Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România în bucate. Pârjoalele de post, gustul unic din Moldova

Călătoria noastră culinară se opreşte din nou, în Moldova. Am luat-o la pas pe drumurile ce duc spre fostele moşii boiereşti de la Miclăuşeni, lângă Iaşi, pentru a descoperi reţete vechi din bucătăria moldovenească.

de Redactia Observator

la 18.11.2018 , 22:29

Călătoria noastră culinară se opreşte din nou, în Moldova. Am luat-o la pas pe drumurile ce duc spre fostele moşii boiereşti de la Miclăuşeni, lângă Iaşi, pentru a descoperi reţete vechi din bucătăria moldovenească. La Castelul Sturdza, un aşezământ cu o istorie de 600 de ani, am învăţat să preparăm pârjoale de post cu usturoi şi verdeţuri. Le-am încercat alături de călătorii care caută în acest colţ de Românie istorie şi gusturi tradiţionale.

Suntem în bucătăria Castelului Sturdza de la Miclăuşeni. Paula Şoiman este bucătarul-şef care de ani întregi readuce la viaţă reţete vechi, le adaptează, iar pe unele dintre ele le-a adunat chiar într-o carte. În Postul Crăciunului, ne pregăteşte pârjoalele din cartofi specifice bucătăriei moldoveneşti.

Se fac din două kilograme de cartofi trecuţi prin răzătoare, cu puţin usturoi, sare, piper, pătrunjel şi mărar tocate mărunt şi câteva linguriţe de făină şi pesmet.

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cartofii sunt apoi amestecaţi cu patru-cinci linguriţe de făină şi pesmet. La final, usturoiul şi verdeţurile dau gustul şi aroma. Modelate în forme rotunde sau ovale, pârjoalele sunt gata pentru prăjit.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lângă pârjoale, bucătarul aşează orez sau sote de ciuperci.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După întoarcerea în timp la reţele vechi moldoveneşti, turiştii care ajung la Miclăuşeni, la 65 de kilometri distanţă de Iaşi, pot vizita vechiul castel. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza ca dar de nuntă pentru soţia lui Maria, reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică în stil neogotic. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi este inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Campanii » România în bucate. Pârjoalele de post, gustul unic din Moldova