Samsar cu sânge albastru
Lupta pentru imensa avere a regelui Carol al II-lea este disputată de Paul Lambrino şi mai multe personaje influente în politică şi afaceri.
În joc, sunt sume ameţitoare, proprietăţi extrem de valoroase din punct de vedere financiar, dar inestimabile istoric. Avocaţii încearcă acum să desfacă iţele unor afaceri încurcate chiar de nepotul Paul al României, unicul pretendent al averii regale.
Cea mai mare revendicare din ultimele decenii. 50 castele şi clădiri istorice, peste 6 sute de kilometri pătraţi de pământ, un singur nume: Paul Lambrino, nepotul nelegitim al regelui Carol al II-lea.
Pentru a pune mâna pe averea bunicului său, a cumpărat drepturile succesorale de la Monique Urdărianu, moştenitoarea ultimei soţii a regelui Carol al II-lea.
"Orice terţ putea să cumpere aceste drepturi succesorale şi avea drepturile izvorâte din contract", spune ANA MARIA MIHĂLCESCU - SPECIALIST DREPT CIVIL.
Şi a depus notificări pentru o avere colosală.
"O listă aşa de vastă, aşa de mare, cu proprietăţi aşa de interesante, nu am văzut niciodată", spune Andrei Pascu, expert imobiliar.
Iar printre numeroasele acte depuse, unele ridică numeroase întrebări, fiind emise de notari penali.
Londra, august 2001. Paul al României cumpără de la Monique Urdărianu drepturile succesorale pentru averea Elenei Lupescu, a treia şi ultima soţie a regelui Carol al II-lea. Cea care nu are nicio legătură de rudenie cu Paul Lambrino.
O investiţie de 50.000 de dolari. Una extrem de profitabilă, de zece mii de ori mai mică decât valoarea reală.
"Acest contract se referă la universalitate de bunuri. Nu sunt identificate bunurile ce fac obiectul acestei cesiuni. Sunt toate bunurile, dacă nu mă înşeală memoria, aflate pe teritoriul României", explică Ana Maria Mihălcescu, specialist drept civil.
În total, 48 de proprietăţi au fost identificate şi cerute de Paul al României. Lista nu e mai lungă de câteva pagini. Sunt 11 moşii regale, 7 castele, 11 clădiri de valoare istorică din Bucureşti şi din restul ţării şi aproape 65 de mii de hectare de pământ, adică o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea a Capitalei.
"Dacă le luăm şi pe cele din afara Bucureştiului, care sunt destule, putem face o estimare în jur de 500 de milioane de euro", spune Andrei Pascu, expert imobiliar.
Suma mult mai mică pe care a plătit-o Paul al României pentru a cere o asemenea avere a fost recuperată deja. Dintr-un foc. După ce a pasat drepturile pentru un singur teren în Primăverii unui om de afaceri controversat.
"Eu, Hohenzollern Paul Philippe, reprezentat de Igreţ Ion, mă oblig să vând numitului Vişinescu Virgiliu Sorin imobilul situat în Bucureşti, B-dul Mircea Eliade nr. 12 , colţ cu Str. Jean Monnet, în suprafaţă de 506 mp.. Preţul acestei vânzări este de 100.000 $ SUA, din care am primit astăzi, data autentificării acestui antecontract, suma de 10.730 $ SUA"
Dar lovitura o dă trei ani mai târziu, când revinde drepturile succesorale către două firme anonime.
Primul contract este semnat cu Ilko Star SRL. Patronată de Nela Păvăloiu, o persoană cu multe relaţii în sfera guvernamentală, firma preia 30% din sumele şi proprietăţile obţinute de Paul al României. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2006, încheie al doilea contract cu Reciplia SRL.
Tranzacţia nu pare să aibă ştaif regal. Chiar dacă banii puşi în joc de Reciplia sunt mulţi. Mai exact, 4 milioane de euro. Raportaţi însă la valoarea proprietăţilor.
"Cel care a cumpărat drepturile litigioase a dat lovitura", explică Andrei Pascu, expert imobiliar.
Da, este o afacere foarte bună. Bine, trebuie să treacă printr-un anumit proces de retrocedare şi legală, dar într-adevăr, lista este impresionantă faţă de suma de patru milioane.
Afacerea au făcut-o două personaje extrem de influente. În spatele Reciplia, este un off-shore din Cipru. Dar contractul este semnat, în numele firmei, de milionarul Remus Truică. Iar administratorul actual este Marius Andrei Marcovici, fost consilier personal al premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Două persoane cu bani şi relaţii. Şi o firmă aproape fantomă. Cu greu am găsit sediul companiei, unde este înregistrată doar cu numele.
Acest contract nu a rezistat mult. Când au început să pună mâna pe primele proprietăţi, s-au dat în judecată reciproc, sumele cerute fiind ameţitoare.
Mai precis, Reciplia a cerut 10 milioane de euro despăgubiri, iar Paul al României s-a apărat, susţinând că numai proprietăţile obţinute până în 2009 valorau aproape 200 de milioane de euro.
Pentru a complica şi mai mult lucrurile, Paul al României a cedat toate drepturile unei alte firme, Lot Invest SRL, la care deţine 60% din acţiuni. Totul în schimbul a mai puţin de două hectare de teren agricol într-o comună rău famată de lângă Bucureşti, Sinteşti.
Şi această firmă, Lot Invest SRL, este un mister. Chiar şi pentru vecinii dintr-un bloc modest, de pe Calea Ferentari.
Reporter: "Căutăm o firmă, Lot Invest SRL. La apartamentul 49"
Vecin: "Este vecinul meu, nu este acasă"
Reporter: "Aici, teoretic, e firma prinţului Paul"
Vecin: "Teoretic, dar practic Georgescu este vecinul meu"
Dacă ne gândim cu ce proprietăţi jonglează, aceste firme ar trebui să fie în topul jucătorilor de pe piaţa imobiliară. Specialiştii în domeniu, cu ani de experienţă, ridică din umeri când aud, pentru prima oară, numele companiilor implicate.
"Nu am auzit de ele, cel puţin în piaţa din România sau din Bucureşti. Nici de Reciplia, nici de Ilko Star, nici de Lot Invest", spune Andrei Pascu, expert imobiliar.
La fel de discretă este şi Nela Păvăloiu. La sediul oficial, stă altcineva. Am căutat-o la fundaţia pe care o patronează, Platforma Europeană de Dezvoltare, cu birouri la Bucureşti şi Bruxelles.
Într-o discuţie ulterioară, Nela Păvăloiu a susţinut că o clauză de confidenţialitate o împiedică să vorbească despre contractul încheiat cu Paul Lambrino.
Şi avocaţii lui Paul al României au evitat o discuţie cu reporterii Observatorului.
Am trimis şi o solicitare în scris către Paul Lambrino. Răspunsul primit? O notificare prin care ne cere să nu dezbatem subiectul sub nicio formă. Şi-n care ne ameninţă cu procesul.
Ingineriile juridice şi financiare ale lui Paul al României au avut rezultate. În Bucureşti, Ilfov şi în restul ţării, el şi firmele implicate au obţinut proprietăţi valoroase. Care sunt ele, vedeţi mâine seară, la Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰