Antena Meniu Search
x

Video 100% natural, cu gust ca din curtea bunicii. Reţeta de succes a lui Laurenţiu, un fermier din Gorj: "Fructe gigant, oamenii sunt uimiţi"

O roşie, un kilogram! Fermierii din Gorj se laudă cu tomatele gigant, care abia s-au copt în solarii. E un soi hibrid, importat din Italia, dar care a fost aclimatizat şi pe pământuri româneşti. În ciuda mărimii neobişnuite, sunt 100% naturale şi au gustul roşiilor din grădina bunicilor. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 27.06.2023, 20:53

Vezi și

"Anul trecut, cea mai mare roşie a fost la 1,4 kilograme, dar anul acesta la 1,1 kilograme", arată un agricultor, lângă cântar. "Am aici o roşie obişnuită. Şi aşa arată o roşie gigant. Una singură cântăreşte peste un kilogram, adică de zece ori mai mult faţă de o roşie normală", spune Diana Speretoiu, reporter Observator.

Afacere cu roşii gigant din Oltenia

De trei ani, Laurenţiu, un tânăr agricultor din Băleşti, cultivă rosamunda, un soi de roşii originar din Italia, căruia îi merge însă foarte bine şi în România. "Se fac nişte fructe gigant. Oamenii sunt foarte uimiţi. Spun că e roşia populară, cum era ea odată din bătrâni. Nu sunt injectate cu nimic. Noi le producem numai cu gunoi de vacă şi oaie macerat. Se dezvoltă natural, fără niciun fel de chimicale", spune Laurenţiu Mălăescu, agricultor.

Roşiile gigant se vor mai coace până la final de noiembrie. "Roşiile trebuie copilite. Săptămânal intrăm în ele şi le rupem copileţii care mănâncă din plantă fără să producă", explică un producător.

Pe acelaşi subiect

Clienţii, dar şi specialiştii confirmă că, în ciuda dimensiunilor neobişnuite, gustul este unul deosebit. "E posibil şi treaba asta, să se gândească consumatorul care nu cunoaşte ce e cu această tomată atât de mare. Aceste roşii se pretează foarte bine pentru consumul în stare proaspătă", spune Ion Călinoiu, inginer agronom. "Este extraordinar de bună. E gustoasă, de roşie roşie, ca roşia noastră de ţară", comentează un bărbat.

Cât costă un kilogram de roşii

Un kilogram se vinde în piaţă cu 12-15 lei. Preţul este influenţat şi de cheltuielile mari ale fermierilor. Numai seminţele sunt de zece ori mai scumpe faţă de cele ale roşiilor normale. Costurile legate de creşterea legumelor într-un solariu de 240 de metri pătraţi se ridică la circa 7.000 de lei pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » 100% natural, cu gust ca din curtea bunicii. Reţeta de succes a lui Laurenţiu, un fermier din Gorj: "Fructe gigant, oamenii sunt uimiţi"