Reunim România! Românii care și-au îndeplinit visul în Australia
Primii români care sărbătoresc Centenarul sunt la 15 mii de kilometri distanţă. Campania Observator "Reunim România" ajunge la Melbourne, în Australia. Aici, o comunitate frumoasă de români încearcă să păstreze vii tradiţiile de acasă.
Primii români care sărbătoresc Centenarul sunt la 15 mii de kilometri distanţă. Campania Observator "Reunim România" ajunge la Melbourne, în Australia. Aici, o comunitate frumoasă de români încearcă să păstreze vii tradiţiile de acasă. Mulţi au fugit din ţară în anii comunismului. Şi, cu câţiva dolari în buzunar, dar multă ambiţie, au reuşit să clădească afaceri de succes.
Pe un teren de fotbal din Melbourne, flutură în vânt tricolorul. Afară sunt 25 de grade. Jucătorii trag tare să prindă un loc printre titulari. Joacă în ligile de amatori, dar mulţi ajung şi în diviziile de profesionişti. La fiecare meci, în tribune sunt aşa-zişii "cautători de talente". Şi au de unde alege.
Clubul românesc de fotbal din Melbourne
Victoriile se sărbătoresc în stil românesc. Rawville Eagles este un club susţinut în totalitate de românii stabiliţi în Melbourne. Aici sunt înscrişi în special copiii alor noştri, dar şi australienii au uşile deschise.
Peste 100 de mii de români trăiesc acum în Australia. Şi cu toţii aşteaptă nerăbdători ziua de 1 Decembrie.
Petre Gross este unul din antrenorii clubului, înfiinţat în anii '90.
A început totul cu 15 dolari în buzunar
Unul dintre sponsorii echipei este Nicolae Cojocaru, om de afaceri. A avut curajul să fugă din România în 1979, convins că oriunde va merge, va face faţă provocărilor.
Nicolae avea 15 dolari în buzunar, suficient cât să se cazeze câteva zile şi să-şi găsească o slujbă. După câţiva ani, ca angajat într-o fabrică de prelucrarea oţelului, şi-a spus că poate mai mult. Iar un bancher a crezut în ideea lui de afacere.
Nicolae şi-a deschis propriul atelier de confecţii metalice şi, în scurt timp, a venit şi profitul.
În fabricile lui muncesc români şi australieni deopotrivă. Pentru ei, Nicolae a pregătit un prânz tradiţional din care nu lipsesc micii şi nici prăjiturile cu cremă.
Cu banii câştigaţi, Nicolae Cojocaru a început să investească şi în imobiliare, iar acum deţine un imperiu evaluat la câteva milioane de dolari.
”Tot România e cea mai frumoasă”
În acest sector al imobiliarelor lucrează şi Claudia Michaels. Este din Bucureşti şi a ajuns în Australia pe când avea 4 ani. Părinţii s-au stabilit aici, pentru un a-i asigura un viitor mai bun. Şi au tras lozul câştigător. Fost fotomodel, acum îşi foloseşte frumuseţea pentru a vinde case scumpe. Nu-i rezistă nimeni - nici măcar marele Ronaldo. La 35 de ani, are viaţa pe care şi-ar dori-o mulţi.
Reunim România, o campanie Observator
Sunt cuvinte pe buzele tuturor românilor plecaţi din ţară. Avem peste 4 milioane împrăştiaţi pe tot mapamondul. Oriunde îşi duc traiul, păstrează tradiţiile şi le duc mai departe cu mândrie. Alături de ei, REUNIM ROMÂNIA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰