Antena Meniu Search
x

Exclusiv Mihail Kogălniceanu, o comună care pierde lupta cu gunoaiele. Primărița se declară înfrântă când echipa Observator îi arată imaginile: ”Ce să fac, n-am cum să păzesc pe toată lumea”

Campania Observator "După noi, Gunoiul" a stârnit reacții surprinzător de rapide. In sectiunea Fii Observator se adună zilnic zeci de mărturii despre felul în care Romania s-a transformat într-o groapă de gunoi. Unul dintre exemple cele mai dureroase vine de la marginea celebrei comune Mihail Kogălniceanu din Constanța, unde campurile s-au transformat în loc de aruncat gunoiul. Sunt voci care cred că aruncatul gunoaielor pe câmpurile trecute în intravilan reprezintă o tactică de a scadea prețul terenului.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 28.05.2021, 01:19

Vezi și

Gunoaie de grajd, resturi vegetale, moloz, ţigle şi fel de fel de deşeuri amestecate sunt aruncate la voia întâmplării pe câmpurile de la marginea comunei Mihail Kogălniceanu.

Aurel Ianula, via Fii Observator: ”Unde au putut, au acoperit cu pământ vegetal ca să nu se vadă resturile”.

Gunoaie aruncate la întâmplare la marginea localității

Suntem la mai puţin de 30 de kilometri de Constanţa. Din 2012, o parte din aceste terenuri au fost transformate din terenuri extravilane în terenuri intravilane, pentru a fi dezvoltată zona metropolitană. Nu s-a făcut nimic. Doar gunoi.

Pe acelaşi subiect

Aurel Ianula, via Fii Observator: ”Ne uităm şi vedem piei de animale/păr de capră, piei de oi, bidoane. Tot felul de plastice, mese, vopseluri”

Aurel Ianula, proprietar teren: ”Pe mine mă afectează: mi s-a diminuat suprafaţa arabilă. A scăzut valoarea terenului”.

Deşeuri aruncate la voia sorţii sunt şi în canalele de irigaţii. Localitatea pare, la propriu, îngropată în mizerie.

Andreea Filip, reporter Observator: ”Ce vedeţi în spatele meu este fosta groapă de gunoi din Mihail Kogălniceanu. Deşi a fost astupată şi ecologizată, oamenii continuă să arunce gunoi într-un fenomen ce pare scăpat de sub control”.

Reacția primăriței din Mihail Kogălniceanu

Îi arătăm imaginile dezolante primarului. Anca Belu este la al doilea mandat şi recunoaşte, resemnată, că nu mai ştie ce să facă.

Anca Belu, primarul localității: ”Ce să fac, n-am cum să păzesc pe toată lumea. Da, sunt”.

Andreea Filip, reporter Observator: ”Pe drum am găsit un utilaj încărcat cu deşeuri”

Anca Belu, primarul localității: ”Acel tractor nu e al societăţii noastre, probabil îl depozitează într-o curte şi când e linişte merge şi îl aruncă.

Totul se reduce la bani. 100 de lei pe an au de plătit localnicii din Mihail Kogălniceanu taxa de salubrizare. Mulţi preferă să fenteze taxa şi să arunce gunoiul pe unde apucă.

Anca Belu, primarul localității: ”Numărul organelor de control e prea mic pentru întinderea comunei. Aici e vorba de gradul de cultură”.

Românii, ”educați” cu amenzi să nu mai arunce ilegal gunoaiele 

Aceleaşi imagini i le arătăm şi ministrului Mediului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Ministerul susţine majorarea amenzilor pentru a reprima şi pentru a schimba comportamentul oamenilor”.

Până la implementarea soluţiilor propuse de minister, România se transformă încet-încet în tomberonul Europei. Gunoaiele vin şi pe apă.

Octavian Berceanu, șef Garda de Mediu: E clar că toate aceste deşeuri ar fi costat foarte mult într-o ţară europeană, neutralizarea costă până la 500 de euro şi au găsit o breşă în România unde neutralizarea costă 50 de euro”

Theodor Niță, procuror de caz: ”Legislaţia este permisivă. Instituţiile statului nu sunt corelate”

Imagini care arată amploarea fenomenului gunoaielor, într-o campanie Observator

De două săptămâni, Observator prezintă amploarea fenomenului deşeurilor depozitate ilegal, într-o campanie fără precedent.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Este lăudabil. Orice campanie pune o cărămidă şi ajută în conştientizarea fenomenului şi identificarea a acestor locaţii”

Dacă ai informaţii, poze sau imagini video care pot deveni o ştire în campania Observator te invităm să Fii Observator şi să ni le trimiţi. Foloseşte formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Mihail Kogălniceanu, o comună care pierde lupta cu gunoaiele. Primărița se declară înfrântă când echipa Observator îi arată imaginile: ”Ce să fac, n-am cum să păzesc pe toată lumea”