Antena Meniu Search
x

Video 12 liceeni din Bucureşti au inventat un habitat spaţial în care pot trăi 2.000 de oameni. NASA i-a premiat

Marele premiu al concursului internaţional organizat de NASA a fost câştigat de o echipă de elevi români. 12 tineri de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti se laudă cu cea mai bună idee pentru un habitat spaţial. NOVA 2 promite o colonie spaţială cu 2.000 de oameni şi plante care cresc singure. Pare SF, dar liceenii speră ca totul să devină realitate în următorul secol. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 23.04.2024, 20:56

Vezi și

Oameni de stiinţă, cercetători, dar şi medici, profesori şi jurnaliști. Sunt primele joburi pe care elevii le-au gândit pentru oamenii care vor trăi pe staţia spaţială.  

Luxin, elev premiat la NASA: Această este Nova 2, stația spațială proiectată de echipa noastră. Stația spațială este proiectată pentru 2 mii de oameni. Asigură cel mai bine gravitația artificială. 

Vlad, elev premiat la NASA: Eu m-am ocupat de alegerea locației. Dacă ne-am plasa așezământul în orbita lui Marte am putea vizita spațiul cosmic mult mai eficient în viitor. 

Proiectul "Nova 2" a fost desemnat cel mai bun din cele 5.200 de aplicațîi înscrise, realizate de 29.000 de elevi din 28 de țări din lume. Pentru că pe lângă astronomie, e nevoie de cunoștințe de fizică, informatică, chimie, biologie, și nu numai, cei 12 membri ai echipei din București au avut sarcini bine conturate pe fiecare departament.

Pe acelaşi subiect

Maria, elevă premiată la NASA: În spaţiu nu vom putea aduce Pământ, ideea este să creştem plantele într-o gelatină numită agar-agar. Este benefică pentru plante deoarece le oferă toți nutrienții și apa, nu mai este nevoie să udăm zilnic plantele. Am mai avut nevoie și de o bacterie. Pentru a crește au nevoie de lumina roșie și albastră, iar combinația între lumina roșie și albastră este cea magenta, noi în laboratorul de fizică am desfășurat mai multă experimente să ne convingem că aceeasta e cea mai bună variantă. Ar fi cel mai bun candidat. 

Mihai, elev premiat la NASA: Sunt inspirat de toți oamenii de știință care explorează spațiul, NASA, NSS, de la Agenția Spațială Europeană, pot să zic că mi-ar plăcea foarte mult să lucrez într-un astfel de domeniu. 

Şi are toate şansele să reuşească. Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" este a două instituție de învățământ din lume, după o şcoală din America, care câștigă pentru a două oară cel mai prestigios concurs NASA. Ioana Stoica este profesoară care îi selectează la cercurile de fizică şi astronomie pe cei mai buni elevi. 

Ioana Stoica, profesor coordonator: S-au bătut cu copii din România, care sunt foarte bine pregătiţi, după cum s-a văzut, cu copii din America, din Anglia, Turcia, cu copii din India, Canada, cu copii din China. Totul e făcut cu pasiune, în multe ore în afara orelor de şcoală. 

Din păcate, cei mai mulţi aleg să îşi continue călătoria ştiinţifică peste hotare. 

Claudia Anghel, director Colegiul Tudor Vianu: Sunt foarte mulți care își doresc să studieze în străinătate și reușesc. Mulți rămân acolo și își fac acolo o carieră așa cum au visat: Franța, Elveția, Olanda. Reușesc să studieze în America, obțin o bursă și este o mare realizare, sunt și cei mai buni elevi ai noștri. 

Elevii au fost înscriși în campania "100 de tineri pentru dezvoltarea României", lansată de Fundația Dan Voiculescu, care aduce în prim-plan realizările tinerilor remarcabili la nivel național și internațional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » 12 liceeni din Bucureşti au inventat un habitat spaţial în care pot trăi 2.000 de oameni. NASA i-a premiat