Antena Meniu Search
x

Vreau să salvez în România! Chirurgul toracic Adrian Ciuche, de la Spitalul Militar Central

Crede în viitorul medicinei în România. Tocmai de aceea s-a întors de la specializări înapoi în ţară, pregătit pentru intervenţii care nu se fac încă la noi

Vezi și

Crede în viitorul medicinei în România. Tocmai de aceea s-a întors de la specializări înapoi în ţară, pregătit pentru intervenţii care nu se fac încă la noi

Chirurgul toracic Adrian Ciuche de la Spitalul Militar e specialist în transplant pulmonar, operaţie pentru care România nu are încă resurse. Aşa că medicul aşteaptă, cu răbdare, să facă această intervenţie aici, la el acasă. Ar putea fi vedetă în sălile de operaţie din Vestul Europei, dar se încăpăţânează să creadă că şi România poate.

Ultima dată, a ţinut în mâini un plămân acum şase ani. Chirurgul român participa atunci, într-o clinică din Viena, la un transplant. O intervenţie obişnuită în marile centre medicale din Europa. Specializările din Austria, Franţa şi Italia l-au pregătit pentru ceva ce părea următorul pas în chirurgia din România. Între graniţele ţării, însă, intervenţia complexă despre care vorbeşte medicul pare deocamdată un scenariu de film. Ca el, mai sunt chirurgi în România. Specialişti pregătiţi pentru clipa în care va exista infrastructura necesară.

Un altul decât cel pe care şi l-a împlinit deja. De când era mic, îşi dorea să ajungă chirurg militar. Şi el şi sora lui geamănă au ajuns să fie medici în spitale militare. Deşi, mama lor a încercat să se împotrivească deciziei. Dar, fraţii au fost fascinaţi de faptul că rudele lor au intrat bolnave pe poarta Spitalului Militar şi au ieşit vindecate. Adrian e acum tată - are o fetiţă, Andrada - şi pentru ea încearcă să treacă peste piedicile profesionale şi să vadă România ca o oportunitate.

Când nu practică medicina, Adrian scrie despre ea. Despre doctorii vizionari din trecut care au vindecat bolnavii în spitalul militar poze lansare carte. E practic doar aşteptare pentru momentul în care în România se va face transplant pulmonar.

Acum, Spitalul Militar e acreditat pentru transplant de cornee, de os, tendon şi cartilagii. Dar, actuala conducere a făcut demersuri, cu sprijinul MApN, si pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi celule. Ministerul Sănătăţii, acum un an, şi-a dat avizut pentru asta, iar în 2015 spitalul a devenit unitate regională de urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Campanii » Vreau să salvez în România! Chirurgul toracic Adrian Ciuche, de la Spitalul Militar Central