Vreau să salvez în România! A dat Coasta de Azur pe Corbeanca
Clara Alexandrescu face parte dintr-o familie cu 45 de medici! Deşi are o viaţă şi o familie în Monaco, a ales să ajute România, deschizând singura clinică de recuperare cardiacă
Clara Alexandrescu face parte dintr-o familie cu 45 de medici! Deşi are o viaţă şi o familie în Monaco, a ales să ajute România, deschizând singura clinică de recuperare cardiacă
Monaco. Ţara cu un milionar la fiecare colţ de stradă. Dar şi bogaţii sunt oameni şi au nevoie de doctori.
Clara Alexandrescu e unul dintre ei. Şi unul dintre cei mai buni ecografişti cardiaci din lume. "Ştiţi că m-a întrebat cineva cum e discoteca Jimmy'z, una celebra, de la Monaco. Şi mi-am dat seama, după câţiva ani, că nu ştiu unde-i discoteca asta".
Corbeanca. Un loc cu mai puţini bogaţi de lângă Bucureşti. Aici, s-a întors Clara să practice medicina. "Eu vin dintr-o familie în care suntem 45 de doctori. Când m-am dus să fac medicină, nici nu ştiam cât câştigă un doctor".
Ştia, însă, că trebuie să salveze vieţi. Când a pornit la drum, acum 20 de ani, nu-şi imagina cât de departe va ajunge. A ales cardiologia şi s-a specializat în ecografie cardiacă în Italia şi în Franţa.
A intrat în lumea specialistilor în cardiologie în 2006, când, împreună cu soţul ei, a ajuns la o specializare în Monaco. Acolo, profesorul Vincent Dor, fondatorul centrului cardio-toracic la care ajunsese, a invitat-o în sala de operaţii.
Câteva zile au fost de ajuns pentru ca profesorul, pionier în chirurgia cardiacă din Franţa, să nu mai vrea s-o lase să plece.
"Mi-a făcut o propunere materială care era de nerefuzat. Eram un tânăr de 33 de ani, proaspăt specialist şi i-am răspuns: "Domnule profesor, eu nu sunt de cumpărat!". Şi profesorul mi-a spus: "Doamna doctor, am cu 40 de ani mai mult decât dumneavoastră, fiecare om are un preţ. Am să vă aflu preţul corect."
L-a aflat în doar două zile. "Mi-a spus: "Doamna doctor, vă propunem să vă dăm laboratorul de ecografie cardiacă, ne spuneţi ce vreţi şi vă vom cumpăra. Am luat hotărârea fără să clipesc!".
Aşa a început viaţa pe Coasta de Azur. Acolo, unde acum lucrează 700 de specialişti de la noi din ţară. În Franţa, cea mai mare comunitate de medici străini le aparţine românilor. La Colegiul medicilor sunt înscrişi peste 5.500.
În sala de operaţii, Clara a cunoscut cei mai mari chirurgi cardiaci ai lumii.
În 2010, soţii Alexandrescu au investit toţi banii câştigaţi afară într-o clinică de recuperare cardiacă, singura din ţară. Venită înapoi acasă, Clara a găsit o Românie care şi-a pierdut încrederea în doctorii ei.
Pentru doctorii Alexandrescu, acasă înseamnă şi Corbeanca şi Monaco. Trăiesc o viaţă între avioane. Se văd puţin şi stau cu rândul, cu copiii, la Monaco. Cei mici au deja o viaţă acolo şi nu-i pot rupe brutal dintr-un univers plin de reguli ca să-i integreze forţat într-o ţară care încă îşi caută identitatea.
Timpul Clarei se împarte, aproape tot, între pacienţi. Recunoaşte că, de când s-a întors în România, nu a mai avut nicio zi liberă.
Într-o ţară în care prima cauză a mortalităţii sunt bolile de inimă, Clara Alexandrescu vrea să implementeze cât mai multe programe de prevenţie. Şi speră ca sistemul medical românesc să aibă, ca ea, un plan. Pentru a le da speranţă medicilor plecaţi din lipsa unor opţiuni acasă.
Citeşte povestea lui Dragoş Popescu AICI!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰