Antena Meniu Search
x

Curs valutar

100 de salariaţi ai Euronews, în grevă, se tem de dezmembrarea postului. Pierderi de 160 de milioane de euro în ultimii zece ani

Aproximativ 100 de salariaţi ai Euronews au intrat joi în grevă la Lyon, sud-estul Franţei, în faţa sediului postului european de televiziune, îngrijoraţi de posibila sa "dezmembrare", relatează AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.02.2023 , 10:43

100 de salariaţi ai Euronews, în grevă, se tem de dezmembrarea postului. Pierderi de 160 de milioane de euro în ultimii zece ani Sediul Euronews din Lyon - Profimedia

"Nu dezmembrării Euronews" şi "Vrem doar să ne facem meseria: să informăm", se putea citi pe pancartele manifestanţilor, care au format un lanţ uman în jurul imobilului.

Euronews, care anul acesta va împlini 30 de ani, a trecut în luna iulie 2022 sub controlul fondului de investiţii Alpac Capital, cu sediul în Portugalia, care a acumulat o participaţie de 88% din acţiuni prin preluarea pachetelor deţinute de magnatul egiptean Naguis Sawiris via holdingul său MGN. ALPAC Capital este deținut de Pedro Vargas David și Luís Santos, potrivit Euronews.

"De atunci încoace nu am avut decât reduceri de buget şi nu vedem nicio dezvoltare", a explicat Christelle Petrongari, de la Sindicatul naţional al jurnaliştilor (SNJ), care la fel ca şi alte sindicate din Franţa, precum CGT, CFE şi CGC, a făcut un apel la grevă.

Articolul continuă după reclamă

Noua conducere de la Euronews s-a angajat să prezinte un plan strategic care să cuprindă măsuri destinate să "oprească pierderile", însă prezentarea acestui plan a fost amânată pentru sfârşitul lunii februarie, faţă de finele lunii decembrie 2022 cum era programat iniţial, a dezvăluit directorul general de la Euronews, Guillaume Dubois.

Pe acelaşi subiect

Potrivit cifrelor prezentate de echipa de conducere, Euronews a înregistrat "pierderi de aproximativ 160 de milioane de euro în ultimii zece ani" şi numai în anul 2021 a înregistrat un rezultat din exploatare negativ de 13 milioane de euro şi un rezultat net negativ de 20 de milioane de euro. "Avem un model economic care nu funcţionează", a afirmat Guillaume Dubois, care a recunoscut totuşi că "nerăbdarea salariaţilor este legitimă".

"CNN european"

Euronews este un canal de televiziune de știri paneuropean lansat pe 1 ianuarie 1993, definit ca un "CNN european". Difuzează ştiri disponibile în 16 limbi şi are o redacţie de 400 de jurnalişti de 30 de naţionalităţi, a demarat deja în luna noiembrie 2020 un plan social care a condus la plecarea a aproximativ 30 de persoane dintr-un număr de circa 500 de salariaţi.

Decizia de a vinde clădirea din Lyon, "prea mare şi prea scumpă" cu cei "10.000 de metri pătraţi ai săi, jumătate neocupaţi", a fost anunţată în toamna anului trecut iar Euronews caută acum un nou sediu "în Lyon sau în regiune", a precizat Guillaume Dubois. Însă jurnaliştii de la Euronews se tem de o fragmentare a redacţiei lor multilingviste în diferite birouri din Europa şi denunţă de asemenea o "deteriorare a condiţiilor de muncă" ca urmare a restructurării efectivelor.

În luna mai a anului trecut, a fost lansat postul de televiziune Euronews România care oferă publicului ştiri locale, regionale, naţionale şi internaţionale. Euronews Romania, afiliat de marcă al grupului Euronews, a luat naştere printr-un parteneriat semnat în ianuarie 2021 între reţeaua europeană şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » 100 de salariaţi ai Euronews, în grevă, se tem de dezmembrarea postului. Pierderi de 160 de milioane de euro în ultimii zece ani