Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Paul de Hohenzollern, cea mai mare revendicare a unei averi făcută vreodată în România

Cea mai mare revendicare a unei averi făcută vreodată în România poartă un nume: Paul de Hohenzolern. Pe lista nepotului nelegitim al lui Carol al doilea sunt aproape 50 castele şi clădiri istorice şi peste 6 sute de kilometri pătraţi de pământ.

de Redactia Observator

la 20.01.2014 , 20:33

 Paul Philippe, Prinţ de Hohenzollern, Prinţ al României. Recunoscut în instanţă, după nenumărate procese, drept fiul lui Mircea Grigore Carol al României. Deci, nepot al lui Carol al doilea.

Născut la Paris, crescut la Londra, Paul Lambrino a venit pentru prima dată la Bucureşti în urmă cu 14 ani.

A fost de la bun început contestat de familia regală a României, dar legat direct de preşedinte.

Vezi și

Familia Băsescu i-a năşit fiul pe care îl are cu partenera sa de viaţă, prinţesa Lia.

Monden, cu relaţii la vârf şi ferm convins că el este adevăratul succesor la tronul României, Paul Lambrino duce de ani buni o luptă şi pentru o avere colosală.

Aparent, în numele regretatului său tată, Carol Mircea Lambrino, fiul nelegitim al regelui Carol al II-lea.

În realitate, însă ceea ce cere drept averea privată a fostului rege al României, dar, atenţie, nu în calitate de urmaş al său, înseamnă peste o jumătate de miliard de euro.

Şi, mai mult decât atât, reprezintă clădiri simbol ale României, cu o valoare istorică inestimabilă. Lista cuprinde în jur de 50 de imobile, iar pe ea, regăsim Palatul Elisabeta, Biblioteca Centrală Universitară şi sediul PDL din centrul Bucureştilor. În plus, Paul Lambrino vrea şi aproape 65 de mii de hectare de pământ.

Bătălia pe care o duce îşi are rădăcinile în perioada primului război mondial.

În septembrie 1918, Odessa, în plin conflict, prinţul Carol, moştenitorul tronului, părăseşte unitatea militară şi se căsătoreşte în secret cu Ioana "Zizi" Lambrino.

O poveste de dragoste, dar şi o bombă cu ceas pentru Casa Regală. Istoricul Adrian Cioroianu cunoaşte dedesubturile fulgerătoarei căsnicii.

“Problemele au început practic imediat după nuntă, pentru că o astfel de căsătorie nu avea cum să fie acceptată de familia regală” a spus istoricul Adrian Cioroianu

Divorţul a fost pronunţat în câteva luni. Tot atunci se năştea şi fiul lor, botezat Carol Mircea Lambrino, adică tatăl lui Paul.

Zizi Lambrino a plecat definitiv în Franţa. Dar nu cu mâna goală.

“A fost un contract. Ioana Zizi Lambrino a luat o sumă de bani, 500 de mii de franci elveţieni, şi în schimbul acestora, a renunţat la drepturile pentru copilul său.” A mai spus Cioroianu

Aproape patru decenii povestea a fost îngropată. Carol al II-lea s-a recăsătorit, a condus ţara un deceniu, apoi a fost exilat definitiv. Nu a plecat singur, ci cu amanta sa, Elena Lupescu. Aceasta avea să-i devină soţie, a treia şi ultima.

Securea războiului pe moştenirea regelui exilat a fost dezgropată după decesul lui, în 1953. Justiţia portugheză a decis că averea sa, de peste 800 de mii de dolari, să fie împărţită între Elena Lupescu, fiul său legitim, regele Mihai, şi fiul său nelegitim, Carol Mircea Lambrino.

“Cam aceasta este povestea, relativ simplă din punct de vedere istoric, dar desigur, ceea ce este simplu pentru istorici, nu este la fel pentru jurişti.” A declarat Adrian Cirolianu

Juriştii au fost puşi la treabă imediat după Revoluţie. Fiul lui Carol Mircea Lambrino, Paul, a început demersurile pentru a intra în posesia averii bunicului său biologic, regele Carol al doilea.

Primul pas: a cumpărat drepturile succesorale ale Elenei Lupescu de la moştenitoarea sa, Monique Urdărianu. Tranzacţia a fost perfectată la Londra, în august 2001. Suma? 50.000 de dolari.

Ana Maria Mihălcescu este specializată în drept civil şi, după studierea documentelor explică.

“Nu are nicio legătură. Orice terţ putea să cumpere aceste drepturi succesorale şi avea drepturile izvorâte din contract.” A declarat Ana Maria Mihălcescu

Cu acest document, Paul Lambrino a depus notificări pentru cele aproape 50 de clădiri şi 640 de kilometri părtraţi de pământ. Multe proprietăţi însă nu au făcut parte din proprietăţile private ale lui Carol al doilea.

Adrian Pascu lucrează în imobiliare de aproape două decenii.

“Personal, o listă aşa de vastă, aşa de mare, cu proprietăţi aşa de interesante, nu am văzut niciodată” a declarat Pascu.

Documentele, contractele, notificările, sentinţele judecătoreşti şi procesele verbale, aflate în posesia reporterilor noştri arată că Paul al României a acţionat ca deţinător al contractului de moştenitor al Elenei Lupescu şi NU ca nepot al lui Carol al II-lea. Nu era încă recunoscut de judecători.

“Nu are nici o legătură cu modul în care s-a împărţit efectiv moştenirea de pe urma lui Carol al II-lea. Eu nu am văzut aşa ceva. Îi dă dreptul să intervină în procedura de efectuare a inventarului.” A spus Ana Maria Mihălcescu

În plus, la momentul notificărilor, după cum arată documentele, Carol Mircea Lambrino trăia şi el ar fi trebuit să depună actele pentru revendicarea averii.

“De vreme ce tatăl său trăia, nu poate nepotul să ceară în mod direct succesiunea bunicului, nu?

E normal, fiul. Este ruda cea mai apropiată şi are vocaţia succesorală.” A mai spus Mihălcescu.

Doar că, în toate notificările şi procesele, lipseşte un document esenţial: un certificat de moştenitor al lui Carol al II-lea către Elena Lupescu. Actul juridic care face legătura directă între moştenirea fostului rege şi contractul semnat de Paul al României.

“Este un act a cărui importanţă istorică, dacă vreţi, nu poate fi contestată. Juridică, nu mai vorbim.” A declarat Ana Maria Mihălcescu

Când unele autorităţi şi judecătorii au sesizat lipsa acestuia, Paul Lambrino a invocat calitatea de nepot şi moştenitor direct. Iar pentru a dovedi acest lucru, a prezentat un act notarial prin care Carol Mircea Lambrino este declarat UNIC moştenitor. De parcă regele Mihai, fiul legitim, nu ar exista.

Am luat urma acestui document şi surpriză: notarul Carmen Marilena Popa, care a întocmit documentul, a tras obloanele. Nu benevol.

Povestea încâlcită a bătăliei pentru averea regelui Carol al II-lea nu se termină aici. Nepotul său biologic a complicat-o în favoarea unor personaje extrem de influente. Ingineriile juridice şi financiare, mâine seară la Observator.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Campanii » Paul de Hohenzollern, cea mai mare revendicare a unei averi făcută vreodată în România