iar la finalul facultății a simțit că medicina tradițională nu e pentru el. S-a specializat în Statele Unite, la Centrul de Restaurare a Cartilajului din Chicago, unde a lucrat cu Brian Cole, ortopedul echipei de baschet Chicago Bulls şi la cel mai bun spital din Pittsburgh, alături de profesorul Freddie Fu. ”Îmi doresc să fac în România ceea ce fac și acolo. Un lucru bine făcut, în chirurgia genunchiului.”

Acum, Dragoş Popescu visează să facă transplant de menisc în România. O procedură care se practică de 20 de ani în Vest, dar pentru care România încă nu e pregătită. Ministerul Sănătăţii trebuia să construiască patru bănci regionale de ţesuturi - în Bucureşti, Iaşi, la Târgu Mureş şi la Timişoara. Uniunea Europeană a oferit banii. Dar, pentru că autorităţile din România s-au încurcat în socoteli, licitaţiile n-au fost organizate la timp. Fondurile europene au fost retrase.

Guvernul a alocat 32 de milioane pentru proiect abia la sfârşitul lui 2013. Apoi a urmat negocierea cu FMI şi ministerul Finanţelor, când bugetul gândit iniţial s-a redus serios. Ministerul a reuşit să aprobe doar o cincime din suma cerută de Agenţia de transplant. ”Deocamdată, suntem în faza de dorit.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Campanii » Dragoș Popescu, un chirurg ortoped de top în Spania și SUA, spune ”Vreau să salvez în România”