Video Trimis acasă cu febră, un pacient Covid a murit, plimbat pe la spitale. Povestea ta, o campanie Observator
Povestea tragică a unei familii din Bucureşti începe în urmă cu o lună şi jumătate. Un bărbat în vârstă de 63 de ani ajunge la Spitalul Elias cu febră. Familia spune că a fost ţinut 3 ore afară, până să fie preluat de medici. Abia apoi i-au făcut analizele, dar pacientul a fost trimis acasă fără rezultatul testului Covid.
- Bărbatul de 63 de ani a fost trimis cu febră acasă, de medicii de la Elias, care nu au mai așteptat rezultatul testului Covid.
- Scrie-ne despre experiența prin care treci la [email protected].
”M-am dus la spital, mi-a zis că tata are analizele bune şi nu are cu ce să îi scadă febra, el fiind astmatic şi fiind alergic la paracetamol şi algocalmin, dar că mi-l dă acasă”, spune Laurențiu Manea, fiul unui pacient.
Testul era pozitiv. Contactaţi de echipa Observator, oficialii spitalului Elias spun că vor ancheta cazul. Bărbatul a fost luat de familie acasă, dar după două zile febra a revenit şi a crescut simţitor. Echipajul de pe ambulanţa chemată acasă a transmis familiei că nu mai sunt locuri în Bucureşti.
”Până la urma au decis că îl duc la Târgoviște. Au plecat cu el, am rugat-o pe asistentă să mă sune să îmi spună și mie, pentru că tata avea telefonul descărcat. Și m-au sunat și mi-au spus că l-au direcționat la Pucioasa, pentru că nu aveau locuri la Targoviște”, povestește bărbatul.
”Mi-a zis tata la un moment dat: mi-a făcut glucoză și mi-a crescut glicemia si îmi fac insulină în burta. Îmi face glucoza, apoi îmi face insulină în burtă ca să imi scadă glicemia”, mai povestește fiul bărbatului.
Bătrânul nu se ştia cu probleme de diabet. Starea lui s-a agravat la Pucioasa.
După zeci de telefoane date de familie în căutarea unui loc la un spital din Bucureşti, se eliberase un loc la Matei-Balş. Medicii de la Pucioasa însă au transmis că trebuie să urmeze protocolul şi aşteaptă răspuns de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.
Într-un final bărbatul a ajuns în stare gravă în unitatea mobilă ATI de la Ploieşti.
”Pe data de 10 sun medicul, vorbesc cu medicul prin centrala si imi spune medicul: a cerut sa fie intubat. Tata nu avea cum să ceară să fie intubat dar ok, am înțeles. I s-a propus probabil și l-au intubat”, mai poveșteste bărbatul.
Câteva zile mai târziu, a murit. Familia a încercat în nenumărate rânduri să vorbească la spital, dar nimeni n-avea timp. Li s-a transmis să vină să ridice trupul.
Observator a mers pe urmele cazului şi a ajuns la spitalul Judeţean Ploieşti. În urma materialelor realizate de Observator, întreaga conducere a fost schimbată. Noul manager este numit de doar 3 săptămâni.
”Deocamdată eu nu am fost sesizat nici telefonic nici prin mesaj, nici pe Facebook, nici pe Watsapp, pe nimic, despre rele tratamente sau lipsa de asistență medicală la acest bolnav”, spune Bogdan Nica, managerul SJU Ploieşti.
În plus, managerul nu ştie de existenţa unui astfel de declaraţii pe care ar urma să o semneze familiile decedaţilor.
”Așa ceva eu nu cred. Vă puteți duce la Poliție la o chestie de genul asta. Haideți să fim serioș, cum să îl oblige?”, mai spune Bogdan Nica.
Până atunci, oamenii rămân cu amintirea celui drag şi cu zeci de întrebări la care nu vor primi vreodată un răspuns. În final, tot ce îşi doresc este ca alţi oameni aflaţi în aceeaşi situaţie să nu îndure acelaşi tratament.
Continuaţi să ne scrieţi pe adresa de e-mail, [email protected]. Experienţele voastre vor fi făcute publice şi, împreună, tragem un semnal de alarmă. Povestea ta este realitatea noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰