Antena Meniu Search
x

Fii Moş Crăciun pentru un campion! Maria a ales gimnastica pentru a scăpa de sărăcie

În ţara Nadiei Comăneci, pe drumul spre performanţă trebuie să treci testele supravieţuirii

Vezi și

În ţara Nadiei Comăneci, pe drumul spre performanţă trebuie să treci testele supravieţuirii. Sute de fetiţe visează să ajungă ca Nadia, Andreea Răducan sau Sandra Izbaşa antrenându-se pe aparate vechi de zeci de ani, unele improvizate.

Campania realizată de Observator, Fundaţia Mereu Aproape şi sportguru.ro vă arată azi poveştile unei generaţii care poate schimba România, dacă primeşte o mână de ajutor.

La șase ani, Maria (Află POVESTEA EI AICI), crescută doar de tată, înţelege deja că gimnastica e singura ei şansă să scape de sărăcie. Povestea ei e şi povestea altor zeci de fetiţe talentate. Cădere după cădere şi un rezultat care a făcut ca România să rateze calificările directe la Jocurile Olimpice. Pentru prima dată în 60 de ani. Şi totuşi, zeci de fetiţe încă visează să facă performanţă. În Oneşti, viaţa Mariei s-a schimbat, deşi a intrat în sala de gimnastică acum câteva luni.

„De ce îţi place ţie gimnastica?”, a fost întrebată Maria. „Pentru că "ginastica" e frumoasă şi trebuie să munceşti”, a răspuns mica campioană.

Prea multe nu are. Doar pe tatăl ei şi o casă sărăcăcioasă. Un apartament mic cu două camere, cu pereţi crăpaţi şi pe alocuri cu mucegai, cu oale agăţate în perete, cu mobilă veche şi înghesuită. Mama ei a părăsit-o când avea 2 ani. Acasă, singura alinare sunt găinile. Gimnastica i-a dat speranţă. Maria a avut doar o singură păpușă și a început să strângă bani pentru alta într-o puşculiţă.

Ca Maria, alte zeci de fete duc aceeaşi luptă. Cu lipsurile de acasă. Şi, de multe ori, din sala de antrenamente. În Galaţi, gimnastica nu e deloc un sport elegant, ci unul extrem. 70 de copii se antrenează cu trei profesori. Doi dintre ei mai au puţin şi ies la pensie. În urma lor. nu are cine să rămână. Se chinuie, însă, într-o sală veche, de prin anii '70, reparată ultima oară acum 20 de ani.

Andreea (Află POVESTEA EI AICI), la 15 ani, are tot atâtea medalii la competiţiile şcolare. Ar fi avut o şansă şi la Campionatele Naţionale de Juniori. Nu s-a antrenat suficient. În sală era mult prea frig, iar aparatele vechi i-au pus şi ele piedică. După ce descoperă realitatea din sala învechită, an de an, jumătate dintre copiii înscrişi la gimnastică renunţă. La Clubul Sportiv de la Oneşti, în schimb, cei cu potenţial primesc o şansă.

Dar, chiar şi acolo unde sunt condiţii, din ce în ce mai puţini puşti deschid uşa sălii de sport. Se vede şi în performanţele lotului olimpic de gimnastică. Un declin care a dus la schimbări. Antrenorii Belu şi Bitang s-au întors la lot şi au schimbat locul antrenamentelor de la Izvorani la complexul Lia Manoliu. Vor pentru gimnaste o echipă permanentă din care să nu lipsească un doctor, kinetoterapeut sau maseur. Aşa cum au peste tot, în lumea civilizată, sportivii de performanţă.

TOATE DETALIILE CAMPANIEI LE AFLAŢI AICI!

O serie de materiale prezentate la Observator vor arăta cine sunt acești copii, în ce domeniu vor să facă performanță, cum se antrenează, ce nevoi au ei și, mai ales, ce visuri speră micuții să își îndeplinească. Fie că fac gimnastică, box, patinaj sau haltere, acești copii sunt uniți de dragostea pentru sport. Nu au însă la dispoziție mijloacele necesare pentru a face performanță, fie că vorbim de mediile sărace din care provin sau de lipsa unor locuri special amenjate care să le ofere condițiile necesare practicării sporturilor respective.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Campanii » Fii Moş Crăciun pentru un campion! Maria a ales gimnastica pentru a scăpa de sărăcie