Antena Meniu Search
x

Curs valutar

5 simptome banale, care trădează o boală gravă

Afectează 11,6% din populația României, adică 1,8 milioane de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia nici măcar nu-și dau seama că suferă de cumplita boală.

de Redactia Observator

la 22.11.2017 , 16:01

Afectează 11,6% din populația României, adică 1,8 milioane de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia nici măcar nu-și dau seama că suferă de cumplita boală.

Vorbim despre diabet, denumit și ucigașul tăcut, din cauza simptomelor care pot fi ușor trecute cu vederea. De astfel, Maria Collazo-Clavell, endocrinolog al Clinicii Mayo din SUA, a declarat că aproape în fiecare zi ii intră pe ușa cabinetului pacienți care suferă de diabet fără să știe.

Testele aleatorii de glicemie sunt un procedeu util pentru a diagnostica diabetul de tip 1, deoarece întârzierea diagnosticului ar putea duce la riscuri mai mari pentru pacient. Însă un singur test nu este suficient pentru a diagnostica aceasta boală. Medicul îți poate recomanda și alte analize suplimentare, înainte de a pune un diagnostic și a-ți prescrie un tratament. Important este însă să ajungi la un cabinet medical la timp.

Articolul continuă după reclamă

Iată care sunt 5 dintre simptomele banale ce pot trăda diabetul:

Sete excesivă și urinări dese

Dacă simți nevoia să mergi la toaletă des, chiar și în timpul nopții, acesta poate fi un semn de diabet. Fenomenul se întâmplă pentru că rinichii lucrează suplimentar pentru a elimina excesul de zahăr din sânge. Așa apare senzația deasă de urinare, chiar și în timpul nopții.

Cât despre sete, aceasta apare pentru că organismul încearcă să completeze lichidele eliminate prin urinări dese.

Pierdere în greutate

Un nivel mare de zahăr în sânge poate duce și la o pierdere rapidă și inexplicabilă în greutate, care se manifestă într-un timp scurt, de numai câteva luni. Nu este ceva sănătos. Pentru că hormonul numit insulină nu poate transporta glucoza la celule, unde să poată fi folosită ca energie, corpul crede că are nevoie de hrană și începe să consume proteine din mușchi, ca sursă de… combustibil.

Și cum rinichii lucrează suplimentar pentru a elimina tot zahărul în exces din organism, acest lucru duce și la pierderea de calorii, fenomen care afectează rinichii.

Poftă neobișnuită de mâncare

Pofta excesivă de mâncare este un alt simptom al diabetului și vine ca urmare a creșterii și scăderii bruște a nivelului de zahăr din sânge. Când zahărul din sânge scade, organismul crede că nu a fost hrănit și cere mai multă glucoză decât ar avea nevoie celulele pentru a funcționa.

Probleme cu pielea

Pruritul, poate ca rezultat al deshidratării sau al proastei circulații, poate fi un semn de diabet. La fel și închiderea la culoare a pielii în jurul gâtului și a axilelor.

Răni care se vindecă greu

Infecții, tăieturi sau vânătăi care se vindecă greu sunt un alt semn de diabet. Acest lucru se întâmplă pentru că vasele de sânge sunt afectate de cantitățile excesive de glucoză care trece prin vene și artere. Acest lucru împiedică sângele - necesar în procesul de regenerare celulară - să ajungă în anumite părți ale corpului.

Prezintă-te de urgență la medic dacă ai una dintre aceste simptome. Diabetul este o boală cu care se poate trăi, însă trebuie monitorizat cu atenție.

Sursă foto: Shutterstock.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri economice » 5 simptome banale, care trădează o boală gravă