Antena Meniu Search
x

Gură de oxigen pentru pacienţii din Botoşani. Fundaţia Mereu Aproape şi Lidl au livrat 28 de concentratoare Spitalului Judeţean

Cu moartea lupți uneori improvizând, cerând ajutor disperat și rugându-te să îl primești. La Botoșani, în lupta cu noul coronavirus, cadrele medicale din Spitalul Județean sunt ca la război. Internează, tratează și externează pe bandă rulantă pacienți SARS-COV-2. Au 89 de paturi și săptămâna asta, de exemplu, a fost zile cu doar un loc liber. Numărul variază de la oră la oră și mulți pacienți au nevoie de oxigen suplimentar pentru că plămânii nu fac față în lupta cu boala.

de Redactia Observator

la 24.10.2020, 22:31

Vezi și
  • De șapte luni, Fundați Mereu Aproape și Lidl ajută sistemul medical din România în lupta cu panedemia
  • Patru din cele cinci unități mobile de Terapie Intensivă ale țării sunt cumpărate de cele două instituții

Dr. Valentina Morcov, şef secţie boli infecţioase, Spitalul Judeţean Botoşani: Suntem ca la război. Nu mai așteptăm negativizarea pacientului. În momentul în care are măcar trei zile fără febră și s-au ameliorat simptomele, îi trimitem la domiciliu cu rețetă și pregătim locurile pentru alți pacienți. 

Doamna doctor Valentina Morcov este unul din cele două galsuri de la Botoșani care acum o săptămână rugau cu disperare firmele și ONG-urile locale să îi ajute pe pacienții Covid din județ cu aparate de oxigen.

La Spitalul Județean, în cele două secții Covid, sunt 89 de paturi dedicate. Și doar 27 de surse de oxigen, 16 la copii și 11 la adulți. Ca să facă față, cadrele medicale au improvizat soluții de salvare.

Dr. Valentina Morcov, şef secţie boli infecţioase, Spitalul Judeţean Botoşani: Am avut zile în care având trei bolnavi pozitivi într-un salon, toți trei având nevoie de oxigen, 2 din ei aveau oxigen dintr-o instalație montată, se înțepau la sursa din perete iar al treilea avea un concentrator.

Concentratoarele au devenit nevoia urgentă a ultimelor zile la Botoșani și pentru găsirea lor, șefa DSP aproape că nu a dormit.

Dr. Monica Adăscăliţei, director executiv DSP Botoşani: Stația de oxigen în aceste secții ale Spitalului Județean este o stație veche, cu o capacitate de oxigen foarte mică, iar pacienții Covid pozitiv care prezintă insuficiență respiratorie acută au nevoie de oxigen chiar din două surse.

Spitalul Județean Botoșani a primit deja 28 de concentratoare dintr-un lot de 30, cumpărate de Fundația Mereu Aproape și partenerul său LIDL. Ultimele două vor ajunge săptămâna viitoare, imediat ce furnizorul le aduce în țară. 

Dr. Valentina Morcov, şef secţie boli infecţioase, Spitalul Judeţean Botoşani: Au fost momente în care nu am putut aproba transferul pacienților suspecți covid în clipa în care se confirmau exact din motivul absenței unei surse de oxigen. 

Alessandra Stoicescu, preşedinte Fundaţia Mereu Aproape: E crezul nostru la Fundația Mereu Aproape: trebuie să fim acolo unde este nevoie de noi. Și de această dată strigătul de ajutor a venit de la Botoșani, din partea medicilor. Și am putut să schimbăm ceva, am putut face ceva bine pentru pacienții de acolo și să-i ajutăm pe medici și cu ajutorul partenerilor de la Lidl. 

De șapte luni, Fundați Mereu Aproape și Lidl ajută sistemul medical din România în lupta cu panedemia și ambele au contribuit masiv în zona Terapie Intensiva. Patru din cele cinci unități mobile de Terapie Intensivă ale țării sunt cumpărate de cele două instituții, una de Lidl și trei de Mereu Aproape. O astfel de unitate ar putea ajunge la Botoșani pentru că prefectul județului a făcut deja solicitare Directiei pentru Situatii de Urgență.

Dr. Valentina Morcov, şef secţie boli infecţioase, Spitalul Judeţean Botoşani: Situația este grea, este foarte grea pentru că nu știm cum vom reuși să facem față la atât de multe cazuri grave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Campanii » Gură de oxigen pentru pacienţii din Botoşani. Fundaţia Mereu Aproape şi Lidl au livrat 28 de concentratoare Spitalului Judeţean