Raiul din care toti copiii vor sa plece! In Delta, toti spun: "Vreau sa plec de aici"
Esecul politicienilor de 20 de ani se vede cel mai bine la copiii acestei tari. Inchiderea fabricilor sau neputinta de a crea locuri de munca lasa generatii intregi fara nicio sansa. Astazi, urmariti chinul copiiilor Deltei. Copii care ajung la scoala doar daca vechiul Aro binevoieste sa porneasca. In Delta, copiii spun: "Vreau sa plec de aici".
Sunt 14 kilometri pana la singura scoala gimnaziala din intreaga comuna C.A. Rosetti. Pe un drum de nisip, care duce parca nicaieri. E singurul care leaga Periprava de celelalte trei sate ale comunei. Prinse intre apele bratelor Sulina si Chilia, izolate de lume. Pe acest drum, microbuzele scolare trimise de Ministerul Educatiei s-au stricat dupa primele curse.
Singura sansa a copiilor sa scape din pustietate este sa mearga la scoala. Doar ca drumul pana acolo este complicat. 60 de copii invata acum la scoala din C.A. Rosetti. 20 dintre ei vor terminacursurile.
Licee sunt in Sulina sau in Tulcea. Transportul pana acolo, atat pe apa, cat si pe unicul drum inaugurat acum 20 de ani si nereparat vreodata, plus internatul, costa cel putin 350 de lei pe luna. Pentru oamenii din Delta acestia sunt bani grei.
In comuna C.A. Rosetti traiesc aproape 1.000 de oameni, insa doar 100 lucreaza pe salarii platite legal si regulat. Veronica Marcov este femeie de serviciu la scoala primara din Periprava. Are doi baieti si un salariu de putin peste 300 de lei. Cel mare, Gabriel, spera sa plece din sat: “Vreau sa plec de aici, sa nu mai stau. Suntem separati de lume, suntem izolati. Aici vine de trei ori vaporul pe saptamana si in alti ani a inghetat Dunarea, n-am avut de mancare”.
Ar vrea sa ajunga la Tulcea, sa faca macar o scoala profesionala, sa scape de saracie. Ca sa-i schimbe macar lui viata, mama e dispusa sa sacrifice aproape tot.
In Periprava, ca si in restul satelor din Delta, oamenii traiesc de pe o zi pe alta. Multi ajung sa isi inece amarul in alcool, iar copiii lor ajung victime sigure. In numai trei ani, statul a luat sapte copii de langa parinti.
Pentru Ionut, viata normala e viata saraca pe care a trait-o inca de cand s-a nascut. La 18 ani, el nu-si mai permite nici macar sa viseze. Acum patru ani a abandonat scoala. N-a avut bani sa-si termine studiile. Acum, isi cistiga existenta cum poate. Are si un dosar penal pentru braconaj, dupa ce politia l-a prins cu opt kilograme de peste.
Pentru zone sarace si izolate precum cele din Delta, Guvernul finanteaza de sase ani un program menit sa-i ajute pe copii sa faca macar 10 clase, obligatorii prin lege. Programul se numeste "Bani de liceu", insa nimeni n-a aflat de el. Niciun copil precum Ionut.
,,Daca parintii sunt foarte saraci, ei pot beneficia de 200 de lei bani de liceu. Fiecare trebuie sa dovedeasca cu adeverinta de la primarie ca nu detine teren agricol, ca nu are animale subventionate si asa mai departe”, spune Damian Dumitru, inspector scolar general al judetului Tulcea.
Interventie intr-o zona precum Delta inseamna mai intai de toate educatie, indrumare, investitii si locuri de munca. Fara toate acestea, satele uitate de lume din zona fie se vor depopula, fie vor ajunge un pol al foametei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰