Antena Meniu Search
x

Video Ce se ascunde de fapt în spatele afacerii cu fier vechi care ne otrăveşte mediul

Campania Observator a trezit statul român care în sfârşit vede şi strânge gunoiul. Poliţişti, jandarmi şi inspectori de mediu au intrat azi în localitatea Săruleşti din Călăraşi unde toţi oamenii trăiesc din vânzarea fierlui vechi. Problema nu e că reciclează, spun autorităţile, ci că ne otrăvesc aerul în căutarea metalelor. Iar din comerţul cu fier vechi se câştigă sute de mii de euro, la negru.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 28.05.2021, 01:17

Vezi și

Sute de poliţişti, jandarmi, comisari de la garda de mediu, cu câini de urmă şi un elicopter au năvălit dimineaţă în satul Săruleşti din Călăraşi. Faţă în faţă cu mii de tone de gunoaie. Şi o comunitate revoltată. 

Munţi de deşeuri, electrocasnice stricate şi chiar epave de maşini tronează la fiecare poartă din comună. 

"Ce vedeţi aici nu este o groapă de gunoi, este o stradă dintr-o comună a Românier, Săruleşti Călăraşi. Sunt deşeuri de toate felurile, spun autorităţile că pe raza acestei comune sunt undeva la 5 mii de tone de deseuri periculoase", spune reporterul Observator Bianca Iacob.  

"Toate deşeurile de aici, tot uleiul pe care îl vedem, ajunge în sol, pânza freatică e afectată, sănătatea noastră e afectată!", spune Octavian Berceanu, comisar-şef Garda de Mediu.

Pe acelaşi subiect

Gunoaiele erau strânse de peste tot din ţară. Pentru a recupera metalul, localnicii ardeau noaptea deşeurile periculoase. Iar aerul otrăvit ajungea adesea până pe autostrada soarelui. Comisarii de mediu au făcut şi un mic calcul pentru Observator: 5 tone de cupru înseamnă 30 de mii de euro. Bani negri. 

"Destructurăm crima organizată, mai există reţele care se organizează în felul acesta şi în alte judeţe", spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Au promis curăţenie

Speriaţi că autorităţile le confiscă "marfa" localnicii i-au promis ministrului Mediului că vor face chiar ei curăţenie. Şi nu într-o lună. În câteva zile!

"- Dacă nu facem curat într-o săptămână faceţi ce vreţi cu noi! 

- Joia viitoare, la 7 dimineaţa aici! 

-Dacă nu facem aşa, şefu. Ne-a luat şi pe noi frica. Ne-am speriat! Atâta poliţie, atâţia jandarmi, ne-am speriat!"

"- Trebuie să înţelegeţi că asta este legea! Toată lumea respectă legea! 

- Păi şi noi cu ce mai trăim acum? 

- La muncă, munciţi!"

Negocierile s-au încheiat brusc când autorităţile au început să ridice gunoaiele din stradă. În faţa excavatoarelor localnicii au încercat să mai recupereze o parte din fier. Au aruncat tot ce le a căzut în mână peste gard. 

"- Lasă şi mie maşina aia, trăi-ţi-ar familia ta, atunci, lasă maşina aia. Vă rog frumos facem cazane! 

- Daţi drumul acasă, voi ce cautaţi acolo? 

- Duba asta nu e dubă la fier, am acte pe maşină. 

- Ia, porneşte-o! Ia, porneşte-o! 

- Nu am cheile"

"- Noi cu asta ne ocupăm! Asta e tradiţia noastră! Dumneavoastră, dacă intraţi şi ne luaţi tot fierul, noi intrăm şi dăm la lume în cap!"

Sătenii şi-au scos şi ei la înaintare liderii. "Înţelegeţi-mă şi pe mine, pe bulibaşă. Că sunt de atâţia ani..." 

"Trebuie să aplicăm politica paşilor mărunţi. Uşor, uşor, să-i integrăm", spune primarul. 

De câteva luni, autorităţile merg pe firul afacerilor ilegale cu gunoaie, care poluează aerul şi solul. În satul Săruleşti s-au tăiat amenzi de 300 de mii de lei. 

"Au fost vizate sediile a 22 societăţi comerciale bănuite de prelucrarea şi depozitarea ilegală a deşeurilor metalice în urma acţiunii au fost confiscate 50 tone deşeuri metalice", spune Lucian Bode.

Adică numai 1% din munţii de gunoaie din comună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Ce se ascunde de fapt în spatele afacerii cu fier vechi care ne otrăveşte mediul