Antena Meniu Search
x

ÎMPARTE SPERANŢA - O campanie Observator! Episodul 3: Preoţii fraţi care au salvat sute de destine

Au avut doar voinţă şi dorinţa de a face bine. Au pornit de la zero şi au reuşit să ajute sute de suflete care s-ar fi pierdut într-o mare de nepăsare, sărăcie şi indiferenţă. Doi fraţi din Teleorman, preoţi în comune apropiate, au înţeles că menirea lor pe lume e să împartă speranţă. Şi marea lor satisfacţie e că după ani de muncă, puştii pe care i-au ajutat să se ridice, să-şi facă un rost în viaţă, se întorc să-i ajute pe cei care acum au nevoie de sprijin.

Vezi și

Au avut doar voinţă şi dorinţa de a face bine. Au pornit de la zero şi au reuşit să ajute sute de suflete care s-ar fi pierdut într-o mare de nepăsare, sărăcie şi indiferenţă. Doi fraţi din Teleorman, preoţi în comune apropiate, au înţeles că menirea lor pe lume e să împartă speranţă. Şi marea lor satisfacţie e că după ani de muncă, puştii pe care i-au ajutat să se ridice, să-şi facă un rost în viaţă, se întorc să-i ajute pe cei care acum au nevoie de sprijin.

Două parohii, doi fraţi preoţi. Şi sute de copiii cărora, cei doi le fac viaţa mai uşoară. În două sate din Teleorman, fraţii împart speranţă, zi de zi.

GALERIE FOTO: Preoţii fraţi din Teleorman, care au salvat sute de destine

Şi nu cer nimic în schimb. Au reuşit să ridice, de la zero, din donaţii, două centre pentru copii, unde însă îi primesc şi pe adulţii care vor să-şi astâmpere foamea. 

Pe acelaşi subiect

Preot CRISTIAN BOGDAN DANU:

Am avut gândul acesta că, dacă facem ceva în numele lui Dumnezeu şi cerând ajutorul sfinţilor care sunt prietenii săi, Dumnezeu nu ne va lăsa. Gândind că nu pentru  noi facem, nu pentru noi cerem, Dumnezeu va avea grijă să le ducem pe toate la bun sfârşit. 

Preot FLORIN DANU:

Aşa a început totul, cu activitatea de după slujbă, făceam şcoala de duminică. Discutând cu fiecare în parte, am văzut că se confruntă comunitatea cu problemele acestea, materiale. 

Mica biserică din Lada, Teleorman, e plină ochi. Are 200 de ani, iar pictura abia se mai distinge. Zeci de copii stau pe jos sau în braţele adulţilor şi ascultă slujba. În fiecare zi de sărbătoare vin să se roage. Copiii nu cer multe. Pentru ei, o masă caldă, în fiecare zi, şi o vorbă bună sunt adevărata avere.

URMĂREŞTE toate episoadele campaniei Împarte Speranţa

Părintele Florin Radu i-a luat sub aripa lui. Peste o sută de suflete îşi găsesc alinare în centrul ridicat în apropierea bisericii. 

La nici zece kilometri, în Negreni de Sus, părintele Cristian Danu repetă cu cei mici Prohodul Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos. 

Timizi, copiii încearcă să ţină tonul. Până la Paşte trebuie să înveţe cel puţin câteva strofe. Părintele se bazează pe ei. Unii abia ştiu să citească, dar repetă după cei mai mari. Alţii au deja experinţa slujbelor şi li se pare floare la ureche. 50 de copii vin în fiecare zi ca să mânânce la cantina deschisă de preot. Părintele şi-ar dori să le poată împărţii mai mult, dar are nevoie de ajutor. 

Preot CRISTIAN BOGDAN DANU:

Este nevoie de cabinet de informatică, de cabinet medical, de atelier de creaţie ca să-i învăţăm pe copii că nu se poate fără muncă, munca vine să completeze şcoala, credinţa desăvârşeşte totul. 

După slujbă, în centrul din Lada rămân puţini copii. Sunt pasionaţii de desen, care vor să înveţe cum se pictează icoanele. Se aşează la o masă lungă şi ascultă cu atenţie sfaturile profesorului. Primesc teme, pe care le rezolvă cu plăcere. Astăzi, au primit sarcina de a scrie o compunere despre ce înseamnă o icoană. 

Andreea este în clasa a şasea. Vine în fiecare zi la cantină, apoi îşi face temele la centru. Are planuri mari pentru viitor şi nu e de mirare că părintele a inspirat-o în alegere. 

ANDREEA, copil ajutat de Preotul Danu:

Îmi doresc să fiu ceva, să fiu cineva care poate să ajute pe toată lumea!

Rând pe rând, copiii preotului Cristian Danu, intră în cantină. Pentru mulţi e prima şi singura masă a zilei. Mănâncă cu poftă, iar unii, cu sfială, îi cer părintelui câte o porţie în plus, pentru mai târziu sau ca să o ducă părinţilor. 

Preot CRISTIAN BOGDAN DANU:

Toţi copiii au părinţi, sunt cazuri sociale, nu au locuri de muncă şi această masă de prânz îi scuteşte de o cheltuială. 

În ochi li se citeşte recunoştiinţa. Părintele se plimbă printre ei şi uneori şi-ar dori să-i ajute mai mult. La centrul din Lada nimic nu e gratis, până la urmă. Cine primeşte ajutor, oferă ajutor. Preotul cultivă legume şi se mândreşte cu serele lui.

Preot FLORIN DANU:

Am depăşit o sută de porţii pe zi şi atunci, mai ales în perioada postului, în care folosim foarte multe legume sunt de mare folos. 

Nevoile sunt multe, însă cei doi preoţi nu se plâng. În cele mai grele clipe, când au crezut că nu vor răzbi, au primit ajutor. Ştiu că de munca lor depind vieţile copiilor, aşa că nu se vor opri. Părintele Florin Danu şi-ar dori să termine construcţia bisericii mari, pentru ca oamenii să nu mai stea înghesuiţi la slujbă. Dar e bună şi cea mică, e casa lor şi e mereu plină. Înconjuraţi de copii, cei doi fraţi săvârşesc minuni şi mulţumirea lor cea mai mare e când când văd că puştii ajutaţi reuşesc să stea pe picioarele lor.

Preot FLORIN DANU

Un băiat din comunitatea noastră pe care l-am ajutat cu un job în Bucureşti, cu cazare, acum după doi ani şi ceva de când munceşte acolo, m-a anunţat că de la 1 aprilie vrea să dăruiască 30 de pâini, la centru, din partea lui.

Împarte şi tu speranţă pentru ei! Puteţi da o mână de ajutor preoţilor Danu în eforturile lor de a îngriji şi de a schimba în bine viitorul copiilor. Puteţi face donaţii în conturile:

Asociația Mana Cerească

Cont BCR: RO37RNCB0248125864690001

PREOTUL FLORIN DANU

Asociaţia Casa Plină:

Cont în Lei: RO11RNCB0304150259970001 

PREOTUL BOGDAN CRISTIAN DANU 

NEGRENII DE SUS, COMUNA TĂTĂRĂŞTII DE JOS

CITEŞTE ŞI: ÎMPARTE SPERANŢA - Episodul 1: Preotul care oferă zâmbete

CITEŞTE ŞI: ÎMPARTE SPERANŢA - Episodul 2: Împarte speranţă pentru "cerşetorul copiilor"

URMĂREŞTE AICI toate episoadele campaniei Împarte Speranţa

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Campanii » ÎMPARTE SPERANŢA - O campanie Observator! Episodul 3: Preoţii fraţi care au salvat sute de destine