Antena Meniu Search
x

Video 1 litru de suc de portocale a ajuns la aproape 10 dolari, record absolut. Boala dragonului galben a făcut prăpăd la recolte

Dacă dimineaţa la micul dejun obişnuiţi să beţi şi un pahar mare de suc de portocale, ei bine, în curând s-ar putea să nu vă mai permiteţi acest... lux. Costă mai mult ca oricând. Asta la nivel mondial. Evident, acest lucru se va vedea şi pe rafturile magazinelor de la noi având în vedere că cea mai mare cantitate vine din import. 

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 13:41

Vezi și

Cotaţiile la sucul de portocale au urcat marţi la cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul tranzacţionării contractelor futures la bursa de la New York, în 1966, în contextul în care prognozele referitoare la o recoltă slabă de portocale în SUA, Brazilia şi Mexic au stimulat interesul investitorilor în acest produs, transmite Reuters.

Preţurile au explodat din cauza recoltei slabe din SUA

Contractele futures la concentrat de suc de portocale congelat (FCOJ) la bursa Intercontinental Exchange au atins maximul istoric de 4,17 dolari per livră (o livră este echivalentă cu 0,4536 kilograme nr.) în timpul şedinţei de tranzacţionare, pentru ca la final să coboare până la 3,83 dolari per livră. De la începutul anului şi până în prezent acest contract a crescut cu 90%.

"Uneori, aceste pieţe depăşesc cele mai absurde aşteptări ale noastre. Cine se aştepta la un preţ de patru dolari la sucul de portocale? Profitul potenţial de pe urma acestor tranzacţii este uluitor", spune Dave Reiter, trader la Reiter Capital Investments LLC, referindu-se la poziţia asumată de unii investitori cu privire la acest contract.

Însă dincolo de tranzacţiile în scop speculativ, fundamentele arată spre o producţie redusă în principalii trei mari cultivatori de portocale, Mexic, SUA şi Brazilia, din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile şi a dăunătorilor.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) susţine că recolta din 2022-23 a fost cea mai slabă din ultimii 56 de ani, în principal din cauza răspândirii unui dăunător denumit huanglongbing (-boala dragonului galben-nr.). O altă lovitură la adresa stocurilor a venit din partea uraganelor repetate care au lovit Florida, cel mai mare stat producător de portocale din SUA. Ibiapaba Netto, director la CitrusBR, asociaţia care îi reprezintă pe producătorii brazilieni de suc, spune că o inversare a actualei situaţii de ofertă limitată va avea nevoie de timp şi nu există nicio certitudine că se va întâmpla. Brazilia are o pondere de 75% din comerţul mondial cu suc de portocale.

Netto a spus că producătorii de fructe se tem să investesc pentru a extinde livezile de portocale din cauza bolii dragonului galben. "Cea mai mare recoltă a noastră a fost în urmă cu cinci ani. Suntem într-o situaţie în care stocurile sunt practic la zero", a spus Ibiapaba Netto. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » 1 litru de suc de portocale a ajuns la aproape 10 dolari, record absolut. Boala dragonului galben a făcut prăpăd la recolte