Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alertă pe piața muncii. Angajații care refuză să muncească și încurajează la demisii

Un fenomen bizar a intrat în atenția societății americane. Pe social media, în special pe plaftforma Reddit, a apărut o mișcare anti-muncă care încurajează oamenii să lucreze cât mai puțin posibil la joburile tradiționale sau să-și dea demisia pentru a munci pe cont propriu și a acorda prioritate timpului liber, relatează Financial Times.

de Redactia Observator

la 11.01.2022 , 10:21

Alertă pe piața muncii. Angajații care refuză să muncească și încurajează la demisii: ”Muncești ca sclavul să-l îmbogățești pe patron” Alertă pe piața muncii. Angajații care refuză să muncească și încurajează la demisii: ”Muncești ca sclavul să-l îmbogățești pe patron” - Profimedia

r/antiwork este un grup popular pe platforma de social media Reddit. Numărul de membri al acestui subreddit a crescut de la 180.000 în octombrie 2020 la 1,6 milioane în ianuarie 2022. Criza generată de pandemia de coronavirus determină tot mai mulți oameni să-și reevalueze cariera, scrie Financial Times

Ce este mișcarea anti-muncă și cine sunt ”inactivii”

Milioane de americani au renunțat la joburi anul trecut, dintre care 4,5 milioane doar în luna noiembrie 2021, a raportat marți departamentul de muncă din Statele Unite. Aceasta a fost cea mai mare „rată de renunțare la job” de când departamentul a început să facă măsurători în 2001. Datele arată că cel mai probabil mulți muncitori și-au părăsit locurile de muncă după ce au primit oferte mai bune.

Articolul continuă după reclamă

Dar rata de participare a forței de muncă a scăzut sub nivelurile de dinainte de pandemie, ceea ce indică faptul că unii oameni încă nu s-au întors în câmpul muncii, în ciuda locurilor record disponibile. Mulți se concentrează pe îngrijirea familiei sau se tem să nu se îmbolnăvească de Covid-19. Alții sunt dezamăgiți de oportunitățile convenționale de angajare în timpul pandemiei.

Pe acelaşi subiect

Numărul acestora este suficient de mare încât să-i facă pe cei de la Goldman Sachs să avertizeze într-o notă de cercetare din noiembrie că mișcarea anti-muncă reprezentă un „risc pe termen lung” pentru câmpul muncii.

„Cred că există o mulțime de joburi care pur și simplu nu au niciun sens, care nu trebuie să existe. Învârți hârtii fără un motiv întemeiat. Nu prea ajută pe nimeni”, mărturisește Doreen Ford, o adeptă a mișcării anti-muncă. Femeia a petrecut 10 ani lucrând în magazinele din Boston și și-a urât jobul. 

„Inactivii”, așa cum se numesc membrii mișcării anti-muncă, cred că oamenii ar trebui să se străduiască să muncească cât mai puțin posibil și, de preferat, să lucreze pentru ei înșiși. Mulți dintre cei care au încetat să lucreze spun că își desfășoară propriile micro-afaceri sau că lucrează cât mai puține ore posibil la joburi part-time pentru a supraviețui. Unii își iau colegi de cameră sau adună mâncare aruncată pentru a reduce costul vieții, explică Doreen Ford, moderatoare la r/antiwork.

Renunțarea la carieră pentru o viață mai simplă, trend și printre milenialii din China

Mișcarea anti-muncă își poate avea originile în ideologia marxistă care sugerează că omenirea ar putea evolua dincolo de nevoia de a munci pentru a trăi. Un caz asemănător este trendul „lie flat” sau „tang ping” din rândul milenialilor chinezi, care renunță la cariere ambițioase în favoarea unor vieți mai simple, mai puțin materialiste.

Mișcarea anti-muncă a apărut pentru prima dată pe Reddit în 2013. Un sondaj realizat pe aproape 1.600 de membri ai subredditului, realizat de moderatori a constatat că aceștia erau în mare măsură bărbați din America de Nord. Jumătate dintre respondenți spun că au încă locuri de muncă cu normă întreagă. Subreddit-ul este plin de povești despre care angajații spun că demonstrează că șefilor nu le pasă de ei.

Poveștile ”inactivilor”: ”Suntem cu toții de unică folosință pentru angajatori”

Un utilizator de Reddit, sub pseudonimul amethysttt07, a dat exemplu cum angajatorul i-a promis o mărire de salariu care a fost acordată în cele din urmă unui coleg fără nicio explicație: „Un alt semn că, din păcate, suntem cu toții de unică folosință și putem fi înlocuiți într-o clipă. Chiar dacă faci tot ce poți și muncești ca sclavul ore întregi, nu ajungi nicăieri.”

Un altul s-a lăudat că lucra de acasă în timp ce avea Covid-19, dar „juca jocuri video 85% din timp”. „Șeful câștigă un dolar, eu câștig 10 cenți. De asta frec menta în timpul programului, baby”, a scris Brotendo88. Cele mai celebre postări de pe acest grup sunt capturi de ecran cu scrisori și mesaje de demisie. S-au dovedit atât de populare încât moderatorii au limitat publicarea lor doar duminica.

„Poate ne gândim că ar putea exista o alternativă la a ne trăi viețile ca sclavi pentru cei mai bogați dintre noi, slujind pentru profitul lor”, spune istoricul Benjamin Hunnicutt, profesor la Universitatea din Iowa ale cărui cărți despre istoria muncii sunt citate în r/antiwork. „Poate că există și alte lucruri de făcut cu viețile noastre decât să strângem profit pentru cei ultrabogați”.

Economiștii spun că este aproape imposibil să se măsoare modul în care atitudinea cu privire la muncă a influențat tendințele de pe piața muncii, dar că schimbările culturale ar putea ajuta la explicarea unora dintre particularitățile pieței. Angajatori de la Tyson Foods la FedEx se plâng că nu găsesc destui lucrători, în ciuda salariilor mai mari.

În plus, un val de greve a determinat în toamna anului trecut mulți muncitori să-și preseze angajatorii să le acorde beneficii mai bune. Ani de stagnare a salariilor și teama de Covid au jucat un rol important în timpul pandemiei. „Inactivii” chiar s-au implicat în unele dintre aceste acţiuni de grevă, depunând mii de cereri false pe un site de angajare creat de Kellogg’s care dorea să-i înlocuiască pe angajații care au intrat în grevă.

„Majoritatea dintre noi suntem doar oameni normali. Avem locuri de muncă care nu ne plac, acesta este motivul pentru care am intrat în această mișcare.”, a explicat Doreen Ford

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri economice » Alertă pe piața muncii. Angajații care refuză să muncească și încurajează la demisii