Video Cele mai vechi telefoane, scoase la expoziţie într-un mall din Capitală. Cum s-au transfomat telefoanele în ultimii ani
O expoziţie de telefoane vechi arată cât de mult a evoluat tehnologia în ultimii ani. Pentru generaţia actuală, obişnuită cu smartphone şi touchscreen, aparatele sunt adevărate piese de muzeu. Chiar dacă modelele vechi nu aveau aplicaţii sau proprietăţi performante, pentru nostalgici telefoanele depăşite au marea calitate de a-i teleporta în timp.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cu albastru puteţi vedea acel Ericsson, pe care foarte mulţi l-am avut la început /// evident, doar cu tehnologia 2G.
Fără camere, mp3 player sau touchscreen, dar cu multe butoane şi... antenă. Aşa arătau primele telefoane vândute la noi.
Andre Rotaru, reporter Observator: Practic, tot ce au în comun cu telefoanele pe care le avem în ziua de astăzi în buzunare, este că pot da şi primi apeluri şi mesaje şi au o agendă telefonică.
Ai mai văzut telefoane de genul ăsta? N-am mai văzut niciunul. Crezi că mai sunt bune de ceva? Nu cred.
Fără aplicaţii precum Facebook, YouTube sau TikTok, pentru copii dispozitivele par adevărate piese de muzeu. Pentru adulţi, au însă o calitate care lipseşte oricărui smartphone. Telefoanele vechi reuşesc să îi teleporteze în timp.
Îi arătam de care telefon aveam eu când eram de vârsta ei. Din ăsta, siemens cu clapă.
3310-le l-am avut acum mulţi ani. 2003-2005, cred. Atunci munceam în Italia şi mi-am cumpărat telefonul ăsta că ţinea bateria foarte mult.
Eram clasa a 6-a. 29,14 Atunci dădeam bip-uri şi cam atât. Şi vorbeam cu steluţă 122, sau cum era.
Reprezentant ANCOM: Vârful de tehnologie reprezenta durata bateriei. Cred că rezonabil era 4 zile să te ţină bateria, încărcată complet. Vârful de gamă se ducea către 5-6 zile.
Primele telefoane mobile s-au vândut în România în urmă cu aproximativ 30 de ani. Atunci, au fost puse bazele unei reţele analog, care nu permitea utilizatorilor nici măcar să trimită mesaje text. Pe măsură ce tehnologia a avansat, au apărut şi diverse legende urbane. Unele modele mai vechi ar fi mai greu de ascultat.
Reprezentant ANCOM: Nu cred că depinde de telefon dacă e ascultată persoana sau nu, evident că mituri sunt la tot pasul.
Telefoanele de arhivă vor rămâne expuse într-un centru comercial din Bucureşti până pe 23 mai. Până în luna iulie, pasionaţii îşi pot înscrie pe site colecţiile-curiozităţi şi vor avea spaţiu de expunere din toamnă. Marele câştigător va primi un premiu de 5 mii de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰